Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-domstol: Airbnb är inte en fastighetsmäklare

Från 2019
Aibnb:s logga på en vägg med skuggor av personer i fögrunden.
Bildtext Airbnb bryter inte mot fransk lag, slår EU-domstolen fast.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regler som gäller för fastighetsmäklare gäller inte för Airbnb, slog Europeiska unionens domstol fast på torsdagen. Det innebär en seger för det amerikanska bolaget, i en långt dragen tvist med den franska turismbranschen.

Enligt EU-domstolen får Frankrike inte kräva att Airbnb ska inneha en yrkeslegitimation för fastighetsmäklare.

I sin dom fastslår EU-domstolen att Airbnb ska klassas som en "informationssamhällelig tjänst" som är skild från den tjänst den är hänförlig till, det vill säga kortvarig hyresförmedling.

Frågan hade tagits till domstol av den franska turismorganisationen AHTOP, som anser att Airbnb måste ha fastighetsmäklarlicens eftersom bolaget inte endast sammanför två parter med hjälp av sin plattform, utan fungerar som fastighetsmäklare.

Enligt domstolen fyller den amerikanska jätten sina kriterier som mellanhand. Vidare borde Frankrike ha anmält sitt krav till EU-kommissionen i enlighet med direktivet om e-handel.

Airbnb inte samma som Uber

För några år sedan fastställde EU-domstolen att Uber inte räknas till en "informationssamhällelig tjänst", utan är ett transportföretag som måste regleras så som andra taxibolag.

EU-domstolen anser att Airbnb-fallet skiljer sig från Uber eftersom det inte går att fastställa att Airbnb utövar ett bestämmande inflytande över hyrestjänsterna.

Till skillnad från Uber, som fastställer priser för resorna och utser vilken chaufför kunden får, bestämmer Airbnb inte avgifterna och det är kunderna som väljer vilka bostäder de hyr.

Anklagas för att höja hyrorna

Paris är en av flera städer som hamnat i bråk med Airbnb under de senaste åren. Stadens myndigheter anser att Airbnb trissar upp priserna och har krävt att tjänsten betalar 12,5 miljoner euro i böter för att den låtit bostadsägare hyra ut sina fastigheter utan vidkommande registrering.

År 2012 hade Airbnb 4 000 olika hyresobjekt i Paris. År 2015 hade de stigit till 40 000 och i fjol var de omkring 60 000.

Källor: AP, AFP.

Diskussion om artikeln