Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ljusspridare lever vidare i det eviga ljuset – Domkyrkans gran i Åbo blir till urnor i vår

Från 2019
Julgranen vid Åbo domkyrka.
Bildtext Den ståtliga granen vid Domkyrkan får ett värdigt uppdrag också efter att den tjänat som ljusspridare.
Bild: Yle / Niclas Lundqvist

Den har de strategiska måtten 22 meter på höjden, 68 centimeter i diameter, 43 år gammal och den vägde hela 3,5 ton då den fälldes. Från slutet av november till mitten av januari lyser den upp Domkyrkotorget i Åbo.

I år donerades den stora fina julgranen vid Domkyrkans trappa till staden av Maskuparet Erja och Juha Laiho. Granen har prytt deras gård i 43 år och nu var det dags för den att sprida julglädje åt Åboborna.

Men vad händer med Domkyrkans julgran Tjugondag Knut då julen städas ut? Under tidigare år har den bland annat blivit bastuved. Det har till och med snickrats möbler av den.

Men i år ska granen bli något helt annat under ledning av slöjdlärare Matti Vainio vid finska arbetarinstitutet i Åbo – nämligen urnor.

- Jag hörde att de som donerat granen inte ville ha den tillbaka och att den skulle brännas. Pekka, som ingår i vår snickargrupp, hade tidigare snickrat en urna, så jag kom på att vi kunde be om att få granen till råvara för att snickra urnor på arbetarinstitutets kurs.

Matti Vainio och Sanna Orusmaa i Samppalinnaparken med Domkyrkan i bakgrunden.
Bildtext Matti Vainio och rektor Sanna Orusmaa är glada över att Domkyrkan gran blir till råvara för finska arbetarinstitutets kurser i vår.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Alldeles enkelt var det inte att bli ägare till granen, men efter en mangling genom stadens byråkrati, så lyckades det.

Den 22 meter höga granen räcker till mycket. Vad sägs om 100 bräder i storlek 25 x 100 mm? Övriga delar av granen ger råvara för att tillverka över 40 liter biobränsle och tillräckligt med tidningspapper för att under 600 dagar trycka upp en tidning på 60 sidor.

En del av årets gran kommer också att bli till fiollock på en annan kurs. Vanligtvis importeras trämaterialet från Schweiz, men den finska granen sägs lämpa sig utmärkt för att bygga fioler, och det här ska nu också testas.

Tanken att vår gran ska bli till urnor känns jättefin.

― Erja Laiho

Erja Laiho, vars gård granen ursprungligen stod på, blev erbjuden att få tillbaka granen, uppsågad i kortare stockar, men avböjde.

- Jag tänkte väl att de skulle ges bort och det skulle bli klabbar av det hela, men något så här fint hade jag aldrig kunnat tänka mig. Tanken att vår gran ska bli till urnor känns jättefin.

Pekka Saarela håller en urna, tillsammans med Erja Laiho.
Bildtext Pensionerade slöjdläraren Pekka Saarela och grandonator Erja Laiho gläds över att granen får nytt liv efter julen.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Pekka Saarela är en pensionerad lärare med träslöjd som specialitet. Han är också en ivrig kursdeltagare på finska arbetarinstitutet. Hans intresse för urnor vaknade till liv då han gick i pension.

- Jag började läsa teologi och funderade en del på döden och hur vi idag är fjärmade från den.

Ett sätt för honom att sätta ord på detta var att snickra en urna efter att ha läst om det i en tidning.

- I början av terminen är det alltid svårt att hitta på ett slöjdprojekt, men så fick jag idén av den här artikeln.

Strikta kriterier

För att urnan skulle få de rätta dimensionerna, gjorde Pekka Saarela en del efterforskningar på nätet. Det visade sig att det fanns noggranna mått som skulle följas.

- Höjden ska vara max 40 centimeter, diametern ska vara max 30 centimeter. Öppningen måste vara 6,3 centimeter och volymen måste vara minst 4,5 liter.

Också materialet måste vara sådant att det bryts ner i naturen inom två år. Urnan får därför inte heller målas.

Tjugondag Knut då granen tjänat sitt syfte som ljusspridare, kommer den att sågas upp till bräder.

Men om den 23 meter höga granen ger 100 meter bräder, hur många urnor kan man göra av det, Matti Vainio?

- Jaa, det blir enorma mängder, urnan är ju så liten. Jag har inte räknat ut det, men det blir nog hundratals urnor, skrattar Vainio.

Diskussion om artikeln