40 000 barn firar sin första jul med frånskilda föräldrar - erfarenhetsexperterna Jesse och Sebastian hjälper andra barn att klara skilsmässan och njuta av julen
Hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa, vilket innebär 14 000 par årligen. Det här betyder att också i år firar 40 000 barn första gången jul med frånskilda föräldrar.
Det är inte helt lätt att skapa julstämning för barnen mitt i skilsmässan, men det är mycket man kan göra för att få en god jul.
Jesse Hujanen och Sebastian Björkholm har redan vanan inne med att fira jul med frånskilda föräldrar. Jesse Hujanen berättar att den första julen efter skilsmässan var den svåraste.
- Nog var det så där, man kan inte säga att det var en chock, men konstigt. Redan första julen firade “halvpappan” med oss, så det kändes annorlunda. Också om det var helt okej, kändes det ännu många år som att ena föräldern fattades på julafton, säger Jesse Hujanen.
Verksamhetsledaren på Barnavårdsföreningen, Pia Sundell, önskar att vuxna skulle bli bättre på att fråga barnen hur de vill ha det.
Vi borde till exempel fråga barnen vad de tycker om att det kommer en ny människa till i vårt julfirande. Vi borde också fråga: hur skulle du och ni vilja att vi firar den här julen? Och faktiskt lyssna på barnens egna önskemål och respektera dem
Pia Sundell
Jesse Hujanen och Sebastian Björkholm, som går i åttonde klassen i Winellska skolan, tycker att man talar alldeles för lite om skilsmässor. Som bäst arbetar de med en artikel för Yle Nyhetsskolan om skilsmässor för de vill hjälpa andra barn genom att tala om hur det känns när föräldrarna skiljs.
De vill också komma med goda råd till vuxna. Enligt pojkarna borde föräldrar gå i terapi och söka hjälp redan innan de skiljer sig.
- Man kan också be om hjälp av någon nära person eller släkting för att få hjälp med konflikterna, så att det blir färre strider. Och om inget hjälper, skiljer man sig, men man ska ändå fortsätta försöka kommunicera med varandra för barnens skull, säger Jesse Hujanen.
Stridande är det onödiga. De borde kunna tala om problemen. Att föräldrar börjar strida så att man blir tvungen att höra när de skriker, det är aldrig kiva
Sebastian Björkholm
Båda pojkarna poängterar hur viktigt det är att kommunicera med barnen på rätt sätt för att minska deras oro.
- Barn vill inte bli stressade av vuxnas problem och det som händer. I värsta fall kan barn tänka att är det jag som nu hamnar ut härifrån? Är det mitt fel att de har skilt sig? Och när man sedan har skiljt sig, är det viktigt att förklara så barnen förstår att det inte är deras fel att föräldrarna skilde sig, förklarar Sebastian Björkholm
Att föräldrar skiljer sig behöver inte skada barnet. Men det kräver att vuxna beaktar barnets behov, säger Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen
- Antalet skilsmässor ökar hela tiden och vi måste förstå att det här är ett samhälleligt fenomen som berör en massa barn i alla daghemsgrupper, i alla skolklasser, i varje fotbollslag. Överallt där vi rör oss i samhället har vi barn och unga vars föräldrar har separerat. Och det är viktigt att vi vuxna bygger upp strukturer och bemöter de här barnen på rätt sätt, säger Pia Sundell.
Juletiden är en sådan tid då vi måste utgå från barnens behov och utgå ifrån vad barnet behöver, säger Sundell.
- En smärtsam sanning är att julen aldrig blir så som den har varit för ett barn vars föräldrar har skilt sig. Det måste vi bara acceptera. Det betyder inte att julen blir misslyckad, men det blir inte så som det har varit. Och då måste vi skapa nya traditioner.
Vi har alla en uppfattning om hur den perfekta julen ska vara. Ibland baserar den sig på filmer eller sagor från vår barndom. Sundell önskar att vi alla kunde förhålla oss lite lugnare till julen.
- De flestas krassa verklighet motsvarar inte den perfekta bilden som vi har i våra huvuden. Därför skulle det vara så otroligt viktigt att få ner de här uppladdade stämningarna, säger Pia Sundell
Lugn och ro efterlyses
En del barn blir tvungna att åka runt från hus till hus hela julafton för att deras föräldrar och mor- och farföräldrar också ska få en perfekt jul, säger Pia Sundell.
- Som mamma kan jag förstå att det är en hemsk tanke att behöva fira jul utan sina barn. Men vi måste komma ihåg att vuxenheten måste stanna hos föräldern. Som förälder måste man signalera klart och tydligt åt sitt barn: oroa dig inte, jag klarar mig.
Barn är jätteoroliga för hur den föräldern som är ensam ska klara sig, säger Pia Sundell.
- Vi måste bli bättre på att signalera åt barnen att de har rätt att ha det roligt trots att den ena föräldern är ensam, påminner hon.
Sundell har också en hälsning till de personers nära och kära som är ensamma på julen på grund av skilsmässa:
- Ta hand om dina frånskilda familjemedlemmar eller vänner. Det är på allas ansvar att ingen blir lämnad ensam på julen!
