Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fångvaktare utsätts för hot och riktade trakasserier av United Brotherhood-medlemmar – Myndigheterna vill stoppa gängverksamheten

Från 2019
Turun vankilan vartija Pekka Puolitaival seisoo kuvassa.
Bildtext Pekka Puolitaival är fångvaktare på Åbo fängelse. Han säger att fångarna försöker få reda på information om personalen och deras anhöriga som fångarna sedan kan utnyttja.
Bild: Dani Branthin / Yle

I början av nästa år behandlar rätten i Åbo flera brottsutredningar förknippade med United Brotherhood och dess undergrupp Bad Union. De misstänkta brotten har skett över hela Finland. Polisen har gjort flera gripanden och husrannsakningar tidigare i höst.

I ett av fallen misstänks en ledare för United Brotherhood (UB) ha fört in flera hundra Subutex-tabletter till Starrbacka fängelse. Efter årsskiftet får Östra Nylands tingsrätt också framför sig ett åtal, där åklagaren och Polisstyrelsen söker om att avveckla United Brotherhood. Gänget anges vara tungt beväpnat och militäriskt organiserat.

Åbo fängelse i Starrbacka är en byggnad i rödtegel, omgiven av en vit mur och taggtrådsstängsel.
Bildtext Starrbacka fängelse i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Under ett presstillfälle i höst meddelade Polisen att det kriminella gänget har stor makt i fängelserna, särskilt gäller det här i Åbo och Riihimäki.

Gänget har utsatt andra fångar samt deras anhöriga för utpressningar och hot. Också fångvaktarna har utsatts för hot och riktade trakasserier.

I Europa har till exempel Tyskland, Danmark och Nederländerna arbetat med att avveckla kriminella gäng.

Fängelsepersonalens säkerhet hotad

Enligt Polisen har United Brotherhood ett starkt inflytande i fängelserna, gänget har åstadkommit sin maktposition genom hot om våld mot andra fångar och deras anhöriga. Våldet mellan fångar har också ökat.

Fängelsetjänstemannaförbundet (Vankilavirkailijan Liitto) har på senare tid varit orolig över säkerheten för fängelsepersonalen, eftersom även fångvaktarna varit utsatta för riktade trakasserier och hot av UB.

Fängelsetjänstemannaförbundet kritiserar i ett pressmeddelande (på finska) justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) för att hon inte ska ha reagerat på den misshandel som riktats mot tjänstemännen eller det eskalerande våldet mellan fångarna.

Henriksson har svarat på kritiken och poängterar att fängelsesäkerheten tas på allvar och att man ingriper allt hårdare i de riktade trakasserier och hot som förekommer på fängelserna.

Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson har kritiserats av Fängelsetjänstemannaförbundet för att inte ha tagit det ökade våldet i fängelserna på allvar.
Bild: Lehtikuva

Information om fångvaktarna utnyttjas

Pekka Puolitaival är fångvaktare på Åbo fängelse samt styrelsemedlem i Fängelsetjänstemannaförbundet. Han berättar om problemet där någon ur personalen görs till måltavla av fångarna.

- Fångarna försöker få reda på information om personalen och deras anhöriga, för att sedan kunna utnyttja den här informationen. Fångarna riktar också ständigt klagomål mot tjänstemännen. På det här sättet försöker man påverka fångvaktarna.

Puolitaival berättar att även om arbetet innanför murarna för det mesta är tryggt, skapas en otrygghetsfaktor genom att det är för lite personal på fängelserna, vilket i sin tur beror på fängelsernas inbesparingar.

Säkerhetskontroller på fängelser ökar tryggheten

Puolitaival, som har över 30 års erfarenhet av att jobba på fängelse, säger att det finns allt fler fångar på de slutna avdelningarna som är rädda för någon annan fånge.

United Brotherhoods väst
Bildtext Flera brottsutredningar förknippade med United Brotherhood behandlas i rätten i början på nästa år.
Bild: Polisen

Brottspåföljdsmyndigheten har meddelat att fängelserna ska ta i bruk skilda avdelningar för farliga fångar. Preliminärt ska sådana här avdelningar tas i bruk i fängelserna i Åbo, Riihimäki och Sukeva. Enligt Puolitaival är det här ett steg i rätt riktning eftersom då skulle de övriga fångarna få avtjäna sitt straff ifred.

En annan ändring som Puolitaival gärna skulle se i fängelserna är att personalen säkerhetskontrolleras och ”kroppsscannas” med hjälp av anordningar som kan se under kläderna. Det här skulle enligt Puolitaival öka på säkerheten i fängelserna, eftersom det skulle minska på gängens möjligheter att upressa de som rör sig i och utanför fängelserna. Enligt Brottspåföljdsmyndigheten planeras liknande anordningar att skaffas till fängelserna – om resurserna räcker till.

Texten baserar sig på artikeln "Maalittaminen ja pahoinpitelyt vaanivat vanginvartijaa – Syyttäjä hakee vankiloissakin toimivan, aseistautuneen UB-jengin lopettamista", skriven av Merja Niilola.

Diskussion om artikeln