Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SK: Anton Lundell är trots allt aktuell för JVM – Ässätspelare tvingades mitt i allt lämna truppen: "Jag vet inte vad jag vågar säga"

Från 2019
Otto Kivenmäki är inte längre aktuell för JVM.
Bildtext Otto Kivenmäki är inte längre aktuell för JVM.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Den 19-årige ishockeyspelaren Otto Kivenmäki har noterats för 3 + 6 = 9 poäng i Ässät i höst. Han var aktuell för JVM-laget men fick överraskande lämna truppen i förtid. Enligt uppgifter till Satakunnan Kansa har Kivenmäki och tränaren Raimo Helminen tidigare varit på kant med varandra. Att Kivenmäki lämnar truppen kan vara ett tecken på att den redan avskrivna Anton Lundell är nära en plats i truppen.

För en vecka sedan presenterade JVM-lagets chefstränare Raimo Helminen 25 namn som gör upp om de slutliga platserna i junior-VM. Den skadade Anton Lundells namn lyste då med sin frånvaro och han uppgavs missa turneringen.

Raimo Helminen höll pressträff i lördags.
Bildtext Raimo Helminen höll pressträff i lördags.
Bild: Lehtikuva / Samuli Ikäheimo

På lördag och måndag spelar JVM-laget träningsmatcher i Tjeckien och på onsdag, den 25 december, spikas 23-mannatruppen.

Tanken var att Ässätspelaren Otto Kivenmäki skulle följa med till Tjeckien. I måndags tränade Kivenmäki med JVM-laget, men på tisdagen var han tillbaka i Björneborgslaget Ässät som han på onsdagen spelade ligamatch med.

– Jag vet inte vad jag vågar säga. I något skede går de säkert ut med den slutliga truppen. Själv ingår jag inte i den, säger Kivenmäki till Satakunnan Kansa (bakom betalmur).

– Tränarna bestämmer vem som ingår i laget. Så funkar det. JVM vore en fin erfarenhet och jag hade velat vara med om det.

Skippade landslagsläger

Förbundet har inte gått ut med någon information, men enligt Satakunnan Kansa ska relationen mellan Helminen och Kivenmäki ha varit frostig sedan länge tillbaka.

För ett år sedan, i januari, tackade Kivenmäki plötsligt nej till landslagsspel då han hänvisade till att han var sliten.

Kivenmäki kontaktade då inte Helminen, utan skickade enbart ett mejl till förbundet. Detta ska inte ha fallit Helminen i smaken eftersom spelarna fått direktiv om att vara i direkt kontakt med chefstränaren.

Helminen försökte i sin tur ringa upp Kivenmäki men utan resultat.

SK: Lundell aktuell?

Enligt Satakunnan Kansa är HIFK-spelaren Anton Lundell plötsligt aktuell för JVM. Lundell skadade armbågen på träning den 22 november och klubben meddelade att han förväntas missa sex veckor. Nu hyser landslagsledningar förhoppningar om att han hinner tillfriskna.

Anton Lundell har senast spelat ligahockey den 20 november.
Bildtext Anton Lundell har senast spelat ligahockey den 20 november.
Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press

18-årige Lundell har stått för 6 + 6 = 12 poäng på 20 matcher i HIFK och tros kunna reserveras som en av de tio första spelarna i sommarens NHL-draft.

JVM spelas i Tjeckien och börjar för Finlands del den 26 december med en match mot Sverige. Matcherna sänds på Yles kanaler med finsk- och svenskspråkiga referat.

Diskussion om artikeln