Känslan av en till mamma i huset kan kännas bra just vid middagsbordet, och gör känslan av familjeliv bättre. Men jag har en egen riktig mamma och jag vill inte att en ny kvinna kommer och tar över min riktiga mammas roll
Sebastian Björkholm
Sundell vill också tala om nya partner och hur de ska introduceras till barnen.
- Fast man har hittat en ny partner, som man är jätteförälskad i och vill fira jul med, och allt känns härligt, och man vill inget hellre än att fira jul just med den här nya personen, kunde man ändå prioritera sina barn, säger Pia Sundell.
Hon säger att man kanske inte måste fira just julaftonen med sin nya partner, om förhållandet är nytt. Det kommer jular också i framtiden.
- Man behöver inte tvinga sina barn att fira jul med den nya partnern. Vi kunde bli bättre på att fråga barnen hur de vill ha det.
Jesse Hujanen tycker att 40 000 barn, som också i år firar första gången jul i en skilsmässofamilj, låter som en hög siffra.
Det är väldigt många barn och när jag tänker på att jag har varit ett av de där barnen, vill jag gärna berätta för dem hur det känns och vad jag har känt
Jesse Hujanen
Både Sebastian Björkholm och Jesse Hujanen tycker att man inte pratar tillräckligt mycket om skilsmässor och att vuxna antagligen gör en massa fel helt i onödan för att de inte har talat med någon.
- De värsta är när vuxna ignorerar barn och inte frågar hur det känns, säger Jesse Hujanen.
- Det allra värsta är när barnet dras med i striden, säger Sebastian Björkholm.
Vad julfirande beträffar säger Jesse Hujanen att styvpappans närvaro med tiden började kännas allt bättre eftersom familjen tack vare honom började kännas som en familj igen. Men han kanske kom med i bilden lite för tidigt.
Sebastian Björkholm förklarar att styvföräldrar är okej om de förstår sin roll. Styvföräldrar måste förstå att de aldrig kan ersätta riktiga föräldrar och att de inte ska blanda sig för mycket i barnens liv.
- Jag vill till exempel inte att en styvmamma ska komma och städa mitt rum, för jag vill göra det själv. Men känslan av en till mamma i huset kan kännas bra just vid middagsbordet, och gör känslan av familjeliv bättre. Men jag har en egen riktig mamma och jag vill inte att en ny kvinna kommer och tar över min riktiga mammas roll.
Vad borde bonusföräldrar tänka särskilt mycket på?
- Bonusföräldrar ska ta små steg framåt och inte ta för mycket plats på en gång. De måste ge barnen tid att anpassa sig till att det kommer en ny människa i deras liv, säger Jesse Hujanen.
Det värsta en bonusförälder kan göra är att börja strida med ens riktiga förälder. En bonusförälder får inte styra upp och börja härska
Sebastian Björkholm
Vid juletid känns det viktigt för alla att ha släkten samlad. Det värsta scenariot är att vara på tumanhand med bara den ena föräldern, tycker både Sebastian Björkholm och Jesse Hujanen.
- Då kommer den där känslan av att var är mamma och det blir svårt att få den äkta julkänslan där alla ska vara glada, säger Sebastian Björkholm.
- Efter skilsmässa blir julen aldrig mer som förr, men man kan göra mycket för att stämningen ändå ska blir bra, säger Jesse Hujanen.
Vad är mor- och farföräldrarnas roll på julen i en skilsmässofamilj?
- Det beror på mycket. De kan ju också vara frånskilda och så kommer bara den ena och då börjar man tänka att mina föräldrar är skilda och mina mor- och farföräldrar har skilt sig. Men det är viktigt att få stöd från äldre generationer, säger Jesse Hujanen.
Särskilt jobbigt blir det om de viktiga vuxna människorna, som man har omkring sig, inte kommer överens med varandra. Vuxna kunde ibland kämpa lite mer med att försöka komma överens med varandra.
- Om de är bra på att spela rollen av att vara trevliga med varandra ska de absolut göra det. Men om de är dåliga på att spela teater blir det jobbigt. Huvudsaken är att de försöker minska på konflikterna. De kan tala om problem, men de får inte börja strida sinsemellan. Barn ska inte behöva lyssna på vuxnas bråk, säger Sebastian Björkholm.
Öppen kommunikation är viktig och att man, så gott det går, talar sanning för barnen.
Vi tänkte länge att våra föräldrars skilsmässa var min och min systers fel. Det tog tid innan vi förstod att det inte var så
Jesse Hujanen
- Jag tycker att den perfekta julen är med släkten eller med dem som kan närvara. Vi lyssnar på julmusik, äter och öppnar paket och har roligt. Fast vi firar två julaftnar så är det ändå bra, säger Jesse Hujanen.
Enligt killarna är det inte tröttsamt att fira jul med olika släktingar flera dagar i rad, man kan aldrig bli trött på julen, säger de skrattande.
- Jag tycker om hur vi har haft det att famo kommer och så talar vi och äter, och vi har alltid god mat, fisk och sådant som jag tycker om. Jag tycker vi har det är bra för att det är så lugnt, säger Sebastian Björkholm.