Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En månads väntetid för psykologbesök på studenthälsan i Vasa

Från 2019
Studenthälsovården i Vasa.
Bildtext Studenthälsan i Vasa.
Bild: Niklas Grönholm

Det tar kring en månad för nya klienter att få besöka psykolog på studenthälsan i Vasa. I dagsläget jobbar två psykologer heltid och i början av nästa år ökar resurserna.

På studenthälsan i Åbo kan studerande få vänta upp till tre månader på att få besöka psykolog.

Enligt direktör Elisabeth Smedman på studenthälsan i Vasa är läget inte lika illa där.

- Så lång kö har vi inte, säger Smedman.

Två psykologer

Det finns i dagsläget två psykologer på studenthälsan i Vasa. Bägge betjänar på finska, svenska och engelska. En av dem behärskar även tyska.

Just nu är det julstängt. Smedman kollar listorna och ser att nästa öppna psykologtid för en ny klient är den 24 januari. För den andra psykologen är det den 19 februari.

- Hos oss träffar man alltid först en hälsovårdare som bedömer vårdbehovet. Om behovet är stort försöker man ordna ett snabbare besök till psykologen än vad listan egentligen tillåter.

- Men för en vanlig tid till psykolog får man nu vänta i ungefär en månad.

Variationen ligger enligt Smedman mellan en månad till en och en halv under den tid då de studerande är som aktivast, mellan september och slutet av maj.

Tycker du att en väntetid på en månad till en och en halv är rimligt?

- Ibland om läget är akut räcker inte våra tjänster till och då måste klienten skickas vidare för akutvård. Därför kan man inte svara på frågan om det är rimligt med en väntetid på en månad. Vi har relativt bra service här, våra studerande får hjälp med sina mentala ärenden inom en vecka av en hälsovårdare som slussar dem vidare enligt vårdbehovet, säger Smedman.

I början av nästa år får studenthälsan i Vasa en till psykolog. Samtidigt börjar en av de nuvarande delvis jobba med andra uppgifter. Då har man alltså två heltidspsykologer plus en som jobbar deltid.

Från och med januari 2021 kommer också yrkeshögskolestuderande att omfattas av studenthälsans tjänster. Då kommer också resurserna att öka, säger Smedman.

Diskussion om artikeln