Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredrik Ljungberg får stiga åt sidan: Arsenal har hittat sin nya chefstränare – tidigare lagkaptenen Mikel Arteta tar över

Från 2019
Mikel Arteta.
Bildtext Mikel Arteta har länge varit en del av Manchester Citys tränarstab.
Bild: /All Over Press

För tre veckor sedan meddelade storklubben Arsenal att chefstränaren Unai Emery efter ett och ett halft år på posten fått gå. I väntan på en ny permanent ersättare fick Fredrik "Freddie" Ljungberg ta över. Men nu har ersättaren hittats och tecknat under: Mikel Arteta heter han och är ärad över posten.

Fem matcher – en seger, ett kryss och tre förluster – det är Fredrik Ljungbergs saldo som chefstränare för Arsenal. En sjätte match blir det ännu på lördag, sen är det slut.

The Athletic rapporterade redan i går att Mikel Arteta sagt tack och adjö till Manchester City och hållit ett känslosamt tal för spelarna och tränarna. Det eftersom han kommer bli Arsenals nya chefstränare. Nu har också klubbarna bekräftat nyheten.

Mikel Arteta har tecknat på för tre och ett halvt år med Arsenal. Han inleder arbetet på söndag.

– Det är en stor ära. Arsenal är en av de största klubbarna i världen. Vi måste kämpa om de största troféerna och de har klubben gjort väldigt klart för mig.

– Vi alla vet att vi har mycket arbete framför oss men jag är säker på att vi kommer uppnå våra mål. Jag är ändå en realist och vet att detta inte händer över en natt, men vi har mycket talang i laget, kommenterar Arteta i klubbens pressmeddelande.

Arteta flyttar över från posten som assisterande tränare för den regerande Premier League-mästaren Manchester City, där han hållit till i över tre år.

Chefstränaren Pep Guardiola hyllade sin kompanjon.

– Han har varit dedikerad, jobbat hårt och visat upp bevis på sin kunskap under sin tid här. Han har bidragit stort till den framgång klubben haft de senaste åren. Vi önskar honom lycka till i sin nya roll, jag är säker att han är redo.

Arsenal firar vinst i Community Shield
Bildtext Mikel Arteta var lagkapten för Arsenal mellan 2014 och 2016.
Bild: Andy Ryan / EPA / All Over Press

Under sin spelarkarriär representerade Arteta bland annat just Arsenal, där han också var kapten under sina två sista år som spelare. Totalt blev det 150 matcher i Arsenal, 16 mål och 8 assists. Arteta avslutade spelarkarriären år 2016.

Klubbledningen passade i samband med att de bekräftade nyheten på att tacka Fredrik Ljunberg.

– Han ställde upp på kort varsel och har hjälpt oss igenom den tuffa situationen och visat en otrolig professionalism.

Diskussion om artikeln