Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det är viktigare än någonsin att vara snygg – skönhetsidealen förändras, men även "inkluderande" trender önskar vackra kroppar

Från 2019
Lupita Nyong'o.
Bildtext Lupita Nyong'o sken på Met-galan i våras, i en klänning med matchande solfjäder som stylisten beskrev som "wildly wonderful".
Bild: EPA-EFE

Alla kroppar är vackra, fula kläder är mode och du får själv välja din stil. Det är planen för 2020-talet. Men sanningen är inte så enkel. Du får lättare tillgång till ekonomiskt och socialt kapital om du är vacker, och träningstrenden definierar fortfarande starkt både manlig och kvinnlig skönhet.

I det senaste avsnittet av podden Lägsta domstolen diskuteras skönhetsideal, manlig skönhet och komplimanger. Du hittar podden på Arenan och där poddar finns!

X3M LÄGSTA DOMSTOLEN

När vi går in i det nya årtiondet kan vi konstatera att skönhet som begrepp befinner sig i ett paradoxalt tillstånd. Samtidigt som det önskas att vi ser alla kroppar som vackra uppskattar vi skönhet minst lika mycket nu som förr, och även om begreppet breddats under det här millenniet kräver en sorts skönhet att många andra exkluderas från den gemenskapen.

Vad dillar han om?

Det ska jag förklara

1. Alla är vackra

- Ett modernt 2020 är nog att man får göra precis vad man vill, säger Rosanna Kulju.

Influencern Kulju, som äger och producerar miss-tävlingen Miss Helsinki, vill se ett samhälle som tolererar alla sorters skönhet.

- I dag går vi mer mot att det är snyggt att vara sig själv, att vara personlig och lite speciell, än att det skulle vara så att det bara finns en sorts snygg eller vacker.

Rosanna Kulju
Bildtext Rosanna Kulju säger att också kroppsmodifiering accepteras i dag, men att det bästa är att då vara öppen med det för att inte skapa fel bild av människokroppen.
Bild: Timo Korhonen / All Over Press

Vi ska ändå inte sätta likhetstecken mellan att vara sig själv och den så kallade "naturliga skönheten" – en modern, inkluderande skönhetsuppfattning uppskattar också smink, muskler och kroppsmodifiering.

Alla ska få gå sin egen väg. Är det då med det att du vill ändra på brösten eller näsan eller vad du än vill göra så ska du få göra det

- Förr i tiden var det väldigt enkelt att hetsa upp sig på en person som hade gjort något med sitt utseende, säger Kulju, och menar att det har förändrats.

- Alla ska få gå sin egen väg. Är det då med det att du vill ändra på brösten eller näsan eller vad du än vill göra så ska du få göra det.

Att acceptera alla, helt enkelt. Oavsett om du älskar eller hatar smink, piercings, sexpack-magar och hårförlängningar är det okej i dagens samhälle. Förändringen har gått långsamt, men den börjar synas. Äntligen, enligt många.

Kroppspositivismen börjar bära frukt – även om det ännu finns mycket arbete kvar – vilket till exempel en av världens hetaste artister för tillfället, Lizzo, bevisar.

Zozibini Tunzi kröns till Miss Universum 2019.
Bildtext Zozibini Tunzi från Sydafrika blev den första vinnaren av Miss Universum med naturligt afrohår.
Bild: AFP / Lehtikuva

Alla de i USA stora misstävlingarna (Miss Universe, Miss World, Miss America, Miss USA och Miss Teen USA) har också i skrivande stund afroamerikanska eller afrikanska segrare, också det för första gången. Ett bevis på att det inte bara är Tyra Banks och Naomi Campbell som får representera icke-vit skönhet numera.

På herrsidan är det värt att notera att sångaren John Legend, drygt 175 centimeter lång, är årets sexigaste man enligt People. Och att då komikern Kumail Nanjiani på sociala medier nyligen visade upp en kropp Adonis skulle sukta efter, poängterade han att det är en orealistisk kropp om du inte jobbar med Hollywoods bästa näringsexperter i ett år.

Budskapet är enkelt: du ska få vara smal, tjock, lång eller kort, och du ska få vara utan smink samtidigt som kompisen ska få sminka sig så mycket hen vill.

2. Alla kläder är vackra

Det bekväma modet är här, och det syns i allt från Kim Kardashian Wests kontroversiella kollektion av shapewear och att det är okej att gå på stan i gymkläder – athleisure – till Billie Eilish, Tekashi 6ix9ine och Post Malone som du knappast ser i kostym eller klänning.

Speciellt Billie har blivit en galjonsfigur för det "fula" modet som trendat de senaste cirka två åren, kläder som avviker från de etablerade normerna för vad som är fint.

Själv använder Billie så kallade oversize-kläder som en reaktion på den ofta dömande offentligheten.

- Om man inte vet vad som finns under kan man inte kritisera, har hon förklarat.

