Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två outtröttliga hembygdsarbetare fick Ingås allra första kulturpris

Från 2019
Elever från Merituulen koulu spinner garn på tidsresa vid Gammelgården i Ingå
Bildtext På Gammelgården har det ordnats tidsresor för skolbarn. Nils Kevin i vit skjorta syns i bakgrunden. Bilden är från 2015.
Bild: Yle/Monica Slotte

Ingå kommun har delat ut sitt första kulturpris.

Priset delas av två män som frivilligt och oförtrutet jobbat för hembygden genom att bevara lokalhistoria.

Gustav Sundman har 2 000 mappar med tidningsurklipp

Den ena pristagaren är Gustav Sundman. Har bor på Gåsö i Ingå skärgård och har varit skriven där sedan 1970-talet. Sundman har ett eget arkiv som omfattar i dagens läge 2 000 mappar med tidningsurklipp.

Gustaf Sundman
Bildtext Gustaf Sundman bor i Ingå skärgård.
Bild: YLE / Pia Santonen

Han började med att samla tidningsartiklar om miljövård men ämnen har senare blivit många fler. Bara om Ingå har Kevin över hundra mappar.

Nisse Kevin är ett vandrande lokalhistoriskt uppslagsverk

Nils "Nisse" Kevin är den andra kulturpristagaren.

När han verkade i styrelsen för Ingå ungdomsklubb, beslutade klubben att renovera Hembygdsgården på talko. Efter tio år som ordförande fortsatte han som gårdens disponent.

Kevin var också med och grundade Ingå musei- och hembygdsförening. Föreningen har satsat tusentals talkoarbetstimmar för att renovera Gammelgården.

Kevin har också lett byavandringar i Ingå. Han kallas enligt motiveringarna "med fog för ortens eget vandrande uppslagsverk om lokalhistoria".

Två äldre män, Gustaf Sundman och Nils Kevin. De fick Ingås kulturpris 2013 för sitt arbete för hembygden och lokalhistorian.
Bildtext Gustaf Sundman och Nils Kevin tog emot kommunens första kulturpris på självständighetsdagen.
Bild: Ingå kommun

"Skapa gemensam betydelsefull lokal identitet"

Ingås kulturpris instiftades redan 2013 men delades nu ut för första gången. Bland annat så här motiverar bildningsnämnden varför valet föll på Sundman och Kevin.

”Deras arbete har gjort det möjligt för kommande generationer att ta del av Ingås historia och genom detta erbjuda en plattform av stabilitet i dagens värld av snabba förändringar.

I hembygdshistorien hör personers berättelser ihop med byggnader och ställen och av detta skapas en gemensam betydelsefull lokal identitet."

"Gustaf Sundman och Nils Kevin har oförtrutet, på frivillig basis, arbetat för hembygdens väl, så att detta identitetsskapande arv kan gå vidare till nya generationer”.

Diskussion om artikeln