Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Markbränderna i Australien "katastrofala" – har slukat en yta lika stor som Belgien

Från 2019
Bränderna fortsätter att rasa i Australien - Spela upp på Arenan

Markbränderna fortsätter härja i Australien. Speciellt drabbad är delstaten New South Wales, och som närmast rasar bränderna bara drygt 100 kilometer från miljonstaden Sydney.

– Det har varit en fruktansvärd dag i dag, säger Shane Fitzsimmons från New South Wales brandkår. Enligt Fitzsimmons klassas läget som "katastrofalt", det högsta nödläget.

På lördag drog en kraftig vind in söderifrån över delstaten. Temperaturerna sjönk visserligen en aning, men samtidigt ökade det risken för att vinden sprider elden.

Storstaden Sydney har svepts in i giftig rök från bränderna, och förutom föroreningen har röken också skapat nya faror.

Två bränder söder om staden har gett upphov till åskoväder. Då rök från bränderna stiger och kyls ned kan det skapas ett moln som kan generera åskladdningar och kraftiga vindar.

Press på regeringen

Hittills har åtminstone tio människor omkommit i bränderna och 800 hem förstörts. Tusentals brandmän deltar i släckningsarbetet.

Bränderna har också drabbat delstaterna Victoria och South Australia, och sammanlagt ödelagt en yta på omkring 30 000 kvadratkilometer. Det motsvarar hela Belgien.

Många medborgare har uttryckt frustration mot premiärminister Scott Morrisons regering, de upplever att den inte gör tillräckligt för att motarbeta klimatförändringen. Australien var till exempel ett av länderna som nyligen bromsade förhandlingarna vid klimatmötet i Madrid.

Morrison fick också skarp kritik i veckan för att ha åkt på semester till Hawaii mitt under det rådande läget med bränderna. Morrison bad om ursäkt och har lovat återvända till Sydney så snabbt som möjligt.

Ordföranden för brandmännens fackförbund Leighton Drury sade att Australia lider av en fullständig brist på ledarskap under Morrisons regering.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln