Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kommentar: Frozen 2 är en besvikelse, intrigen är tunn, samerna framställs som ädla vildar och musiken håller inte måttet

Från 2019
Uppdaterad 30.12.2019 22:17.
En bild från filmen Frozen 2 där figurer blickar ut över ett landskap.
Bildtext Med Elsa och Anna i spetsen beger sig hela Frozen-gänget till det mytomspunna landet i norr.
Bild: Bild: ©2019 Disney. All Rights Reserved.

Sex år efter succén Frozen kommer äntligen Frozen 2. Tyvärr är uppföljaren till Disneys kassako en vek och tunn historia jämfört med ettan. Filmen som försöker vara politiskt korrekt stöter i stället på grund gång på gång.

Mörkret lägger sig över biosalongen. Små och näpna men samtidigt spända och förväntansfulla skratt hörs omkring mig. En kletig lukt av popcorn, trassligt vått hår och fuktiga galonbyxor lägger sig över salongen som ett tunt, tunt lager dagg.

Problemet med den nya filmen är helt enkelt att den inte är särskilt bra.

Barnet på min ena sida kränger på sig sin frozen-klänning, den spänner över axlarna och har dessutom blivit för kort. Men så är ju också sex år sedan Frozen hade premiär. På den första pressvisningen av Frozen 2 sitter det inte bara barn i salongen. En Elsa-docka har också fått komma med och upptar givetvis en egen plats.

Matilda Björkqvist och Matilda Helmreich på bio
Bildtext Matilda Björkqvist 8 år och Matilda Helmreich 5 år tyckte att Frozen 2 var mycket spännande. Att få träffa prinsessorna Anna och Elsa igen var ett kärt återsende.
Bild: Kia Svaetichin

Kassako för Disney

Det är ingen underdrift att säga att Frozen (2013) blev en kassako för Disney med en vinst på en dryg miljard. Det var därför heller ingen överraskning att det gjordes en uppföljare. I Frozen 2 följer vi fortsättningsvis systrarna Elsa och Anna och de andra karaktärerna.

Före Frozens glimrande födelse för sex år sedan hade det gjorts oräkneliga försök att göra film av H.C. Andersens saga Snödrottningen. Ingen lyckades särskilt väl.

En kletig lukt av popcorn, trassligt vått hår och fuktiga galonbyxor lägger sig över salongen som ett tunt, tunt lager dagg.

Men framgången var inte självklar när Frozen gick upp på bio år 2013. Det som fick folk att rusa till biosalongerna var filmens soundtrack. Det såldes i mer än en miljon exemplar under månaderna efter den amerikanska premiären, och det har streamats miljontals gånger på Spotify. Disney lät musiken spridas fritt i sociala medier som en del av en medveten strategi.

Handlingen i den första filmen utspelar sig i kungariket Arendal på 1840-talet. Systrarna Anna och Elsa är prinsessor, men Elsa är inte som alla andra då hon har en kraft som gör att allt hon rör vid blir till is. Hon blir utestängd från kungariket efter att hon råkat skada sin syster med kraften. Föräldrarna dör senare tragiskt i en storm och Elsa återvänder för att krönas till drottning men framkallar ofrivilligt vinter över hela riket.

Mytomspunnet land i norr

I den nya Frozen-filmen återvänder vi till Arendal som nu är ett lugnt och välskött kungadöme med Elsa som lycklig regent. Men när övernaturliga krafter anfaller kungariket förändras allting. Våra huvudpersoner åker på en resa till Northuldra, ett mytomspunnet land i norr, för att reda ut vad deras farföräldrar begått för misstag.

Elsa simmar med vattenhästen
Bildtext lsa bekantar sig med en ny karaktär i Frozen 2, den supercoola vattenhästen.
Bild: ©2019 Disney. All Rights Reserved.

Problemet med den nya filmen är helt enkelt att den inte är särskilt bra. Speciellt inte jämfört med den första filmen.