Laulaja Billie Eilish seisoo oranssia taustaa vasten.
Bildtext Billie Eilish, okrönt frontfigur för ugly fashion-trenden.
Bild: Promokuva

Representation är oavsett om vi pratar om mode eller skönhet A och O, enligt Rosanna Kulju. För tjugo år sen var det väldigt snävt med förebilder, något som är annorlunda i dag.

- Vi har olika slags förebilder nu. Förr fanns det bara några, typ Britney, Spice Girls och Backstreet Boys. Nu får man vara sig själv, och välja själv vem ens idol är.

- Det finns idoler som har olika storlekar eller klär sig på olika sätt. Då vågar folk vara sig själv, då de ser att det finns många andra som också vill se ut på samma sätt.

Men du behöver inte ha oversizekläder eller tights i affären. Det bästa är att oavsett hur du vill klä dig är det okej. Eller är det?

3. Allt och alla är fula?

Hur vi än vrider och vänder på det så har vi ännu ganska strikta skönhetsideal. Inget konstigt med det, attraktivitet styrs till en del av biologiska faktorer. Det är därför de som i den klassiska tappningen är attraktiva och vackra åtnjuter vissa fördelar.

Vackra människor får jobb lättare, befordras lättare – och, enligt en amerikansk forskning, är också lönsammare, de drar in mer pengar till sina arbetsgivare. Dessutom får de vackra även lättare lån med bättre villkor, och flera andra mums.

Och även om avvikelser från normen kanske uppskattas mer nuförtiden, exotifieras de också på ett teatraliskt sätt.

Det är också fortfarande vanligt att dissa folks utseende – men nu är det också många som får skit för att de har slanka, tränade kroppar eller klär sig "för fint". Det har gått så långt att redan nämnda Billie Eilish tvingats uppmana folk att inte mobba dem som inte följer hennes stil.

Samtidigt som det ju ligger något djupt inrotat snygghetstänk i att Billies stil är "ful". Om det finns fula kläder betyder det ju att det finns fina kläder, och då är inte alla kläder vackra?

Och om alla kroppar är vackra, varför ser de flesta modellerna ännu likadana ut?

Kroppen som bär oversize ska inte vara stor i sig, utan det ska vara ett oversize-plagg

Modeforskaren Emma Severinsson vid Lunds universitet förklarar att även om modet nu är att du ska få se ut hur du vill så är det inte så i verkligheten. Du ska ändå följa stilregler som du uppfattar genom dina idoler, och helst ska du ännu vara slank och därmed sexig.

- Om man tittar på oversizetrenden i relation till kropp då så det ska ju verkligen vara oversize, det ska inte bara vara stort. Det ska vara konstruerat på ett visst sätt, så man förstår att det finns en medvetenhet, säger Severinsson.

- Men kroppen som bär oversize ska inte vara stor i sig, utan det ska vara ett oversize-plagg.

Träningstrenden och mansidealet

Också män är nu allt mer utsatta för press på hur man ska se ut, mer än förr åtminstone. Där det på 90-talet räckte med en bandana eller en klick hårgel och en skjorta, är kroppen i sig allt mer i fokus.

- Det största idealet för män i dag är att ha lagom mycket muskler, inget fett på kroppen. Kanske vi fortfarande har idealet att mannen ska vara ganska lång, och att mannen och kvinnan ska vara olika långa, säger Emma Severinsson.

Träningstrenden bottnar i att man ska visa hur bra balans man har och hur bra man vårdar sin kropp.

- Det är en strävan efter att visa att man lever ett aktivt liv, och att man har tid att vårda sin kropp, att träna. Att ha tid att vårda sin kropp ger ett ganska högt socialt kapital.

Cristiano Ronaldo satte den avgörande straffen.
Bildtext För tio år sedan brydde Cristiano Ronaldo sig "för mycket" om sitt utseende, enligt ofta svartsjuka män. Nu fyller han rollen som en kroppslig förebild med sin rätt svårkopierade torso.
Bild: EPA/PETER POWELL

Inget fel på det kan man tänka. Men det leder till att de som inte har en tränad, fettfri kropp utvecklar komplex eller dåligt självförtroende. Oavsett kön.

För även de som hävdar sig stå utanför normerna och förväntningarna ser att de finns där, och har därmed ett förhållande till dem.

Lägsta domstolen om skönhetsparadoxer

Så vi blir med flera paradoxer på handen. Dels verkar det inkluderande modet mest har lett till att fler människor mobbas, dels är det fortfarande den slanka skönheten som uppskattas mest.

Den största paradoxen är ändå följande: Kan man ge komplimanger för utseende, i en värld där alla ska uppskattas för just sitt utseende?

Om alla kroppar och alla stilar är vackra, kan vi då ge komplimanger enbart till vissa? I dag kan komplimanger leda både till att de som blir utan och de som får dem tar skada. Nej, inte alla, men det förekommer.

Mottagaren får en ribba satt för sig och andra likaså. Hur går det ihop om alla redan är vackra? Kanske inkluderande skönhet innebär att skönhet inte finns.

Vad tycker du? Kommentera på den här artikeln!

Lyssna på Lägsta domstolen och hör mer tankar om det, du hittar avsnittet på Arenan eller i andra poddappar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln