Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaskös budget slogs fast: "Man blir mörkrädd när man ser på budgeten"

Från 2019
Uppdaterad 19.12.2019 23:08.
En medelålders man med glasögon sitter vid ett bord.
Bildtext Kasköfullmäktige godkände budgeten för nästa år. Ordförande Kari Häggblom (SDP) vill se ett mer enat fullmäktige nästa år.
Bild: Yle/Juho Teir

Ett underskott på över en halv miljon euro. Det är vad Kaskö stad får leva med nästa år. Dessutom ska staden nu inleda samarbetsförhandlingar som gäller hela personalen.

Då förvaltningsdirektör Margit Kaseva presenterade de ekonomiska siffrorna för stadsfullmäktige i Kaskö var det aningen dystra siffror. Tanken var att alla sektorer inom staden skulle spara tio procent i nästa års budget, men alla sektorer uppnådde inte målet.

Budgeten för nästa år i Kaskö visar därmed ett underskott på 0,58 miljoner euro.

Under diskussionen lyftes många oroliga synpunkter upp.

- Man blir mörkrädd när man ser på budgeten. Jag ser avsaknaden av en ekonomidirektör, vi är i behov av någon som kan räkna. Vi borde ganska snabbt ha anlitat en ekonomidirektör, sa Johan Bärnlund (SFP).

- Alla avdelningar fick ett inbesparingskrav på tio procent. I grundtryggheten har man inte fått ner kostnaderna. Om det kommer en order om att skära ner så bör nämderna och tjänstemännen se till att det blir gjort, konstaterade Juhani Holm (SDP).

- Vi använder 1 200 euro mer på grundtrygghetssidan än övriga kommuner i vår storleksklass. Varför har inte grundtrygghetsnämnden åstadkommit inbesparingar, frågade sig Holm.

En man med kort grått hår står på en gård.
Bildtext Juhani Holm frågade sig varför grundtrygghetssidan inte fått ner sina kostnader.
Bild: Yle/Juho Teir

Sannfinländarnas Jarmo Tarkka ansåg att obeslutsamheten bland beslutsfattarna syns i budgeten.

- Beslutsfattarna måste vara mera engagerade och intresserade av ekonomin. Nu gäller det att ta hammaren i rätt hand för att kunna balansera ekonomin, sa Tarkka.

Carl-Gustav Mangs (SFP) ansåg att budgetarbetet måste bli bättre i framtiden.

- Vi kan inte ha sådana här budgetförslag som vi har haft. Allt har varit oklart och det har varit in i det sista oklart om siffrorna stämmer. Ekonomiska uppföljningen har saknats totalt.

Redan en miljon euro back i år

Också årets resultat diskuterades och siffrorna ser ut att bli sämre än budgeterat. Enligt utfallet i slutet av november har staden gått back en miljon euro och frågan är hur mycket det underskottet har ökat under årets sista månad.

- Jag är oroad över att vi går mera back än vi budgeterat. Vi har redan uppnått det underskott som vi har budgeterat i slutet av november. Underskottet kommer antagligen att öka, sa Mirja Högstrand (Vänstern).

- Det ser lite dystert ut med årets resultat. Jag tror inte de här siffrorna kommer att hålla. Jag tror det blir mera, sa Lars Piira (Saml.).

En skallig man med runda glasögon ser sur ut.
Bildtext Lars Piira.
Bild: Yle/Juho Teir

Inleder samarbetsförhandlingar

I och med den skrala ekonomin beslöt stadsfullmäktige att inleda samarbetsförhandlingar.

Samarbetsförhandlingarna gäller samtliga stadens anställda och förhandlingarna ska vara klara före slutet av mars nästa år.

Genom förhandlingarna vill man skära bort mellan 10 och 20 årsverken. Staden har i nuläget cirka 90 anställda.

- Jag är helt övertygad om att samarbetsförhandlingarna kommer att vara oerhört hårda. Om vi ska nå ett nollresultat så kommer det att märkas i all service i staden, sa Mangs (SFP).

Diskussion om artikeln