Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron vädjar till strejkande om ett slut på franska trafikkaoset över julen

Från 2019
Massvis med människor sitter och väntar på sina tåg i en tågstation.
Bildtext Folk sitter och väntar på sina tåg på tågstationen Gare de Lyon i Paris. Trafiken i Paris är kaotiskt på grund av tågstrejker.

Frankrikes president Emmanuel Macron vädjar till strejkande fackförbunden och järnvägsanställda om en "vapenvila" över julhelgen för att få slut på det rådande trafikkaoset. Macron som befinner sig utomlands, i Västafrika, säger också att han inte vill ha den pension som alla presidenter får efter sin avgång.

Alla presidenter är garanterade 6 000 euro i pension per månad oavsett ålder eller förmögenhet och den 42-årige Macron säger nu att han som den första presidenten på över 50 år inte tänker ta emot pengarna.

Macron och hans medarbetare verkar vara väl medvetna om att kritiken mot hans planerade, omstridda pensionsreform allt mer riktas mot honom personligen.

Han har bland annat fått kritik för att ha byggt en simbassäng i presidentens sommarresidens och för att ha inskaffat dyrbara nya mattor och gardiner till presidentpalatset Élysée.

Kritiken mot honom personligen har ökat då han samtidigt kräver att vanliga arbetstagare drar åt svångremmen. Många strejkande fackmedlemmar ser därför beslutet om Macrons pension som en tom PR-gest som inte berör dem.

Två män ser varandra i ögonen och skakar hand.
Bildtext Emmanuel Macron är på besök i Västafrika. Här skakar han hand med Elfenbenskustens president Alassane Ouattara.

Omstridd pensionsreform

Bland andra järnvägsfackets landsomfattande punktstrejker fortsätter för tredje veckan i rad i protest mot Macrons pensionsreform som vill slopa de särskilda förmånerna som till exempel offentligt anställda vid järnvägen åtnjuter.

Macron vill göra sig av med alla undantag och särskilda arbetsavtal för att skapa ett nytt, mer enhetligt system som främst gagnar näringslivet.

En del fackförbund är i princip redo för ett nytt, mer enhetligt pensionssystem men samtliga fackförbund motsätter sig nya, stramare åldersbegränsningar.

Regeringen har gått med på att bibehålla den nuvarande pensionsåldern vid 62 år, men den insisterar på att man måste jobba fram till 64 år om man vill åtnjuta full pension.

Strejkerna fortsätter

Fackförbund över hela landet motsätter sig detta och har utlovat fortsatta strejker åtminstone fram till nyår, medan Macron har lovat att inleda krissamtal med fackförbunden först efter nyår.

Över 51 procent av fransmännen stöder strejkerna trots trafikkaoset som särskilt drabbar Paris.

På söndagen ställdes häften av snabbtågens avgångar in över hela landet och endast två av huvudstadens 16 metrolinjer fungerade.

På måndag försöker Parismetron öppna fler linjer medan järnvägen vill sätta in fler snabb- och specialtåg.

Macron vädjade under veckoslutet till de strejkande om "en anda av ansvar" över julhelgen.

- Strejker är befogade och åtnjuter grundlagens beskydd men jag tror att det finns stunder i nationens liv, då man borde ingå vapenvila av respekt för familjer och deras liv, sade Macron under sitt besök hos franska styrkor i Elfenbenskusten.

Diskussion om artikeln