Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svenska Yle inleder traineeprogram i samarbete med flera högskolor

Från 2019
Två kvinnor justerar en kamera.
Bild: Ilmari Fabritius

Från och med nästa år blir det möjligt för studerande vid landets högskolor att ta del av ett traineeprogram i Svenska Yles regi. Det handlar inte bara om medier, utan intresserade erbjuds studievägar inom exempelvis data och analys, kundkontakt och evenemangsproduktion.

“Yle är ett stort mediehus med många möjligheter för dem som är intresserade av en karriär inom media. Därför vill vi erbjuda studerande med intresse för branschen en unik inblick i public service och hur vi jobbar på Svenska Yle”, berättar HR-partner Linda Sandqvist-Forsgård.

Genom det nya traineeprogrammet vill Svenska Yle utveckla och intensifiera samarbetet med de finlandssvenska medieutbildningarna samt de högskolor och universitet som verkar på svenska i Finland. Samtidigt är målet att öka kunskapen och intresset för att jobba med public service på svenska.

Traineeprogrammets längd kan variera mellan 1-3 år och erbjuder bland annat studerande avlönad praktik, regelbundna mentorträffar och en möjlighet att i samarbete med Svenska Yle genomföra sitt slutarbete. Intresserade ges möjlighet att välja bland totalt sju så kallade stigar som omfattar allt från kulturjournalistik och medieproduktion till innehåll för barn. Alla stigar har däremot inte fokus på journalistik: bland alternativen finns även publikanalytik och en inblick i hur Yle planerar sitt utbud för de som väljer stigen “Medier och utgivning”.

“Det jag ser som mycket positivt i och med samarbetet med Svenska Yle är långsiktigheten och möjligheten att skräddarsy lösningar för studerande. Traineeprogrammet går hand i hand med den personliga utvecklingen och består av olika steg som passar in oberoende av var i dina studier du befinner dig”, konstaterar Klas Backholm, universitetslärare i masskommunikation vid Åbo Akademi.

Backholm uppskattar att programmet inte bara har fokus på media, utan öppnar upp möjligheter även för andra studieinriktningar vid högskolorna.

“Det här är verkligen en unik möjlighet för den som har ett intresse för medier, mångmedial produktion eller journalistik. Under programmets gång erbjuder vi även möjlighet att utföra individuella specialiseringsmoduler enligt den studerandes intressen och önskemål, säger Sandqvist-Forsgård.

Traineeprogrammet genomförs i samarbete med Yrkeshögskolan Arcada, Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och Åbo Akademi. Traineeprogrammet välkomnar även sökande både från de övriga finlandssvenska högskolorna och finska högskolor.

Ansökan till traineeprogrammet pågår fram till 31.1.2020 på adressen https://svenska.yle.fi/sida/svenska-yles-traineeprogram