Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin under maratonpresskonferens: Klimatförändringen kan bero på "kosmologiska fenomen", Trump är oskyldig

Från 2019
Uppdaterad 19.12.2019 18:03.
Vladimir Putin
Bildtext Årets frågor till Putin handlade om allt mellan himmel och jord.

Rysslands president Vladimir Putin svarade i dag på utländska- och inhemska journalisters frågor under en fyra och en halv timme lång presskonferens. Frågorna handlade om allt från Ukraina-konflikten, inflation och klimat, till Wadas avstängning av Ryssland från stora idrottsevenemang och S:t Petersburgs sopdumpning i den ryska glesbygden.

Frågorna inleddes i snabb takt strax efter att Putin gjort entré inför nästan 2 000 ackrediterade journalister.

Klimatförändringen kan bero på "kosmologiska fenomen"

Den första frågan Putin fick handlade om vad för effekt klimatförändringen har på Ryssland och om man kommer att lyckas uppfylla löftena i Parisavtalet 2015, som ska hindra att temperaturen stiger med över 1,5 grader fram till år 2030.

Här svarade Putin att klimatförändringen kan bero på kosmologiska fenomen men att det är ett allvarligt hot, eftersom en stor del av Ryssland är täckt av permafrost som tinar.

Därför måste det göras så mycket som möjligt för att minska människans eventuella inverkan på klimatet.

Gällande klimatlöftena sa Putin att Ryssland håller sina löften och att det är västländerna och Kina som förorenar mest.

Det finns inga ryska trupper i Donbass

Ett ämne som dök upp mer än en gång var konflikten i östra Ukraina. Här påpekade Putin att Ryssland inte har några trupper där och att det endast är lokala rebellgrupper som strider.

På frågan hur man förklarar de ryska trupperna och pansarvagnarna i regionerna Donetsk och Luhansk, som deklarerat sig självständiga från Ukraina, svarade Putin att det inte finns några ryska styrkor i regionerna.

Pansarvagnarna kan förklaras med att det kan finnas andra utländska krafter inblandade och pansarvagnarna kan ha importerats av rebellgrupperna, sa Putin.

Ukrainska och västerländska militärexperter säger däremot att det finns klara bevis på att ryska trupper hjälper rebellerna, som har tillgång till moderna ryska pansarvagnar och vapen.

Vladimir Putins årliga tv-show
Bildtext Putin fick ett par gånger under programmet be publiken att inte försöka ställa frågor om det inte var deras tur.
Vladimir Putin
Bildtext Presidenten höll god min under hela den fyra timmar långa sändningen, utan pauser.

Trump klarar sig själv

Putin fick även en fråga om USA:s president Donald Trump och riksrättsprocessen mot Trump. Här sade Putin att han inte tror att Trump kommer att dömas i senaten och att kongressens anklagelser mot den amerikanska presidenten är påhittade.

Förövrigt sa Putin att Ryssland är redo att anteckna ett nytt kärnvapenavtal med USA, men att amerikanerna inte gett något svar på Rysslands förslag.

Wadas avstängning av rysk idrott var orättvis

Ett annat ämne som dök upp ett par gånger var den internationella antidopningsorganisationen Wadas beslut om att utestänga Ryssland från internationella idrottsevenemang i fyra år.

Här sa Putin att avstängningen inte är berättigad och att bara enskilda personer som brutit mot idrottslagar borde stå till svars för sitt agerande, inte alla oskyldiga idrottare.

Ryssland överklagar nu Wadas dopningsdom till skiljedomstolen Cas.

Rättelse klockan 18.00: I artikeln stod det ursprungligen att Putin svarade på folkets frågor under presskonferensen, men så var inte fallet. Det här var en presskonferens för ackrediterade journalister.