Afghanistans president Ashraf Ghani har omvalts, tre månader efter själva valdagen
Afghanistans president Ashraf Ghani ser ut att ha fått förnyat förtroende i presidentvalet som genomfördes redan i september. Rösträkningen drog ut på tiden men valkommissionen uppger nu att Ghani fick 50,6 procent av rösterna. Hans främsta rival, regeringschefen Abdullah Abdullah lär ha fått 39 procent.
Resultaten efter den första valomgången har inte ännu bekräftats och kandidaterna kan ännu överklaga dem innan slutresultatet kungörs.
Abdullah kom på andra plats även i det föregående presidentvalet. Den gången protesterade han mot omfattande valfusk vilket ledde till en utdragen tvist som löstes genom att kandidaterna delade på makten; Ghani blev president medan Abdullah utsågs till regeringschef.
Fusk och protester även denna gång?
Valet år 2014 ansågs allmänt ha varit ett fuskval som dessutom stördes av talibanattacker som skrämde bort väljare i södra och sydöstra Afghanistan.
Det finns fog för misstankar om valfusk även denna gång och valdeltagandet ser ut att ha varit uselt. Rösträkningen fördröjdes av tekniska problem och misstankar om oegentligheter.
Den långvarige oppositionsledaren och utrikesministern Abdullahs anhängare bär delvis ansvaret för problemen med rösträkning.
De stoppade rösträkningen i flera provinser tills Abdullah för ett par veckor sedan gick med på att rösträkningen kunde slutföras.
Abdullahs anhängare drog i november ut på gatorna i huvudstaden Kabul i protest mot misstänkt valfusk och det finns en stor risk för våldsamheter som inte har något med talibaner eller IS att göra.
Valkommissionen har inte sagt något om när de slutliga resultaten kungörs och det är tillsvidare oklart om det eventuellt krävs en andra valomgång.
Vanstyre och korruption
Talibanrebeller har i åratal slagit mynt av den utbredda korruptionen och vanstyret i regeringskontrollerade områden. Det brukar ofta sägas att presidenter endast styr över Kabul, inte över hela landet.
Det klingar sannare än någonsin eftersom talibanerna kontrollerar eller är närvarande i minst hälften av Afghanistans nära 400 distrikt.
Samarbetet mellan Ghani och Abdullahs regeringen har knakat i fogarna och Ghanis anseende har också lidit av USA:s beslut att inleda direkta fredsförhandlingar med talibanerna utan presidentens medverkan.
Rebellerna betraktar den afghanska regeringen och presidenten som amerikanska marionetter och har alltid vägrat att inleda regelrätta fredssamtal med dem.
Det är oklart hur de pashtunska talibanerna ställer sig till pashtunen Ghanis omval. Ghani har konsekvent krävt ett eldupphör innan fredssamtal kan inledas, något som talibanerna lika konsekvent har vägrat att gå med på.
Källor: AP, AFP