Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump godkände sanktioner mot Nord Stream 2, återkallade tullar på brasilianskt stål

Från 2019
Donald Trump och Jair Bolsonaro poserar vid sin gemensamma presskonferens.
Bildtext Donald Trump och Jair Bolsonaro träffades i mars 2019.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

USA:s president Donald Trump har godkänt sanktioner mot konstruktionsbolag som deltar i byggandet av gasledningen genom Östersjön. Samtidigt slopas planerna på tullar mot brasilianskt och argentinskt stål och aluminium.

Trumps godkännande av sanktioner mot Nord Stream 2 på fredagen var närmast en formalitet, då den amerikanska kongressen godkände sanktionerna tidigare i veckan.

Enligt kongressen gagnar projektet Vladimir Putins administration och ökar Rysslands inflytande i Europa. Också flera baltiska länder har kritiserat projektet.

Sanktionerna innebär inreseförbud och frysta tillgångar, och drabbar bland annat fartyg som deltar i bygget. De tros också påverka bland annat finländska statsägda bolaget Fortum, som finansierar Nord Stream 2-projektet genom tyska bolaget Uniper, som Fortum är delägare i.

Europeiska unionen har uppmanat USA att slopa sanktionerna, med motiveringen att Europa borde själv bestämma om sin energipolitik.

Ledningsbygget i sjöområdet mellan Ryssland och Tyskland är redan på god väg, och delar av ledningen har redan installerats exempelvis i havsbotten i Finlands ekonomiska zon.

Nord Stream ägs av ryska Gazprom som har intygat att gasledningen kompletteras sanktionerna till trots. Man hoppas att ledningen kan tas i bruk i mitten av nästa år.

Slopade ståltullar efter samtal med Bolsonaro

Samtidigt har president Trump återkallat planerna på tullar för stål och aluminium från Brasilien.

Enligt Brasiliens president Jair Bolsonaro ska Trump ha ändrat åsikt efter att presidenterna diskuterat saken per telefon.

Tidigare i december överraskade den amerikanska presidenten Brasilien och Argentina med sitt meddelande om att återinföra tullar på stål och aluminium från länderna.

Han motiverade planerna med att Brasilien och Argentina försökt dra nytta av den starka amerikanska dollarn genom att artificiellt sänka värdet på sin valuta. Det här skulle ha varit ett stort bakslag för president Bolsonaro, som jobbat för att förbättra relationerna mellan Brasilien och USA.

Efter samtalet postade Bolsonaro ett Facebook-inlägg där han lovordade sin relation till Trump och underströk alliansen länderna emellan. Trump skrev i sin tur på Twitter att han fört ett ”fantastiskt samtal” med Bolsonaro gällande ländernas handelsrelationer.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln