Tips för en hållbar jul - ursprung och kvalitet är bra ledord
Julen är en högtid som kommer med många fina traditioner, men också med en upptrissad konsumtionshets. Här är tips på små val som gör julhelgen lite mer hållbar och miljömedveten.
Klimatlarmen duggar tätt och många vill se över sin egen livsstil för att göra den mer hållbar. Högtider som jul är inget undantag. Men hur ska man då tänka om man vill leva lite mer miljömedvetet också under julhelgen?
Ett rätt enkelt svar på den frågan är: se över ditt julbord och dina julklappar.
- Den traditionella julmaten i Finland är faktiskt hållbar, det är mycket rotsaker, fisk, bröd och svagdricka. Där tycker jag inte att vi behöver ha dåligt samvete, säger Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare vid Marthaförbundet.
Däremot påpekar Eriksson att vi borde bli bättre på att beräkna mängden mat vi kommer äta för att minska matsvinnet. Det är ju knappast någon som tycker att det är kul att stå där med 15 morotslådor när alla släktingar anlänt och juldagsmorgon glimmar.
- Här gäller det att planera och kommunicera. Om man blir många kan man göra upp en lista över vem som hämtar med vad, det finns alltid någon som har en bravurrätt, säger Eriksson.
Eriksson tipsar också om att slopa alla de rätter som står på bordet "bara för att" men som ingen egentligen njuter av.
- Skaffa det du själv tycker om och njut av det i stället!
Ursprung och kvalitet är två ledord som med fördel kan genomsyra det hållbara julbordet.
- De är de lättaste hållbarhetstipsen.
10-kilos skinka
Det har varit ganska mycket tal om kött den senaste tiden och att vi borde äta mer vegetariskt. Behöver vi lämna bort julskinkan?
- Nej, det tycker jag inte, men också här kan vi tänka på ursprung och kvalitet. Vi ska följa våra näringsrekommendationer också under julen och kött finns med i våra kostrekommendationer. Men måste man köpa den där 10-kilos skinkan eller klarar man sig med en mindre?
Behöver vi ha allt varje gång?
Elisabeth Eriksson
Det är ju ändå jul bara en gång om året och Eriksson ger oss tillåtelse att frossa lite.
- Absolut, det kan man göra på julafton! Men julhelgen är ganska lång. Vi kan fundera på vilka dagar vi serverar vilka rätter. Behöver vi ha allt varje gång? Det tycker jag inte för då tappar vi också en del av njutningen.
En psykiskt hållbar jul
En hållbar jul handlar inte bara om vad man har på bordet utan också under granen.
Cecilia Nyman är sakkunnig i miljö- och kemikaliefrågor vid Marthaförbundet och hennes bästa tips för att slippa onödiga köp som bara blir liggande är helt enkelt att fråga.
- Det behöver inte alltid vara så hemligt, fråga den du tänker köpa åt om det finns något särskilt som den personen önskar sig eller har behov av.
Nyman tipsar också om presenter som innefattar att man gör något tillsammans. Går på museum, spelar brädspel eller åker till simhallen.
För många barn - och även vuxna - är tid tillsammans med de närmaste det man längtar mest efter.
Det är fint att ge eller få någon matgrej.
Elisabeth Eriksson
Vill man ändå ge bort en fysisk present är en bok eller något plagg i naturmaterial Nymans och Erikssons bästa tips. Den händiga kan till och med sticka strumporna eller mössan själv.
- Och jag som matmänniska tycker det är fint att ge eller få någon matgrej, en kaka eller limpa som man kan äta upp, säger Elisabeth Eriksson.
Och tipsen för hur man får en hållbar jul tar inte slut där.
- Fundera över dukningen, tygservetter är bra och dekorationer kan man hitta i naturen.
Men sist och slutligen tycker både Elisabeth Eriksson och Cecilia Nyman att det viktigaste är att man försöker tillåta sig själv en stund av lugn, en promenad i naturen och en avstängd mobiltelefon. Så att julen blir hållbar också för psyket.