Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle-utredning: Ledningsgrupperna i Finland domineras fortfarande av män – bara var femte medlem är kvinna

Från 2019
Uppdaterad 22.12.2019 10:04.
Silhuetter av tjänstemän- och kvinnor
Bildtext De tyngsta posterna inom ledningsgrupperna i bolag, alltså de poster som har ansvaret för den operativa verksamheten, innehas fortfarande oftast av män.
Bild: sxc.hu

Bara var femte medlem i ledningsgrupperna vid Finlands 40 största företag är kvinna. Det visar en utredning gjord av Yle. Mest kvinnor finns vid företagsledningen för pensionsbolagen Elo, Varma och Ilmarinen.

Ledningsgruppsmedlemmarna vid Finlands största företag heter fortfarande oftast Pekka, Risto och Heikki.

Kvinnor figurerar i ledningsgrupperna mest i egenskap av HR- eller kommunikationschefer. De tyngsta posterna, alltså ansvaret för den operativa verksamheten, innehas fortfarande oftast av män.

Bara två av Finland största företag har kvinnor som verkställande direktörer; dessa är pensionsbolaget Elo och skogskoncernen Stora Enso.

Mest jämn fördelning vid pensionsbolagen

Två av landets största företag – skogsföretaget Metsä Group och mobiltillverkaren HMD Global – har inga kvinnor i sina ledningsgrupper.

Största andelen kvinnor finns vid företagsledningen för pensionsbolaget Elo, där 55 procent av medlemmarna är kvinnor.

Också vid pensionsbolagen Varma och Ilmarinen är hälften av ledningsgruppens medlemmar kvinnor.

Annica Brecky on stora enson toimitusjohtaja.
Bildtext Bara två av Finlands största företag har kvinnor som verkställande direktörer. Den andra av dem är svenska Annica Bresky (på bilden), verkställande direktör för Stora Enso.
Bild: Markku Rantala / YLE

Centralhandelskammaren uttryckte i fjol sin oro över att kvinnor i ledningsgrupper oftast får nöja sig med att ta hand om stödfunktioner, som lagärenden, kommunikation, personalfrågor och ekonomi.

Fjolårets statistik visar att bara 14 procent av ledningsgruppernas kvinnliga medlemmar var verksamma inom operativa funktioner.

Direktörerna viktiga förebilder

Centralhandelskammarens tidigare vd Leena Linnainmaa säger att kvinnor fortfarande har en traditionell roll inom företagsvärlden.

Enligt henne borde kvinnor i högre grad söka sig till positioner som mellanchefer, därifrån det sedan är lättare att avancera till företagsledningen.

Linnainmaa säger att kvinnliga verkställande direktörer är viktiga rollmodeller för flickor och kvinnor. Hon efterlyser åtgärder inom studielivet och företagens interna kultur för att öka på mångfalden inom ledningsgrupperna.

– Samhället borde uppmuntra flickor att studera matematik och naturvetenskaper. Arbetsgivarna borde ha som strategiskt mål att låta både kvinnor och män avancera på lika villkor. Kvinnorna borde i sin tur utöka sina färdigheter och våga ta emot utmaningar, konstaterar Linnainmaa.

Korrigering 22.12 kl 09:30: I den tidigare versionen av texten uppgavs att Nordea-koncernen enbart leds av män. Informationen är föråldrad: i veckan utsåg Nordea en ny ledningsgrupp med två kvinnliga medlemmar.

Diskussion om artikeln