Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Missbruk hemma plågar fyra barn i varje skolklass - med ny stödtjänst får barnen fira jul med en trygg vuxen

Från 2019
Nalle
Bildtext Min stig fokuserar på barnen i familjer med missbruk, och utgår från barnens subjektiva upplevelser och berättelser. Arkivbild.
Bild: Nathalie Lindvall

Julen med sina långa ledigheter kan ofta vara tunga i familjer där någon lider av ett missbruk. I Grankulla finns det nu en stödtjänst för barn och unga som har föräldrar som lider av missbruk eller psykisk ohälsa, och de hjälper barn och unga runt om i Svenskfinland.

- Missbruk är ett av våra största välfärdsproblem, och det lyfts ofta upp, men det är sällan vi fokuserar på de upplevelser som barnen i familjer med missbruk har, förklarar Maj Estlander, verksamhetschef för stiftelsen Bensows förebyggande barnskyddsverksamhet.

Tillsammans med Emelie Hindsberg-Lipponen har de varit med och startat upp Min stig, en verksamhet som riktar sig till barn och unga i åldern 7–18 år som har föräldrar med alkoholmissbruk eller som lider av psykisk ohälsa. Min stig-verksamheten inleddes i höstas.

Redan nu har flera barn hört av sig.

- Hittills har vi endast hört av oss till professionella inom elev- och socialvården och berättat om oss, så vi väntar oss fler unga på våren då vi har som mål att gå ut i skolorna och berätta om oss direkt till barn och unga, säger Hindsberg-Lipponen.

Emelie Hindsberg-Lipponen och Maj Estlander står utomhus på trapporna till Villa Solhaga i Grankulla. Vinden blåser i deras hår då de står på den gråa trappan till det gula huset, de ser in i kameran och ler.
Bildtext Emelie Hindsberg-Lipponen och Maj Estlander kommer i vår att satsa på att synas mer direkt för målgruppen, och bland annat besöka skolor och berätta om sin verksamhet.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Alla ska få fira jul

Jultider betyder ofta att både skolor, daghem och arbetsplatser tystnar, och istället samlas alla i hemmet för att fira jul tillsammans. I en familj med missbruk är julen ändå ofta en tung tid.

På Min stig kan istället julen infalla mitt under ett sommarläger.

- Vi vill att alla barn ska få möjlighet att ha fina barndomsminnen, och därför kan vi till exempel fira jul mitt på sommaren. Det här för att alla barn ska ha möjlighet att fira jul tillsammans med en trygg vuxen, förklarar Hindsberg-Lipponen.

Min stigs verksamhet bygger på att barnets eller den ungas upplevelse ska vara i fokus. Därför ska inte kravet vara att barnet har kontakt med socialen eller barnskyddet för att komma med i verksamheten.

Min stig jobbar inte heller med barnens föräldrar.

- Men det är klart att vi kan hänvisa föräldrar med missbruk till rätt instans, säger Hindsberg-Lipponen.

Fyra elever per klass lever med missbruk

För tillfället finns det ingen klar siffra på hur många barn som lever i familjer där ena eller båda föräldrarna lider av något slags missbruk eller psykisk ohälsa.

Studier från år 2018 visar ändå att det finns en hel del.

- A-klinikstiftelsens undersökning från år 2018 visar att 29 % av ungdomar i åldern 16-20 år någon gång har upplevt negativa konsekvenser av föräldrarnas alkoholmissbruk. Av dem uppger dessutom 7 % att de upplevt negativa konsekvenser ofta, förklarar Minna Ilva, projektchef på A-klinikstiftelsen.

Ilva säger också att Institutet för hälsa och välfärd THL uppger att det finns 65 000 - 70 000 barn till föräldrar som vårdas för sitt missbruk.

- Det finns ändå ett stort mörkertal, då det är långt ifrån alla som lider av missbruk som verkligen behandlas för det, tillägger Ilva.

- De här siffrorna skulle tyda på att det i varje klass finns fyra stycken elever som har föräldrar som lider av missbruk eller psykisk ohälsa, säger Estlander.

Villa Solhaga i Grankulla, bakom en lyktstolpe, fotografetar bakifrån. Huset har ett rött plåttak, med en grusväg som går runt huset och en grön gräsmatta.
Bildtext Verksamheten är koncentrerad till Villa Solhaga i Grankulla, men de hjälper också barn och unga från andra kommuner och delar av Svenskfinland.
Bild: Yle/Alexander Beijar

Kollegorna en viktig del av arbetet

Både Hindsberg-Lipponen och Estlander konstaterar att det som gör att man orkar med det tunga jobbet är det stödet man får av kollegorna.

- Det är viktigt att visa sig stark, då vågar barn tala med en främmande vuxen. Men det är klart att man blir berörd av att höra om ett barns svåra erfarenheter. Vi stöder varandra mycket inom kollegiet, och ser till att också vi som lyssnar får tala om det som tynger oss, säger Hindsberg-Lipponen.

Min stig är kostnadsfritt, och om du känner att du vill ta del av verksamheten kan du göra det såväl online som genom individuella träffar eller stödgrupper. I stödchatten online kan du vara helt anonym.

Diskussion om artikeln