Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De två finländska barnen från al-Hol har anlänt till Finland - polisen: "Allt gick enligt planerna"

Från 2019
Uppdaterad 21.12.2019 23:56.
En polisbil på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext En polisbil vid terminalen för trafikplan på Helsingfors-Vanda flygplats den 21 december.
Bild: Lehtikuva

Utrikesministeriet bekräftade tidigare i dag att två finländska barn från lägret al-Hol i Syrien har tagits om hand av finska myndigheter. Enligt polisen har barnen nu anlänt till Finland och befinner sig hos social- och hälsovårdsmyndigheterna.

- Operationen på Helsingfors-Vanda flygplatsen är nu över. Allt gick enligt planerna, meddelar polisen i Östra Nyland på Twitter.

Det här vet vi nu:

  • De två barnen har anlänt till Helsingfors-Vanda flygplats i dag på kvällen. Enligt polisen gick allt "enligt planerna".
  • Barnen har överlämnats till myndigheterna inom social- och hälsovårdsmyndigheterna.
  • Utrikesministeriet bekräftar inte medieuppgifterna om att barnen skulle ha varit ombord på ett affärsplan som lyfte från Erbil i Irakiska Kurdistan vid 18-tiden i dag.
  • Utrikesministeriet bekräftar heller inte att det handlar om de två föräldralösa barnen som medierna rapporterat om de senaste dagarna.
  • Enligt Social- och hälsovårdsministeriet kan barnen vara traumatiserade. Deras utveckling och uppväxt i Finland ska tryggas på bästa sätt.
  • Det finns fortfarande omkring 30 finländska barn och 11 kvinnor i lägret al-Hol i Syrien. Det är möjligt att fler barn hämtas till Finland.

En presskonferens gällande återbördandet av barnen hölls i Statsrådsborgen i Helsingfors. Läs vår direktrapportering nedan.

I presskonferensen deltog Pekka Puustinen från Utrikesministeriet, Tero Kurenmaa från Inrikesministeriet och Kirsi Varhila från Social- och hälsovårdsministeriet.

Diskussion om artikeln