Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Möjligheterna att utbilda sig till jurist på svenska kan bli fler – Åbo Akademi vill utbilda juris magistrar

Från 2019
Uppdaterad 19.12.2019 10:18.
Albert Mattsson, Nelly Karhunen och Emilia Rosenblad står framför ett fönster.
Bildtext Albert Mattsson, Emilia Rosenblad och Nelly Karhunen studerar juridik i Åbo. De hoppas att ÅA nu ska få tillstånd att utbilda juris magistrar.
Bild: Yle/Nora Engström

Om ett par år kan alternativen att utbilda sig till jurist på svenska bli fler. Åbo Akademi ansöker nämligen om rätten att utbilda juris magistrar.

Det här välkomnas av juridikstuderande vid Åbo Akademi.

I nuläget kan man studera till rättsnotarie vid Åbo Akademi, vilket tar ungefär tre år.

De som vill fortsätta med studierna och bli magister måste byta universitet och studera exempelvis vid Åbo universitet, på finska.

"Känns naturligare att fortsätta med studierna vid Åbo Akademi"

Emilia Rosenblad studerar juridik för femte året. Hon inledde sina studier vid Åbo Akademi och fortsätter nu på magisternivå vid Åbo universitet.

Enligt henne kändes det jobbigt att byta universitet och eftersom hon fortfarande hänger en del på Åbo Akademi och använder bibliotekets tjänster, så skulle det kännas mycket naturligare att få fortsätta vid akademin.

Dessutom tvingas många rättsnotarier att ta en paus i studierna efter sin examen vid ÅA, berättar hon.

- Vi måste ta ut våra papper i april, men det hinner många inte med. Då hinner vi inte ansöka till magisterprogrammet vid Åbo universitet i tid och då blir man tvungen att ta ett mellanår, förklarar Rosenblad.

"Viktigt att få studera på sitt eget modersmål"

Åbo Akademis styrelse fattade beslutet om att ansöka om rätten till studier på magisternivå i tisdags. Nu förs ärendet vidare till Utbildnings- och kulturministeriet. Om rätten beviljas kan magisterstudierna inledas terminen 2021-2022.

Enligt juridikstuderande Albert Mattsson är det viktigt att få studera på sitt modersmål.

Albert Mattsson, Emilia Rosenblad och Nelly Karhunen står och pratar med varandra.
Bildtext Albert Mattsson, Nelly Karhunen och Emilia Rosenblad gillar stämningen i Domvillan.
Bild: Yle/Nora Engström

- Visst är det viktigt, speciellt för de som inte kommer från tvåspråkiga orter. I dagsläget stänger man dörren för personer vars finska inte är flytande, konstaterar Mattsson.

Studenterna ser ut att trivas i Domvillan, som finns ett stenkast från Åbo domkyrka. Stämningen är familjär, säger juridikstuderande Nelly Karhunen.

- Största orsaken till att jag valde Åbo Akademi var att jag hade hört så mycket gott om universitetet och att studenterna känner personalen. Jag ville studera på mitt eget modersmål och i Åbo. 

En stor sak för Åbo Akademi

Juridikstuderande hoppas alltså att Åbo Akademi får sin magisterutbildning. Men det gör också personalen.

Det är en stor sak för Åbo Akademi, om man får tillstånd att utbilda juridik på magisternivå, säger Björn Sandvik som är professor i privaträtt. Det här skulle helt enkelt höja utbildningens profil.

Närbild på professor Björn Sandvik.
Bildtext Professor Björn Sandvik är optimistisk och tror på Åbo Akademis chanser.
Bild: Yle/Nora Engström

- Det ger stora möjligheter för oss. En juris magisterexamen är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden och är ett sätt att locka ännu fler begåvade studenter än vad vi redan har i dag.

För Åbo Akademi skulle satsningen vara stor också med tanke på resurserna. Magisterprogrammet skulle kräva tre nya professurer och en motsvarande mängd akademilektorer eller universitetslärare, säger Sandvik.

Nu ligger bollen hos Undervisnings- och kulturministeriet. Björn Sandvik tror på Åbo Akademis chanser.

- Jag är optimistisk. Jag kan inte se vilka bärande argument som skulle tala emot oss. Däremot finns det flera bärande argument för oss, säger Sandvik.

Programmet är inte längre tillgängligt
Åbo Akademi vill utbilda juridik på magisternivå - välkomnas av studerande - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)