Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Cupklassiker på kommande? Ingredienserna för en finalthriller är uppdukade i Karis

Från 2019
Uppdaterad 22.12.2019 18:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Herrarnas cupfinal i handboll, BK-46 - Dicken (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I damernas cupfinal fanns det exakt en förhandsfavorit. På herrsidan är det mer oförutsägbart då BK-46 och Dicken ställs mot varandra för första gången i en final i finska cupen.

Vad?

Den 47:e cupfinalen på herrsidan spelas i år i Karis.

Efter en paus på sex år är Cocks inte den ena av finalisterna och dagens finallag har faktiskt aldrig mötts i en cupfinal. Cocks har vunnit de fem senaste finalerna i överlägsen stil, i snitt med tio måls marginal.

Av Cocks finalmotståndare har endast Atlas lyckats hålla siffrorna nere då laget förlorade med 21–25 för fem år sedan. Förra året besegrade Riihimäkilaget HIFK med 30–20.

Vem?

I kväll ställs den här säsongens två starkaste lag mot varandra. Dicken toppar FM-ligan utan förluster och BK-46 har imponerat med starkt spel under ledning av spelande tränaren Andreas Rönnberg.

Finalisterna har mött varandra en gång i höst. Dicken vann sin hemmamatch med 29–27 efter bland annat sex mål av Filip Söderlund och fem av Gusten Montonen. Inte ens Sebastian Säkkinens tio fullträffar kunde rädda BK-46 från att inkassera sin första, och enda förlust för säsongen.

Filip Söderlund firar.
Bildtext Filip Söderlund har varit Dickens främsta målskytt den här säsongen.
Bild: Kalle Parkkinen / Handbollsförbundet

För att ta sig till sin första cupfinal sedan säsongen 2006/2007 har BK-46 besegrat Pargas IF (46–21), Åbo IFK (32–28) och i semifinalen slog laget Cocks efter två förlängningar (32–31).

De rödvita från Karis har spelat samtliga cupmatcher på bortaplan.

Dicken har inte hamnat svettas lika mycket efter segrarna över GrIFK (31–23, borta) och HIFK (37–24, hemma).

Dicken anländer till kvällens final aningen fräschare efter att laget fått förbereda sig i nio dagar efter bortamatchen mot ÅIFK som spelades förra veckans fredag.

BK-46 fick slita på allvar i onsdags då laget mötte Cocks i hemmahallen. Trots en två måls ledning i slutskedet fick Karislaget nöja sig med en poäng. BK:s saldo mot Cocks den här säsongen är två segrar och ett kryss.

JAc Karlsson i BK-46 inför comebacksäsongen 2019-2020.
Bildtext Jac Karlsson var med om att vinna dubbeln med BK-46 säsongen 2005/2006.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Nu är det ändå cupfinal som gäller och båda lagen garanterat laddade för att vinna en pokal efter en paus på väldigt länge. BK-46 tog sin senaste stora seger säsongen 2005/2006 då laget vann både FM-guld och finska cupen.

Dicken fick fira en cuptriumf för sex år sedan då laget slog Atlas i finalen.

När?

Cupfinalen mellan BK-46 och Dicken börjar klockan 18.30. Sändningen i TV2 och på Yle Arenan startar 15 minuter tidigare.

Kristian Karlsson och Ken Sirenius kommenterar på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
Herrarnas cupfinal i handboll, BK-46 - Dicken (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln