Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tre kortfilmer om Längtan

Från 2020
Närbild på Liv (Josefin Sonck), Alma (Stella Miettinen) och Mohamed (Bakr Hasan) i Längtan-kortfilmerna.
Bildtext Liv (Josefin Sonck), Alma (Stella Miettinen) och Mohamed (Bakr Hasan) i Längtan-kortfilmerna.
Bild: ja! Media production

Allt började med en fråga - vad betyder längtan för dig? Av svaren som kom in har Anna Blom och Ville Tanttu skapat tre kortfilmer.

2017 satte Anna Blom och Ville Tanttu ut en fråga på nätet där de sökte berättelser på temat längtan. De ville veta vad folk längtade efter och vad folk tänkte om temat längtan.

Slutresultatet blev tre halvtimmes långa filmer som baserar sig på publikens berättelser.

Mohamed (Bakr Hassan) och Christian (Patrick Henriksen) sitter i ett tomt badkar mitt på gräsmattan på en gård.
Bildtext Mohamed (Bakr Hasan) och Christian (Patrick Henriksen).
Bild: ja media production / ja Media production

Shukran Habibi - Tack älskling handlar om Christian (Patrick Henriksen) som träffar asylsökande Mohamed (Bakr Hasan) och en stark kemi uppstår. Men båda två tvekar, Christian är en gift småbarnsfar och Mohamed möter fanatiska religiösa åsikter inom islam.

Hallå Gud skildrar 10-åriga Alma (Stella Miettinen) som längtar efter trygghet då de vuxna runt om henne flyr sitt ansvar. Hon bor hos sin alkoholiserade mormor medan pappan jobbar utomlands. Då Alma sedan har tråkigt hittar hon på saker som ger henne dåligt samvete.

Närbild på Alma (Stella Miettinen) som ringer med sin mobil.
Bildtext Hallå, är det Gud? undrar Alma (Stella Miettinen).
Bild: ja media production / ja Media production,

Jag vill ha dig handlar om den unga Liv (Josefin Sonck) som lämnar ett förhållande med buller och brak men hamnar sedan i en smått desperat jakt efter kärlek. En jakt som har följder hon inte räknat med.

Liv (Josefin Sonck) håller i ett brev som hon bränner upp.
Bildtext Liv (Josefin Sonck) försöker få ordning och reda på sitt liv.
Bild: ja media production / ja Media production,

De tre kortfilmerna är självständiga men ser man dem efter varandra kan man i den tredje filmen Jag vill ha dig se hur de alla tre på ett plan berör varandra.

Spränger alla gränser

Skådespelarna Bakr Hasan och Farqad CJ som medverkar i Shukran Habibi - Tack älskling kände båda att berättelsen om den homosexuella Mohamed var viktig att berätta.

De har hjälpt homosexuella vänner på flykt i Irak, innan de själva tvingades fly på grund av politiskt teater som ansåg alltför kritisk.

Scenerna som utspelar sig i flyktingförläggningen var också lätta att spela in, då de själva haft erfarenhet av att leva på olika förläggningar.

Närbild på Mohamed (Bakr Hassan).
Bildtext Bakr Hasan har studerat skådespeleri och teaterregi innan han kom till Finland.
Bild: ja media production / JA MEDIAPRODUCTION AB OY

– Filmen bryter också en mängd tabun och spränger gränser, påpekar Bakr Hasan. Huvudpersonen heter Mohamed, liksom profeten, och är homosexuell. Dessutom talar han och de andra karaktärerna i filmen en arabiska du aldrig hör i film eller tv i Irak.

– Vi talar ett vardagligt språk, så som vi talar med varandra, men det här språket skulle väcka kritik i arabländer, fortsätter CJ, kanske speciellt för att vi också använder Guds namn på fel sätt.

Bakr Hasan och CJ har båda en bakgrund inom teater i Bagdad. Och som bäst repeterar Bakr Hasan på Kansallisteatteri (Nationalteatern) med ett dokumentärteaterprojekt medan CJ studerar skådespeleri vid Laajasalon opisto.

Längtan går i moll

Anna Blom och Ville Tanttu står för regi och manus till de tre filmerna. De har en bakgrund som dokumentärfilmare och är därför fascinerade av historier från det verkliga livet.

– Verkligheten överträffar alltid fiktionen, påpekar Blom.

Anna Blom och Ville Tanttu ser in i en monitor under inspelningen av Längtan-kortfilmerna.
Bildtext Anna Blom och Ville Tanttu under inspelningen av Längtan-kortfilmerna.
Bild: Jori Grönroos

De medger också att längtan är en ganska abstrakt känsla och därför var många av de berättelser man fick in inte så konkreta.

– Många hade en längtan efter harmoni eller fred på jorden, berättar Blom, men det är svårt att göra film på det.

Men två av berättelser hade mer handling och utifrån dem började de utveckla ett manus. Den tredje filmen kom till då Tanttu intervjuade flyktingar. Alla tre filmerna bottnar alltså i verkliga händelser.

Anna Blom håller i en monitor under inspelningen av Längtan-kortfilmerna.
Bildtext Anna Blom under inspelningen av kortfilmerna.
Bild: Paavo Pykäläinen Photography

Båda två skulle också gärna fortsätta på temat längtan eftersom man i princip kan placera in vilken berättelse som helst i det temat och se det ur olika synvinklar.

– Längtan är så grundläggande för människan och hennes existens, förklarar Tanttu, en slags grundkänsla. Vi kan längta efter materiella ting eller längta efter kärlek men längtan kan också vara existentiell. Längtan efter gud är kanske den största längtan efter kärlek, upplevelsen av att vara i kontakt och ha ett samband och en betydelse i sitt liv.

– Och så går längtan kanske också i moll, fortsätter Tanttu och ler, åtminstone för oss melankoliska finländare.

Ville Tanttu under inspelningen av Längtan-kortfilmerna.
Bildtext Ville Tanttu under inspelningen av Längtan-kortfilmerna.
Bild: Paavo Pykäläinen Photography