Finlands största tofufabrik finns i Ekenäs - den vegetariska trenden är bra för affärerna
Trodde du att exotiska livsmedel som tofu och tempe importeras till Finland från fjärran land?
Det stämmer bara delvis – till exempel Finlands största tofufabrik finns i Leksvall i Raseborg, några kilometer utanför Ekenäs.
Vd Stig Vesterlund uppskattar att företaget Soya Jalofoods har en marknadsandel på omkring hälften av försäljningen i Finland.
- Efterfrågan ökar hela tiden relativt kraftigt. Folk är medvetna om att det vi äter påverkar både vår hälsa och miljön, säger han.
Vesterlund uppskattar att den största kundgruppen idag är de som brukar kallas för flexitarianer, det vill säga de som gått in för att äta mer vegetariskt men ändå inte helt gett upp livsmedel från djurriket.
Företaget har omkring trettio anställda och en omsättning på 3,5 miljoner euro.
Exporten växer
Företaget Soya Jalofoods har redan 30 år på nacken men det är först under de senaste fem åren som efterfrågan börjat växa kraftigt.
Särskilt försäljningen till restauranger och storkök har ökat de senaste åren.
Hittills har företaget sålt sina produkter förutom i Finland också till Estland och Sverige. Efter årsskiftet inleds export till Norge och Danmark. I utlandet säljs produkterna under andra varumärken än här hemma.
Tofu tillverkas av soja. Sojabönan importeras från Brasilien.
- Man har också börjat odla riktigt bra soja i Europa och vi har nu gått in för att också köpa soja från Österrike, säger Vesterlund.
Sojaodlingarna i Sydamerika är omdiskuterade särskilt på grund av att man skövlat regnskog för att odla soja. Dessutom har det ifrågasatts hur miljövänligt det är att importera råvara från andra sidan jordklotet.
- Den soja vi använder kommer från små familjejordbruk. För att odla den har man inte skövlat regnskog. Vi använder oss av två olika standarder: ekologiskt och fairtrade
Stig Vesterlund
I ekologisk sojaodling får man inte använda kemikalier eller bekämpningsmedel medan fairtrade-certifieringen förbjuder bland annat barnarbetskraft och betonar sociala aspekter i produktionen.
- Det här är vårt sätt att se till att sojan är ansvarsfullt odlad, säger Vesterlund.
Hur mycket är det ideologi och hur mycket business?
- Ideologin en väldigt viktig och den grundläggande tanken allt sedan 1989 är att vi ska producera ekologiskt, vegetariskt, etiskt och rättvist. Värderingarna är inbyggda i vårt företag och under årens lopp har de förstärkts.
- En del verkar inte ha förtroende för företagsvärlden och tror inte att företag vill påverka klimatförändringen. Värderingarna är basen men vi är också business och vi måste göra vinst. Det går att kombinera dessa. Hos oss går de hand i hand, säger företagets kommersiella direktör Jouko Riihimäki.
Företaget har också inlett produktion av tempe, som är en traditionell indonesisk maträtt.
För ett par år sedan förvärvade Soya Jalofoods den gamla kasslerfabriken i Ekenäs centrum. I stället för korv tillverkas där numera vegetarisk tempe av ärter, sötlupin, soja- och bondböna.
Biogasanläggning under planering
Företagets följande storsatsning är att bygga en egen biogasanläggning i samarbete med det lokala energibolaget Ekenäs Energi.
Det är frågan om en investering som närmar sig miljonklassen och tanken är byggarbetena ska inledas nästa höst.
I biogasanläggningen ska biprodukter från fabrikens produktion omvandlas till energi. Anläggningen ska kunna producera merparten av fabrikens energibehov.