Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsiläs bygge på Vasklot i Vasa håller tidtabellen – ”förvånansvärt lite problem har dykt upp”

Från 2019
Uppdaterad 19.12.2019 16:48.
Wärtsiläs bygge av Smart Technology Hub på Vasklot i Vasa.
Bildtext Wärtsiläs bygge av Smart Technology Hub på Vasklot i Vasa.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Just nu monteras den första delen av stålstommen och där har man enligt Wärtsiläs fastighetsdirektör Tommy Grannas nått takstolshöjd. Efter nyår är det dags för tak- och väggelementen.

- Arbetet framskrider enligt tidtabell. Vissa delar har gått längre fram och vissa har blivit lite försenade, men generellt är vi enligt den tidtabell vi satte upp i somras.

Vid kontorshusbygget monteras just nu hålbjälklagen för tredje våningen. Enligt Grannas börjar golven i andra våningen snart vara färdiga och delar av fasadelementen till andra våningen är monterade.

- Det framskrider helt bra. Den här EU-vintern, med lite snö och inte så kallt, har varit till fördel för byggprojektet.

Man i byggväst på byggarbetsplats.
Bildtext Tommy Grannas.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Stor del under havsytan

Smart Technology Hub som Wärtsilä kallar byggnaden, där tillverkningen av bland annat motorer ska ske, kommer att bli 60 000 kvadratmeter stor.

En hel del sprängningar krävdes innan de egentliga byggarbetena kunde inledas, eftersom en del av Huben kommer att ligga under havsytan.

Grannas berättar att material som har sprängts bort har kunnat användas som fyllnadsmaterial, på det sättet har mängden transporter till byggarbetsplatsen kunnat minskas.

- Eftersom vi är under havsnivån räknade vi med att det fanns en risk för att vi skulle ha betydligt mer vatten i den nedre delen. Men förvånansvärt lite problem har dykt upp. Berget har varit stabilare än vi hade tänkt.

Wärtsilän Smart Technology Hub rakenteilla Vaasan Vaskiluodossa
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Tillverkat i Finland

Huben kommer att bli cirka 30 meter hög och det gör det svårt att packa in byggnaden under byggnadsskedet för att skydda det mot väder och vind.

För att få väderskydd försöker man få upp vägg- och takelementen så fort som möjligt.

- Vi jobbar modulvis och talar om block eller skepp. Det första skeppet som nu har stålstomme monteras i början av januari och stora delar av den borde vara klar i slutet av januari eller början av februari. Då kan man börja jobba under tak i den delen och så fortsätter man med nästa skepp.

Skiss på Wärtsiläs nya Smart Technology Hub och kontor på Vasklot i Vasa.
Bild: Wärtsilä

Alla byggelement är tillverkade i Finland. Hubens fasad blir i gräddvit plåt. Kontorshuset i vitputsad betong. Kontoret blir ungefär 15 000 kvadratmeter fördelade på fem våningar.

Kontoret ska vara klart för inflyttning i maj 2021 och huben på hösten 2021.

Diskussion om artikeln