Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Med Slow Flowers vill blomsterhandlaren Marianne göra buketten klimatvänlig

Från 2019
Uppdaterad 25.11.2020 15:55.
Klimatvänliga vindar blåser inom blomsterhandeln - Spela upp på Arenan

Idag fraktas rosor och tulpaner från Afrika och Nederländerna till våra blombuketter. Kunde vi plocka dem från våra finländska trädgårdar? Marianne Nordström vill bana väg för nya tankegångar inom blomsterhandeln.

- Sidu, vad tycker du om en sådan här märklig bukett? frågar blomsterhandlare Marianne Nordström med ett finurligt leende.

Hon håller en bukett i sina vana floristhänder. Buketten är inte det man är van vid att se på de finländska julborden. Det finns bland annat rododendronkvistar, brunt ris från brudspirea och några vita julrosor i den.

- Den är vacker, den är stilig. Jag tycker den är riktigt elegant! svarar en man som kommit förbi Nordströms blomsterhandel för att handla blommor till jul.

Marianne Nordström skiner upp när hon avslöjar hemligheten om buketten som hon inte har till salu.

- Allt det här plockade jag i min trädgård igår.

Talvikukkakimppu floristin kädessä.
Bildtext Marianne Nordströms decemberbukett kommer från hennes trädgård.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Höga målsättningar för 2020

Marianne Nordström har bestämt sig för att göra skillnad som företagare. I dagens läge kommer alla hennes snittblommor från Nederländerna. Nästa år ska det bli annorlunda. Då ska 20 procent vara närproducerade.

- Det ska vara producerat här i Lovisa. Så det blir inte bara närproducerat, utan också här producerat, berättar hon.

Ruusuja kukkakaupassa.
Bildtext I dagens läge importeras praktiskt taget alla snittblommor till Finland, den största delen från Nederländerna, en hel del också från Kenya.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Det är trädgårdsmästare Anna Palasmaa från Lovisa som ska odla alla närproducerade blommor och blad till Nordströms hållbarare buketter. I höst skaffade Palasmaa en odlingslott där hon planterade tulpanlökar och narcisser.

Hon är full av iver med att planera inför nästa år.

- Nu gäller det bara att beställa frön och planera vad vi vill odla nästa år. Det här är en toppengrej, säger Palasmaa och skiner upp.

Puutarhuri Anna Palasmaa Loviisassa.
Bildtext Trädgårdsmästare Anna Palasmaa är i full gång med planteringen både på sin odlingslott och i sin trädgård i Lovisa.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Slow Flowers

Marianne Nordström fick idén till sitt nytänkande när hon stötte på termen Slow Flowers på amerikanska och svenska webbsidor. Det handlar om en rörelse där man vill satsa mer och mer på blommor som odlas lokalt, hållbart och enligt det som naturen har att erbjuda för årstiden.

Nordström hade gått och funderat på hur hon som företagare kunde dra sitt strå till stacken för en mera klimatvänlig blomsterhandel.

Det som tidigare kändes pinsamt för henne, som att plocka något till buketten från vägkanten, känns idag som en självklarhet. Slow Flowers -rörelsen har gett henne en stolthet över alla råvaror.

- I stället för att be om ursäkt eller inte ta betalt för något jag hittat i min trädgård, så tänker jag att det är klart vi ska använda och skörda det vi har! Det är dessutom bra att vi gör det, säger Marianne Nordström.

 Kukkakauppias Marianne Nordström liikkessään.
Bildtext Marianne Nordström är stolt över att nästa år bättre ta vara på det som växer i årstiden.
Bild: Mårten Lampén / Yle

På andra språk

Diskussion om artikeln