Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin: Inte regeringens sak att avgöra al-Hol-finländarnas öde på individnivå

Från 2019
Uppdaterad 21.12.2019 11:29.
sanna marin, statsminister
Bildtext Sanna Marin intervjuades i Yles Morgonettan
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) fick på lördag morgon i Yles Morgonettan bland annat svara på frågor om regeringens agerande i fråga om finländarna på al-Hol-lägret i Syrien.

Hon sade att hon är mycket nöjd över de riktlinjer som regeringen har enats om enligt vilka barnen ska hjälpas och återbördas till Finland.

- Det är tjänstemännens sak att avgöra om det här innebär att också mödrarna hjälps, sade Marin.

Utfallet mot Samlingspartiet kom ur hjärtat

Hon försvarade också sitt utfall mot Samlingspartiet i fråga om al-Hol.

Marin sade under interpellationsdebatten att Samlingspartiet borde skämmas då partiet tycker att barnen inte ska hjälpas om det betyder att också mödrarna hjälps.

- Det kom ur hjärtat. Jag har länge funderat på barnens öde i al-Hol, och undrade över hur Samlingspartiet profilerade sig så här.

Tjänstemän och myndigheter sköter det praktiska

Marin betonade flera gånger under intervjun att det inte är regeringens sak att på individnivå avgöra al-Hol-finländarnas öde.

- Det är tjänstemännens och våra myndigheters uppgift. Regeringen har dragit upp riktlinjerna.

Angående turbulensen kring utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i al-Hol-frågan sade Marin att både regeringen och riksdagen har förtroende för honom.

- Det att grundlagsutskottet ombetts utreda hans agerande är bara en del av vårt rättssamhälle - så fungerar ministeransvarighetslagen.

Sanna Marin ser allvarligt på de läckage från polisen och Utrikesministeriet som inträffat i fråga om al-Hol.

- Alla läckage måste fördömas. Det är inte bra att hemliga dokument läcker ut till pressen. Det kan äventyra folks rättsäkerhet.

Vårdarnas löner en sak för arbetsmarknadsparterna

Sanna Marin fick också svara på frågor om läget på arbetsmarknaden. Hon hoppades att parterna inom exportindustrin kommer överens, men att det inte är regeringens sak att ingripa.

På den direkta vädjan från vårdfacket Tehys ordförande häromdagen svarade Marin att hon väl förstår de lågavlönade kvinnornas situation, men att det är arbetsmarknadsorganisationerna sak att sköta lönefrågor.

Diskussion om artikeln