Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upprörda röster i Europa efter USA:s beslut om sanktioner mot Nord Stream 2

Från 2019
Uppdaterad 21.12.2019 15:34.
Ryska Nord Stream 2-projektet framskrider - Spela upp på Arenan

USA:s beslut att införa sanktioner mot företag som deltar i byggandet av det ryska gasröret Nord Stream 2 väcker protester i Europa. Tyskland, dit gasröret dras, har anklagat USA för att blanda sig i landets interna affärer.

Europeiska unionen har uppmanat USA att slopa sanktionerna, med motiveringen att Europa själv bör bestämma om sin energipolitik.
Rysslands utrikesministerium intygar att Nord Stream-projektet fortsätter - alla sanktioner till trots.

Det är ryska Gazprom som driver projektet att bygga gasledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland. Planen är att ledningen ska bli klar om några månader, men de amerikanska sanktionerna kan få följder på företagens intresse att delta i bygget.

Bolag kan dra sig ur bygget av rädsla för sanktionerna

Ett bolag har redan meddelat att man omedelbart drar sig ur. Det är det schweizisk-holländska rederiet Allseas som inte vill riskera att det drabbas av USA:s sanktioner, till exempel inreseförbud för bolagets ledning.

Också finländska Fortum kan via sin stora andel av tyska Uniper drabbas av sanktionerna.

Uniper är en av projektets fem europeiska finansiärer. Enligt Fortums direktör för samhällsrelationer, Arto Räty, är USA:s beslut allvarligt och kan påverka den europeiska konkurrenskraften.

- NS2 byggs för att trygga Europas tillgång på energi, säger Räty.

USA hävdar för sin del att projektet gagnar Rysslands president Vladimir Putin och ökar Rysslands inflytande i Europa. USA har nu 60 dagar på sig att peka ut de företag som drabbas av sanktionerna.

Diskussion om artikeln