Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Företagare på Bengtskär vill ha miljövänligare el – men teleoperatörerna med anläggningar på ön vill inte betala för en elkabel

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 07:51.
Bengtskärs fyr
Bildtext På Bengtskär producerar man i dag all el som behövs själv.

Ön Bengtskär i det yttersta Skärgårdshavet är inte ansluten till det riksomfattande elnätet. All el som behövs på ön produceras med hjälp av dieseldrivna generatorer.

Det är varken miljövänligt eller särskilt praktiskt, det handlar om tiotusentals liter dieselolja som ska fraktas ut till ön varje år.

Både turismverksamheten och flera telebolag som har anläggningar på ön använder sig av den lokalproducerade elen.

Nu vill företagaren Paula Wilson som tillsammans med sin man Per driver turismverksamheten på Bengtskär gärna byta ut dieselgeneratorerna mot ett långsiktigare och miljövänligare alternativ, nämligen en elkabel.

- Vi på Bengtskär vill förbereda oss för framtiden och värna om miljön, och därför måste vi bli miljövänligare och inte tillverka vår el med olja, säger Wilson.

Per och Paula Wilson.
Bildtext Paula och Per Wilson. Arkivbild.
Bild: YLE/Monica Forssell

Problemet är att det enligt Carunas uppskattning skulle kosta kring en miljon euro att dra en närmare 20 kilometer lång elkabel till Bengtskär.

Wilson säger att de inte ensamma kan betala för en så dyr kabel, men tillsammans med de telebolag som har anläggningar på ön kunde man dela på kostnaderna. Användarna behöver täcka 60 procent av kostnaderna för att Caruna ska dra en havskabel till ön.

Telebolagen vill inte investera i ett miljövänligare alternativ

Därför har Wilson hoppats på att Telia, Elisa och det statsägda bolaget Erillisverkko skulle vilja hjälpa till och investera i en elkabel. Erillisverkot används främst av myndigheter. Men intresset hos telebolagen är svalt.

Det statsägda bolaget Erillisverkko vill överhuvudtaget inte kommentera frågan till Yle Åboland medan Telia och Elisa svarar på frågan men ställer sig skeptiska till en eventuell elkabel.

Vid Telia berättar Sami Siiki, ansvarig chef för nätverk, att man hört om planerna på en elkabel till Bengtskär men att inga beslut har fattats i frågan.

Siiki säger att man har varit nöjd med hur allt har fungerat hittills och därför avvaktar gällande en stor investering. Trots att en elkabel skulle vara miljövänligare skulle det också bli väldigt dyrt, menar Siiki.

Telias skylt på Industrigatan
Bildtext Varken Telia eller Elisa är intresserade av att investera i en elkabel till Bengtskär.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Från Elisas håll säger Sami Rajamäki som är chef för nätverk och byggandet av nätverk att man inte i nuläget är redo att investera i en elkabel till Bengtskär.

Enligt Rajamäki är en miljon för dyrt med tanke på hurdan utrustning bolaget har på ön. Dessutom tycker Rajamäki att man kunde utreda alternativ för elförsörjningen, till exempel solpaneler eller vindkraft.

Den möjligheten har diskuterats, men av olika orsaker är vind- eller solel tillsvidare inte aktuellt.

Paula Wilson hoppas verkligen att man på något skulle hitta en lösning så att man kan slopa användningen av dieselolja.

- Det handlar om framtiden här på ön, vi måste värna om den, konstaterar hon.

Bengtskärs fyr administreras av stiftelsen Turun Yliopistosäätiö i samarbete med Åbo universitet och företaget Bengtskär Ab.

Artikeln uppdaterad 23.12.2019 kl. 7.50: Detaljer kring kostnaderna för elkabel.

Diskussion om artikeln