Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den judiska församlingen i Helsingfors får årligen flera hot – nu beviljas statligt extrastöd för bättre säkerhet i synagogan

Från 2019
Uppdaterad 20.12.2019 14:42.
Tiotals Nazi-hakkors målade på judiska gravstenar i Frankrike.
Bildtext Klottrade judiska gravar i närheten av Strasbourg. Europeisk aktion mot anti-semitism behövs också i Finland, anser riksdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den judiska församlingen i Helsingfors får extra pengar för att trygga säkerheten. Riksdagen lägger till ett extra anslag och hoppas på fast finansiering i statsbudgeten. Nu kan synagogan göras skottsäker, säger församlingens ordförande Yaron Nadbornik.

I fjol fick den judiska församlingen ett engångsanslag för att trygga säkerheten. Under året har läget blivit värre med många incidenter. Hoten har inte minskat.

Riksdagens finansutskott ökar statsbudgeten med 300 000 euro för att förbättra säkerheten för den judiska församlingen i Helsingfors.

Barn behöver skydd i Helsingfors-synagoga

Den judiska församlingen fick en summa också för ett år sedan, och har förbättrat sin säkerhet, men det räcker inte. Inom församlingen har man samlat in pengar för att avlöna säkerhetsvakter.

I den judiska församlingens synagoga i Helsingfors verkar både skola och daghem. De behöver skydd, liksom alla tillställningar som ordnas i församlingscentret och på begravningsplatsen.

Säkerhetsaspekterna framhävs av församlingens läge i Helsingfors centrum. I närheten finns metrostation, hotell och bostadsbyggnader.

Synagogan i Helsingfors
Bildtext Synagogan i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Yle

Finansutskottet oroat

Riksdagens finansutskott konstaterar att antisemitismen har ökat i många länder. Den påverkar också det finländska judiska samfundet.

Det har inte alltid varit möjligt för församlingen att ordna daglig verksamhet i skola och dagvård, eftersom man inte har haft råd med säkerhetskostnaderna, säger riksdagsledamot Antero Laukkanen som har varit aktiv i frågan.

Man måste satsa ännu mer på förebyggande säkerhetsåtgärder, till exempel väktare och säkerhetsinfrastruktur. Därför ökar utskottet på momentet med 300 000 euro för att förbättra och upprätthålla säkerheten vid Helsingfors judiska församlings synagoga och församlingscenter.

Hot mot många trosinriktningar

Vid Inrikesministeriet har man tidigare uttryckt förståelse för den judiska frustrationen. Polisen patrullerar nästan dygnet runt i närheten. Men övriga kostnader måste organisationerna själva stå för.

Också andra trosinriktningar i Finland, till exempel de muslimska samfunden, upplever störningar och hot.

På Inrikesministeriet började man för ett år sedan att kartlägga hotbilder mot olika religiösa samfund och åtgärder. En lösning är statsstöd för säkerheten i församlingar och kyrkobyggnader.

Antero Laukkanen sitter i riksdagens café, med spegelbild på glasbordet.
Bildtext Antero Laukkanen är kristdemokratisk riksdagsledamot, pastor och Israelvän.
Bild: Bengt Östling/YLE

Mer kan behövas, på fast basis

Kristdemokraternas riksdagsledamot Antero Laukkanen sitter med i riksdagens finansutskott och uttryckte glädje över extraanslaget, när det godkändes.

Enligt honom är det nödvändigt att regeringen fortsättningsvis bedömer säkerhetsläget för den judiska församlingen.

Om behovet fortsätter måste man se till att budgetpropositionen innehåller de resurser som behövs för att garantera säkerheten.

"Nu kan fasaden göras skottsäker"

Judiska församlingens ordförande Yaron Nadbornik säger att han är glad, lite överraskad och mycket tacksam över riksdagens extrapengar. Han hoppas anslaget blir bestående.

Den summa församlingen fick ifjol användes delvis till vaktkostnader och delvis till förbättrade ingångssystem till synagogan. Ändå har man varit tvungen att inskränka aktiviteterna, eftersom man inte har kunnat anlita vakter alla kvällar.

Nu kan man fortsätta förstärka fasaden, så den blir skottsäker. Höstens dåd i bland annat Halle i Frankrike visar nya sätt att angripa synagogor i Europa. Man vill vara förberedd i Helsingfors.

Församlingens kameror har fått bilder på dem som har gjort ofog och utgjort hot mot synagogan. Därför kan Yaron Nadbornik uttala sig om gärningsmännen.

Han utgår ifrån att det finns en antisemitism bland nyanlända muslimer som kan synas i form av angrepp mot den judiska församlingen. Men klimatet i Finland har blivit råare. De högerextrema finländarna med nazisympatier har också blivit fler.

Europeisk uppmaning till staterna: Säkerställ!

Laukkanen anser det självklart att det är statens och riksdagens uppgift att bevilja pengar för den judiska församlingens säkerhet.

Nyligen rekommenderade Europeiska rådet medlemsstaterna att öka sina ansträngningar för att säkerställa säkerheten för de judiska gemenskaperna, institutionerna och medborgarna, och sörja för finansiering av nödvändiga säkerhetsåtgärder.

- Vi kan vara först med att förverkliga rekommendationen, som kom i början av december, säger Antero Laukkanen.

- Visst gör det ont att man är tvungen till sådana åtgärder, säger Laukkanen. Det är ofattbart att vi i Finland har kommit till ett läge där antisemitismen har slagit bo i vår lugna vrå, med en ytterhöger som bär nazistsymboler.

Rörelserna har växt inte bara i Finland utan också i Norden, och internationellt.

Det är obegripligt, oroande och kan inte godkännas, konstaterar kristdemokraternas riksdagsledamot Antero Laukkanen.

Bill de Blasio tänder lyktan i Brooklyns största menora-ljusstake
Bildtext Chanukka-högtiden börjar på söndag. Den här bilden är från en ceremoni i New York 2018.
Bild: Bengt Östling/Yle

Det mesta av judiska församlingens Chanukka-firande i Helsingfors sker inomhus, i familjen och i synagogan.

Ifjol firade man den andra kvällen av högtiden på Järnvägstorget då borgmästare Jan Vapaavuori tände ljuset.

Yaron Nadbornik vill av säkerhetskäl inte bekräfta vilken dag detta sker i år.

Artikeln har uppdaterats med intervju med Yaron Nadbornik.

Diskussion om artikeln