Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidigare jihadistkvinna varnar: Det går att avradikalisera de finländska kvinnorna från al-Hol - men om vi isolerar dem slutar det inte bra

Från 2019
Tre kvinnor i svart burka.
Bildtext Experterna medger att det finns risker med att hämta hem kvinnorna från al-Hol, men de säger också att den finländska diskussionen just nu går på väldigt höga varv.
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Det är klart att det är möjligt att avradikalisera de finländska kvinnorna i al-Hol - men det förutsätter ett medvetet arbete från de finländska myndigheternas sida och att kvinnorna får nya vänner i Finland. Det här säger de experter som vi har talat med.

Experterna medger att det finns risker med att hämta hem kvinnorna, men de säger också att den finländska diskussionen just nu går på väldigt höga varv.

- Om vi isolerar återvändare från krigets Syrien blir slutresultat inte bra, konstaterar svenskan Anna Sundberg som i tiderna hörde till al-Qaida och var gift med en av världens mest efterspanade terrorister.

En kvinna tittar allvarligt in i kameran.
Bildtext Anna Sundberg har skrivit en bok om sin tid i al-Qaida.
Bild: Eva Lindblad/101bild.se, Norstedts förlag

"Utbildning, arbete och andra människor än jihadister"

Anna Sundbergs väg tillbaka till det svenska samhället gick via studier. I dag är hon utbildad grundskollärare, hon har startat en kvinnojour och är aktiv i Miljöpartiet som kommunpolitiker.

- För mig betydde det väldigt mycket att jag började studera, säger Sundberg. Jag började titta på tv och jag började träffa andra mänskor.

Enligt Sundberg förutsätter en avradikalisering av kvinnorna i al-Hol att de får utbildning, arbete och träffar andra människor än jihadister.

"De måste få känna sig som medlemmar av det finländska samhället"

Hon får medhåll av den finländska forskaren Anneli Portman som har erfarenhet av avradikalisering. Det är helt avgörande för de återvändande kvinnorna och deras barn att de får en chans att gå vidare.

- Om man lämnar dem ensamma har de bara sina gamla vänner och det vill vi ju inte, säger forskaren Anneli Portman.

Anneli Portman forskar i avradikalisering
Bildtext Anneli Portman är forskare med erfarenhet av avradikalisering.
Bild: Anneli Portman

Hur stor sannolikheten är att de återknyter kontakten med sina gamla vänner i Finland är svårt att säga.

- Om de blir isolerade kommer det att vara väldigt svårt för dem att igen känna sig som medlemmar av det finländska samhället, säger Portman.

"Jag har accepterat min bakgrund och vill att människor ska veta om den"

Flera av kvinnorna i al-Hol-lägret har sagt att de är rädda för att återvända till Finland på grund av finländarnas reaktioner. Svenskan Anna Sundberg säger att hon inte har varit utsatt för repressalier på grund av sin jihadistbakgrund.

- Jag har varit öppen med att jag har varit i Syrien och jag har skrivit om det, säger Sundberg.

- Jag har accepterat min bakgrund och vill att människor ska veta om den. Jag vill inte ha ett svart hål i mitt liv och de allra flesta människorna har respekterat det.

Diskussion om artikeln