Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högsta domstolen om polisens husrannsakan hos HS-journalist: Materialet får inte utnyttjas i förundersökning

Från 2019
Uppdaterad 20.12.2019 10:02.
Snöig skylt.
Bildtext Polisens undersökning fick fart efter att HS publicerade en artikel som handlade om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter i Tikkakoski.
Bild: Simo Pitkänen / Yle

Polisen får inte använda sig av det material de hittade hemma hos Helsingin Sanomat-journalisten i förundersökningen kring en informationsläcka vid Försvarsmakten.

Högsta domstolen gav sitt beslut om saken på fredagen. Beslutet påverkar ett större brottsärende som gäller information som läckt från Försvarsmakten.

Polisen gjorde husrannsakan hos journalisten efter att hon hade skrivit en artikel om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter. Artikeln byggde delvis på hemligstämplat material.

Polisen beslagtog bland annat telefoner, en dator, en surfplatta och ett antal usb-minnen.

Högsta domstolen beslöt att det beslagtagna materialet inte får användas i en förundersökning eftersom det skulle kunna leda till att journalistens källor avslöjas.

HD hävde därmed Helsingfors hovrätts beslut.

Enligt domstolen ska beslaget ändå förbli i kraft för att trygga en eventuell förverkandepåföljd.

Högsta domstolen slog tidigare i år fast att polisens husrannsakan var laglig.

Centralkriminalpolisen misstänker två olika brott kopplade till HS-artikeln som publiceras i december 2017. Tidningen misstänks för röjande av statshemlighet och den som har läckt informationen misstänks för brott mot tjänstehemlighet.

Helsingin Sanomat nekar till anklagelserna.

Diskussion om artikeln