Kina sänker importtullar för 850 produkter - finska köttproducenter nöjda
Kina meddelade i natt att de från och med årsskiftet börjar sänka importtullarna för omkring 850 varor och produkter. Tarifferna för bland annat fryst griskött och avokado sjunker liksom tullarna för en del informationsteknik produkter inom loppet av ett halvår.
Åtgärden ses delvis som ett försök att stimulera den ekonomiska tillväxten som har varit på nedgång under de senaste åren.
Kina lider för närvarande av akut brist på griskött efter en utbredd epidemi av Afrikansk svinpest. Över en miljon grisar har avlivats och priset på griskött har fördubblats.
Tullarna för utländskt griskött sänks därför från nuvarande 12 procent till 8 procent. Samtidigt sänks tarifferna för fisk, ost och nötter samt en rad kemiska produkter.
Det här gagnar finska köttexportföretag som HKScan och Atria. Bägge bolag uppger att deras export till Kina har vuxit och Atria meddelade i delårsbokslutet i oktober att 12 procent av allt svinkött som företaget producerar numera går på export till Kina.
Kinas handelsministerium säger också att tullarna för varor från bland andra Nya Zeeland, Australien, Peru, Schweiz och Sydkorea sänks på grund av nya, bilaterala handelsavtal.
Börser reagerar positivt
Börserna i Hongkong och Shanghai reagerade försiktigt positivt då de öppnade i morse.
Kinesiska aktiekurser har varit på uppgång sedan slutet av förra veckan, till stor del tack vare större klarhet vad gäller brittiska brexit och handelskriget med USA.
Det råder större optimism vad gäller handelsrelationerna till USA, efter att president Donald Trump nyligen gick in för att börja sänka strafftullarna mot Kina som i gengäld avstod från att höja en del planerade strafftullar för amerikanska produkter.
Trump hävdar att han har uppnått en seger i handelskriget eftersom Kina har gått med på att köpa betydligt mer jordbruksprodukter från USA.
I Asien och i Kina ses Kinas ledare Xi Jinping däremot som den stora segraren om och när länderna undertecknar ett utlovat nytt handelsavtal.
Xis hårda linje i förhandlingarna anses ha burit frukt, eftersom kineserna inte behövde gå med på större strukturella reformer i handeln trots att USA länge har insisterat på just det.