Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Muminparken i Karlstad fick ja - blir tre gånger större än Muminparken i Nådendal

Från 2019
Uppdaterad 20.12.2019 08:38.
Dansarna Tiina Myllymäki och Jani Talo i muminkostymer.
Bildtext Mumin och Snorkfröken.
Bild: Mirka Kleemola/Finlands nationalbalett, Moomin Characters ™

Kommunfullmäktige i svenska Karlstad sa i går ja till att tillåta bygget av en Muminpark. Rösterna i fullmäktige föll 46-15.

Muminparken i Karlstad i Värmland blir tre gånger så stor som den i Nådendal och den blir den tredje i världen. Utöver den i Nådendal finns det även en Muminpark i Hanno i Japan.

En flygbild över Skutberget vid Vänern, där Muminvärlden planerar att öppna en sagovärld.
Bildtext Det gula området visar var parken ska byggas.
Bild: Karlstads kommun

Idén om en Muminpark har delat Karlstadsborna, då parken ska byggas på Skutberget, som är ett populärt friluftsområde. Många befarar därför att parken skulle begränsa framtida möjligheter till rekreation.

Enligt Sveriges Radio P4 Värmland röstade representanter för Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Karlstadpartiet Livskvalitet nej.

Staden hade också förberett sig för eventuella oroligheter i samband med fullmäktigedebatten och man oroade sig för om platserna i salen skulle räcka till för alla.

Vd: "Handlar om en större plan för hela området"

Muminvärldens svenskspråkiga vd Tomi Lohikoski följde på distans med den tre timmar långa diskussionen i Karlstads fullmäktige. Han är nöjd över beslutet och att en så stor majoritet röstade för.

- Den allmänna diskussionen har baserat sig på trosuppfattningar och många har enbart sett dåliga grejer med parken. De som har bekantat sig med projektet förstår vad det betyder för ekonomin och sysselsättningen i Karlstad, säger Lohikoski.

Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden
Bildtext Muminvärldens vd Tomi Lohikoski.
Bild: Yle/Nina Bergman

Lohikoski lyfter fram att fullmäktige nu godkände en vision för hela Skutbergsområdet i Karlstad, man sa alltså inte bara ja till en Muminpark.

- Det fattades också ett beslut om att skapa ett naturreservat på området, det är frågan om en stor utveckling.

Varför ska folk besöka parken i Nådendal då parken i Karlstad blir större?

- Området i Karlstad är inte lika kuperat som i Nådendal, därför krävs ett större område för att få till en sagokänsla. Det är kanske modigt att jämföra oss med Disney, men den som besökt Disneyparken i Paris vill ändå gärna se den ursprungliga parken i USA. Jag har själv besökt fem Disneyparker. Det är möjligt att det här ökar intresset för bägge parkerna, säger Lohikoski.

Enligt Lohikoski finns det tankar på att utvidga Muminparksverksamheten ytterligare.

- Det är möjligt att det till exempel blir inhomhusparker i framtiden, men troligtvis går det år innan vi är så långt.

Karlstads kommunfullmäktiges färska beslut kan komma att överklagas. Därför kan en byggstart fördröjas några år.

Muminparken uppskattas bli en investering på cirka 20-25 miljoner.

Arktikeln har uppdaterats kl. 8.30 med kommentarer av vd Tomi Lohikoski och info om att Karlstad var förberedd på oroligheter i samband med beslutet.

Diskussion om artikeln