I Frozen 2 försöker man nu retroaktivt tillskriva Elsa och Anna en annan kulturell bakgrund än de synligt och uppenbart har i den första filmen.

Men det är inte heller svårt att få de största fansen att älska filmen. Allt vad barnen (och de vuxna) vill är att få veta vad som kommer att hända med Elsa, Anna, Kristoff och Olof efter en sex år lång paus. De nya fansen kommer garanterat att älska prinsessorna, magin och den supercoola vattenhästen. Till och med jag uppskattade hästen som ny karaktär i Frozen-familjen. Och Olof var tokrolig igen.

Tunn story som blir rörig

Men resten då? Här är några av problemen jag upplever med filmen.

Filmskaparna har inte haft en bra story men nog rikligt med pengar. Handlingen är en krånglig röra. Vi blandar friskt in övernaturliga krafter från norr med en underlig historia om Elsas och Annas föräldrars bakgrund.

Mitt i röran har vi plötsligt en magisk flod som minns allting och kan berätta om det förflutna. Elsa, underbarnet, börjar höra röster och någon kallar på henne. En övernaturlig ande dyker upp i Arendal, släcker några eldar, startar en jordbävning för att därefter tvinga bort alla.

Ädla vildar är en stereotyp uppfattning om naturfolk utanför civilisationen och syftar på att all ursprungsbefolkning porträtteras som snälla, goda och ett med naturen.

Den första Frozen-filmen fick kritik för att vara helt för “vit” och blev till och med anklagad för whitewashing för hur den porträtterade samerna. I Frozen 2 försöker man nu retroaktivt tillskriva Elsa och Anna en annan kulturell bakgrund än de synligt och uppenbart har i den första filmen. Det här verkar vara en reaktion på reaktionen som den första filmen fick.

Ädla vildar

Ett annat stort problem är hur man väljer att porträttera samerna. Filmen är den första Disneyfilmen som dubbats till nordsamiska. Kul i och för sig att samerna får vara med på ett hörn men det hade kunnat förverkligas bättre.

Den är ett samarbete mellan Samiskt Parlamentariskt Råd (SPR), Samerådet och Walt Disney Animation Studios. En samisk arbetsgrupp har hjälpt till och delar av filmen är inspirerad av filmskaparnas resa till Sápmi.

Sven, Olof, Christoff, Elsa och Anna
Bildtext Hur Disney valt att porträttera samerna i Frozen 2 är inte helt problemfritt, de framställs som ädla vildar.
Bild: © 2019 Disney. All Rights Reserved.

Problemen med att porträttera ursprungsbefolkning på film är vanligtvis att de antingen framställs som vildar eller ädla vildar. Det är också något som journalisten Eric Cain resonerar kring i sin recension av filmen i tidningen Forbes.

Vildar syftar på att ursprungsbefolkningen presenteras som våldsamma, barbariska folk som skalperar och dödar de vita.

Ädla vildar är en stereotyp uppfattning om naturfolk utanför civilisationen och syftar på att all ursprungsbefolkning porträtteras som snälla, goda och ett med naturen. I Frozen 2 hör ursprungsbefolkningen, alltså samerna, till denna kategori, konstaterar Cain i sin recension.

Men nu slutar jag gnälla. Bland det som är bra med Frozen 2 är att hjältarna fortfarande är av det kvinnliga könet och att prinsessorna bär byxor (mycket ovanligt för kvinnliga hjältar i Disneys värld). Filmen klarar också Bechdel-testet. Musiken är dålig och fastnar inte i minnet. Det betyder att alla föräldrar där ute förhoppningsvis slipper plågas av att tvingas lyssna på uppföljarens soundtrack non-stop.


Matilda Björkqvist 8 år och Matilda Helmreich 5 år har sett Frozen 2. De analyserar filmen tillsammans med kulturredaktör Kia Svaetichin.

Frozen 2

4:30

Komplettering den 30.12.2019: En länk har lagts till en filmrecension i tidningen Forbes, som delvis resonerar kring samma kritiska frågeställningar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln