Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franskt telebolag fälls för självmordsvåg bland anställda – pressade folk att säga upp sig

Från 2019
Uppdaterad 20.12.2019 13:54.
France Telecoms vd Didier Lombard i en hiss.
Bildtext France Telecoms tidigare vd Didier Lombard döms till ett års fängelse och 15 000 euro böter.

Tre högt uppsatta chefer vid det franska telebolaget France Telecom döms till fängelse och böter för organiserad mobbning som ledde till 19 självmord bland anställda under 2000-talet. Enligt domen ledde bolagets ledning en trakasserikampanj för att få anställda att säga upp sig.

Den tidigare vd:n Didier Lombard, vice vd:n och personalchefen döms till ett års fängelse och böter på 15 000 euro var för organiserad mobbning av anställda.

Enligt åklagaren var flera av ledningens metoder under omstrukturering av France Telecom olagliga och ledde till att 19 anställda begick självmord.

De tidigare cheferna har nekat till ansvar för självmordsvågen och försvarat sig med att omstruktureringen av bolaget var en ekonomisk nödvändighet.

Bolaget, som nu går under namnet Orange, får böta 75 000 euro.

Fasaden till Orange, tidigare France Telecom.
Bildtext France Telecom har bytt namn till Orange och är ett stort internationellt bolag.
Bild: ROBERT GHEMENT

Omstrukturering ledde till minst 19 självmord

Den trakasserikampanj som cheferna och bolaget fälls för ägde rum i slutet av 00-talet.

Det statliga ägandet i bolaget minskade 2009 vilket ledde till större krav på lönsamhet.

Det fick i sin tur ledningen att genomföra ett omstruktureringsprogram som innebar att skära bort en femtedel av jobben, 22 000 anställningar och omplacera 10 000 anställda.

En myndighetsrapport från 2010 visar att ledningen använde brutala omstruktureringsmetoder, som att tvinga arbetare att byta till arbetsuppgifter i andra städer och att ställa ouppnåbara prestationskrav.

De hårda arbetsförhållandena fick 19 anställda att begå självmord åren 2006-2009. Flera nämnde arbetsgivaren i sina självmordsbrev. 12 överlevde självmordsförsök.

Trygg statlig arbetsplats förvandlades till helvete för anställda

Fackföreningar har anklagat ledningen vid France Telecom för att försöka pressa anställda att säga upp sig eller acceptera omplacering.

Omstruktureringsprogrammet kom som en chock för de tidigare statligt anställda, som i Frankrike är vana med starkt arbetarskydd och trygga arbetsförhållanden som varar till pensionsåldern.

Det totala antalet självmord bland anställda var 35 under samma period, men alla har inte kunnat bevisats vara en direkt följd av arbetsförhållandena.

Enligt fackföreningens uppgifter knivhögg en anställd sig i magen under ett möte. En annan hoppade från ett fönster

Unik dom i affärsvärlden

Det är första gången ett stort bolag i Frankrike fälls för institutionaliserade trakasserier.

Domen ses som en milstolpe i relationerna mellan företagsledning och arbetstagare i Frankrike.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att den fällande domen kan få följder inom affärsvärlden i Frankrike och resten av Europa som ett prejudikat för liknande rättegångar.

Källor: Reuters, APT, SVT

Diskussion om artikeln