Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spänt läge inför kvällens El Clasico – stora säkerhetspådrag ska trygga toppmötet mellan Barcelona och Real Madrid

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 19:37.
Grafitti på marken utanför Camp Nou.
Bildtext Protester för Kataloniens självständighet syntes utanför Barcelonas hemmastadion Camp Nou i går.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På planen gör de spanska fotbollsgiganterna FC Barcelona och Real Madrid upp i ett efterlängtat El Clasico i kväll, men mycket av försnacket inför toppmatchen har kommit att handla om politik. Stora säkerhetsstyrkor finns på plats för att motarbeta oroligheter i matchen som kan ha stor betydelse för titelstriden i La Liga.

Säsongens första El Clasico skulle egentligen spelas i oktober, men de våldsamma protesterna i Katalonien tvingade det spanska fotbollsförbundet att skjuta upp tungviktarmötet. När rivalerna möts ikväll är säkerhetspådragen enorma.

En säkerhetspersonal på 3000 personer ansvarar för tryggheten i samband med matchen. Både Barcelona och Real Madrid har bott på samma hotell inför matchen och anländer tidigare än vanligt till spelplatsen.

– Vi fokuserar på vad som berör oss. Vi tänker inte på vad som händer utanför planen, sade ”Barcas” tränare Ernesto Valverde på presskonferensen.

Utanför planen väntas det nämligen hända saker. Protestgruppen Democratic Tsunami har uppmanat sina anhängare att samlas till demonstration utanför arenan timmar före matchen. Samtidigt ska närmare 100 000 personer ta sig in till arenan.

– Ett av de mest komplicerade scenarierna skulle vara en planinvasion, en extrem situation som vi inte bedömer som sannolik men ändå möjlig, sade polischefen Eduard Sallent till rtve.

– Jag är inte orolig för någonting, intygade i sin tur Real Madrids lots Zinedine Zidane.

FC Barcelona leder ligan med 35 poäng, lika många som tvåan Real Madrid. Båda lagen har en del skadebekymmer inför dagens match.

Från hemmalaget saknas Arthur och Ousmane Dembele, medan Real saknar Eden Hazard, Marcelo, James Rodriguez, Marco Asensio och Lucas Vazquez .

Kvällens El Clasico sparkar igång klockan 21.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln