Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurdiska myndigheter hämtade de föräldralösa barnen från al-Hol – Pekka Haavisto: En evakueringsoperation har inletts

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 23:31.
Barn och kvinnor på lägret al-Hol i Syrien där fruar till IS-medlemmar och deras barn hålls.
Bildtext Det finns veterligen 11 finländska kvinnor och omkring 30 barn i al-Hol-lägret i Syrien. Arkivbild.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto har en evakueringsoperation inletts för att hämta de föräldralösa barnen från lägret al-Hol i Syrien.

Anhöriga till personer i al-Hol-lägret uppger till Yle att de kurdiska myndigheterna på måndagen sammankallat alla lägrets finländare och bland annat fotograferat dem. På tisdagen hade finländarna kallats till lägrets portar och de kurdiska myndigheterna hade åkt iväg med två föräldralösa barn.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger till Yle att en operation för att hämta barnen från al-Hol-lägret i Syrien till Finland har inletts, men att inga barn finns hos finska myndigheter för tillfället.

Enligt Haavisto är finska myndigheter just nu i Erbil på den irakiska sidan och Utrikesministeriets specialsändebud är på väg till området.

Barnen under sju år gamla

Tidningen Helsingin Sanomat rapporterade på onsdagen att två föräldralösa barn evakueras till Finland från al-Hol-lägret.

Pekka Haavisto säger till Yle att inga barn har överlämnats till finländska myndigheter och att de fortfarande befinner sig i Syrien.

– För tillfället är det inte finländska myndigheter som har hand om dem, utan de är uppenbarligen hos de kurdiska myndigheterna.

Enligt tidningen är barnen under sju år gamla och föddes på krigsområdet i Syrien. Deras mamma har veterligen dött i bombningarna i Syrien för några år sedan.

Enligt Yles uppgifter har pappan till den äldre av barnen också dött, medan den yngre har en annan pappa. Hans öde är oklart.

Oklart när barnen flyger till Finland

Pekka Haavisto säger till Yle att ingen omedelbar operation inleddes på måndagen efter att regeringen enats om att hämta barnen till Finland. Han säger att man då återupptog förhandlingarna med den kurdiska administrationen.

– De har uppenbarligen en vilja att hjälpa de barn som har det svårast, säger Haavisto.

Haavisto kan inte säga när barnen kommer att transporteras till Finland.

– Det klarnar först när det är våra myndigheter som tar hand om dem, säger Haavisto.

Diskussion om artikeln