Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borgmästarna i Prag, Budapest, Bratislava och Warszawa bildade en pakt mot populism och nationalism

Från 2019
Dmeonstranter står bakom ett lågt stängsel i solnedgången med plakat och tjeckiska flaggor.
Bildtext Demonstrationer i Prag den 16.11.2019.
Bild: Craig Stennett / Alamy / All Over Press

Regeringarna i Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har alla drivit en Bryssel-kritisk politik. De har också varit njuggt inställda till asylmottagning. Nu får de här regeringarna politiskt mothugg av borgmästarna i de fyra ländernas huvudstäder.

Borgmästarna har skapat "De fria städernas pakt" mot nationalism och populism, och för gränsöverskridande samarbete till exempel i kampen mot klimatkrisen.

- Vi delar samma värderingar: frihet, demokrati. öppenhet, tolerans och rättsstatsprincipen, säger Prags borgmästare Zdeněk Hřib i en intervju för Svenska Yle.

Zdeněk Hřib är borgmästare i Tjeckiens huvudstad Prag.
Bildtext Zdeněk Hřib är piratpartist och borgmästare i Prag. Han hör till de fyra borgmästare som vill arbeta mot populism och nationalism, och för konstruktivt gränsöverskridande samarbete.

Nu låter det här kanske som vilket vanligt, politiskt uttalande som helst. Men de fyra borgmästarna: piratpartisten Hřib, rödgröna Karácsony Gergely i Budapest, den urbana aktivisten och arkitekten Matúš Vallo i Bratislava och centerhögerpolitikern Rafał Trzaskowski i Warszawa agerar i länder som i flera år styrts av både EU-kritiska och populistiska regeringar.

Samtidigt understryker borgmästarna att de fyra städerna har liknande utmaningar, som de vill försöka lösa via samarbete.
Samtliga borgmästare är nya på sina jobb - de har valts till sina poster antingen i höst eller hösten 2018.

- Om sammanhangen och utmaningarna är liknande i våra städer så tror jag att vi kan hitta gemensamma lösningar och dela vår expertis, säger Zdeněk Hřib.

Det handlar om hitta lösningar till allt från bostadskrisen till en åldrande befolkning, och att hitta fungerande sätt att tackla klimatförändringen.

- När vi hittar konstruktiva lösningar på våra gemensamma problem - då fungerar det som ett slags försvar mot populismen. Men om vi inte lyckas? Ja, då ger vi en gratis möjlighet för någon populistisk politiker som kommer med en simpel, och definitivt felaktig, lösning på de komplicerade problem som vi måste lösa i dagens politik, säger Zdeněk Hřib.

Oro för demokratin och domstolarnas oberoende

Borgmästarna i de fyra så kallade Visegrad-ländernas huvudstäder
är oroade över sina nationella regeringars politik, som hotar grundläggande demokratiska principer och rättsstaten.

Universitetet CEU, som betyder Central European University, har blivit hårt ansatt av ungerska premiärministern Viktor Orbans parti.
Bildtext CEU - Central European University har delvis tvingats flytta sin verksamhet till Österrike efter att den ungerska regeringen drev igenom en lag som angrep universitet som utfärdade examina från USA. CEU har grundats av mångmiljardären George Soros. Viktor Orban har utmålat Soros till sin främsta politiska fiende.
Bild: /All Over Press

Vilka är då de frågor som skapat kontrovers i de fyra länderna så kallade Visegrad-länderna?

I Ungern har mediernas, domstolarnas och universitetens oberoende försämrats under Viktor Orbans styre.

Karácsony Gergely är borgmästare i Budapest. Han talar till en folkmassa för att försvara teatrarnas oberoende.
Bildtext Budapests borgmästare Karácsony Gergely deltog i en demonstration i december 2019 mot ett ungerskt lagförslag som kan hota teatrarnas oberoende.

Hösten 2019 har också ett nytt lagförslag behandlats i Ungern som kan hota teatrarnas frihet

I Polen har partiet Lag och rättvisas politik hotat mediernas och domstolarnas oberoende. EU-kommissionen har fört flera polska domstolslagar till EU-rätten.

I Tjeckien har landets premiärminister, miljardären Andrej Babis, drivit en hård migrationsfientlig politik. Det som fått hundratusentals tjecker ut på gatorna är misstankarna om att Babis missbrukat över 17 miljoner euro i EU -stöd. Den summan har företaget Agrofert fått av EU - och nu råkar premiärministern vara Agroferts huvudägare.

Stora demonstrationer har krävt att premiärministern ska avgå

Slovakien har i sin tur skakats av massiva demonstrationer, som bland annat bottnar i mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak. Kuciak undersökte korruption och misstänkta kopplingar mellan den sittande premiärministern och den italienska maffian.

Allvarlig kritik har riktats mot rättsväsendet i Slovakien och korruptionen i landet är utbredd

Pakten har också ekonomiska motiv

De fyra borgmästarnas pakt har också en ekonomisk dimension.
I nuläget är det medlemsländerna - staterna - som får den största delen av EU-bidragen, städer och regioner kan få stöd, men inte så stora summor.

Borgmästarna i Bratislava, Budapest, Prag och Warszawa vill också att städer ska kunna söka om större EU-bidrag

Enligt Sophie Pornschlegel - politisk analytiker på tankesmedjan European Policy Center i Bryssel - skulle det vara positivt om städer och regioner kunde få större EU-bidrag.

- Jag tycker att det borde inledas en debatt i Bryssel om inte städer och pakter av städer kunde ges större bidrag. Särskilt i sådana fall där ländernas regeringar inte respekterar demokratin och rättsstatsprincipen borde andra aktörer ges rätt att få större bidrag, säger politiska analytikern Sophie Pornschlegel

Pornschlegel anser att EU alltid strikt borde koppla ihop sina bidrag med att mottagaren verkligen stöder demokrati och rättsstatsprincipen.

30 år sedan Berlinmuren - nya murar hotar

Borgmästarna kopplar också sin nyss undertecknade pakt till att man i både Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien nyss firat att det gått 30 år sedan länderna återfick sin frihet, sin demokrati och makten över rättsstaten.

De fyra borgmästarna är oroade över den ökade ojämlikheten i samhället och att många ungdomar emigrerat för att de inte fått jobb i hemlandet.

- Det här är en oroande utveckling som måste lösas med gräsrotsdemokrati och inkluderande politik. Det är olyckligt att populister har dominerat det politiska klimatet i centrala Europa.

- Populisterna utnyttjar samhälleligt missnöje för att nå politiska och personliga fördelar - men utan att erbjuda verkliga svar. Populisterna hävdar att de representerar en nation, men de förbiser de utmaningar som en ansenlig del av våra medborgare har, inte minst de som lever i mångkulturella städer, skriver borgmästarna.

Källor: Reuters, Euractive, Balkaninsight, The Guardian, Kafkadesk, SVT, The mayor.eu

Diskussion om artikeln