Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinna avvisar miljonuppgörelse med Harvey Weinstein – inleder rättsprocess

Från 2019
Harvey Weinstein.
Bildtext Harvey Weinstein har hela tiden nekat till alla anklagelser om sexuella trakasserier.

Hollywoodmogulen Harvey Weinsteins problem med lagen fortsätter. En av kvinnorna som anklagat honom för sexuellt ofredande går inte med på den erbjudna uppgörelsen och inleder nu en egen rättsprocess.

Förra veckan nådde Harvey Weinstein och styrelsen för hans filmstudio ett preliminärt avtal om ersättningar till fler än 30 kvinnor.

Överenskommelsen var värd 25 miljoner dollar. Den skulle innebära att så gott som alla rättsliga processer mot Weinstein läggs ner och att han inte behöver erkänna sig skyldig till något.

En av kvinnorna, den tidigare polska modellen Kaja Sokola, meddelar nu att hon inte godtar uppgörelsen. Hon anser att den inte är rättvis och inleder därför en rättsprocess i sitt eget namn.

Sokola vittnar om att hon träffade Weinstein som 16-åring. Enligt hennes vittnesmål skulle de träffas på lunch för att diskutera hennes karriär, men i stället tog han henne till en lägenhet där han utnyttjade henne sexuellt.

I ett uttalande säger Sokolas jurist att han hoppas att ställningstagandet ger andra offer mod att tvinga Weinstein att ta sitt ansvar.

Fler än 80 kvinnor har anklagat Weinstein för sexuellt ofredande. Weinstein har nekat till anklagelserna.

Diskussion om artikeln