Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Släng inte matrester i avloppet och håll fågelborden rena - så håller Borgåbon råttorna borta under vintern

Från 2019
Råtta
Bildtext Råttor finns på många håll i Borgå. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Råttor hör till naturen och trivs tillsammans med människor även i de östnyländska städerna. På vintern ska man undvika att mat lämnas på eller faller till marken. Ordentliga fällor fungerar som första hjälp.

- Nu i jultider är det viktigt att man inte sätter matrester i avloppet eftersom matrester kan bli råttornas föda, säger tf hälsoskyddsplanerare Juho Kutvonen på Borgå stad.

I korthet gäller regeln att där det finns mat så finns det också råttor. När vintern är mild och snön inte har hunnit täcka marken är det viktigt att såväl gator som gårdar hålls rena.

- Jo, det är oerhört viktigt att mat inte finns i naturen, alltså på gatan, eftersom råttor gillar mat. På hösten finns det äpplen på träden. När hösten tar slut faller de ner till marken. Det är viktigt att ta bort äpplena eftersom det är en födokälla för råttorna.

Råtta dricker ur en vattentunna.
Bildtext På vintern söker sig råttor till ställen med mat, dryck och värme. Arkivbild.
Bild: Mostphotos/Urs flueeler

- När man matar fåglar på vintern och sätter mat på fågelbordet kan det hända att det faller mat till marken. Därför är det viktigt att man har ett sådant fågelbord att maten hålls kvar där.

Staden informerar genom att dela ut meddelanden till invånarna i bostadsområden där man har iakttagit råttor. Det är enkla råd för hur man bekämpar och förebygger skadedjur.

Information om bekämpning finns också på stadens webbplats.

- Då och då kontaktas vi av invånare som säger att de har sett råttor. De kan vara lite oroliga, men det är ändå ganska vanligt att man ser råttor eftersom råttan är en art som finns i naturen.

Ung man poserar framför en tavla.
Bildtext Problem med råttor kan förebyggas genom att förhindra dem att få mat, säger tf hälsoskyddsplanerare Juho Kutvonen.
Bild: Yle / Leo Gammals

Ett meddelande i postlådan är en konkret åtgärd staden kan ta till, men det förutsätter att invånarna meddelar om eventuella iakttagelser.

- Det är bra att folk informerar oss vid miljöhälsovården om att de har sett råttor i staden. Det hjälper oss att följa med råttsituationen i Borgå, säger tf hälsoskyddsplanerare Juho Kutvonen.

I somras blev miljöhälsovården i Borgå kontaktad flera gånger på grund av råttobservationer på olika håll i Borgå. Råttor hade observerats i Gamla stan men också i Runebergsparken.

Under hösten har staden också fått anmälningar om råttor på Prästgårdsbacken, i Finnby och Vårdalen. Vårdalen är ett bostadsområde som gränsar till Skaftkärrs öppna åkerdal.

Under vintern har invånare i ett husbolag i Vårberga 1 informerats om råttor, troligen på grund av att någon matat fåglar under vintern.

Två händer håller i en stor råttfälla.
Bildtext Fällan lockar till sig råttan med en doft. De kraftiga käkarna avlivar djuret snabbt och effektivt.
Bild: Yle / Leo Gammals

Kutvonen påpekar att det är fastighetsägaren som i första hand ansvarar för bekämpningen. Det finns fällor av olika slag i välsorterade järnhandlar.

Om situationen blir svårhanterlig och råttorna inte kan bekämpas med fällor uppmanar han att man kontaktar ett företag som är experter på skadedjursbekämpning.

Diskussion om artikeln