Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu får Arizonamålvakten Antti Raanta visa vad han går för – hyllas för sin insats mot Detroit och inställning under hösten: "Han har inte suttit på sidan och tjurat"

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 07:42.
Antti Raanta räddar ett skott.
Bildtext Antti Raanta imponerade mot Detroit.
Bild: imago images/Larry MacDougal/ All Over Press

I ishockeyligan NHL har Antti Raanta under hösten aningen överraskande fått stå i skuggan av målvaktskollegan Darcy Kuemper. En skada på Kuemper innebär ändå att finländaren nu får en rejäl chans visa upp sig. Mot Detroit imponerade Raanta och finländaren förväntas vara sysselsatt under de kommande veckorna.

I Detroit dammades två rutinerade målvakter av. Jimmy Howard, som missat tio matcher på grund av skada, fick inleda i hemmamålet medan starten var månadens tredje för Arizonas Antti Raanta.

Det färska Arizonanyförvärvet Taylor Hall gjorde sitt första mål i sin nya klubb då han gav bortalaget ledningen med 4–0 efter 45:41. Halls saldo i sin nya klubb är nu 1 + 2 = 3 poäng på 3 matcher.

Raanta såg ut att gå mot sin andra nolla för säsongen men så blev det ändå inte. Detroit fick in två reduceringar, 1–5 av Filip Zadina efter 49:59 och 2–5 av Tyler Bertuzzi efter 55:31.

Raanta räddade 28 av 30 skott och Arizona vann matchen med 5–2.

– Jag tycker att han var riktigt bra, sa Arizonatränaren Rich Tocchet om sin målvakt på NHL:s webbplats.

Kuemper skadad

Raantas målvaktskollega Darcy Kuemper har varit höstens stora målvaktssensation.

Kuemper skadades i torsdags. Med 92,9 i räddningsprocent och 2,17 insläppta mål per match tillhör han NHL:s absoluta målvaktselit och Raanta har fått ge över första målvaktsspaden till Kuemper. Raantas motsvarande statistik är 92,0 respektive 2,67. Kuemper har startat 25 matcher, Raanta 13.

Arizonamålvakten Darcy Kuemper håller tätt.
Bildtext Arizonamålvakten Darcy Kuemper håller tätt.
Bild: Kostas Lymperopoulos / CSM / All Over Press

Kanadensaren befaras missa någon vecka. Arizona spelar 13 matcher före all star-uppehållet i slutet av januari och Raanta kommer förmodligen att vakta målet i en stor del av dessa.

Raanta vill stanna i Arizona

I en artikel med The Athletic (bakom betalmur) avslöjar Arizonatränaren Tocchet att Raanta under hösten har väckt intresse på många håll.

– Jag kommer ihåg att klubbchefen John Chayka sa att många klubbar ringer och hör av sig om Raanta. Vi tittade på varandra och konstaterade att Raanta och Kuemper identifierar vårt lag.

Raanta är inte heller speciellt intresserad av en spelaraffär.

– Jag har varit här i tre år och vi har blivit bättre och bättre. Nu när vi äntligen har chansen att göra någonting stort vill jag stanna kvar här och se vad vi får till stånd.

Frun är mer stressad.

– Hon är ibland lite orolig efter att ha läst någonting på sociala medier men det har blivit bättre.

Hyllar inställningen

Tränaren Tocchet gillar Raantas inställning.

– Han har alltid ett leende på läpparna och har varit helt perfekt att jobba med. Han har inte suttit på sidan och tjurat.

Nu får Raanta sin chans att utmana Kuemper om platsen som förstemålvakt.

– I somras fokuserade jag i träningen på att vara beredd att spela många matcher om en sådan situation uppstår. Det är roligt att nu få den chansen.

Lång arbetsdag för Lindell och Heiskanen

Dallasfinländarna Esa Lindell, Miro Heiskanen och Roope Hintz blev utan poäng i hemmamatchen mot Calgary. Calgary vann matchen med 5–1.

Calgaryspelarna firar Andrew Mangiapanes 0–1-mål.
Bildtext Calgaryspelarna firar Andrew Mangiapanes 0–1-mål.
Bild: Matthew Pearce / Icon Sportswire / AOP

Backarna Lindell och Heiskanen fick igen rikligt med speltid. Calgarybacken Mark Giordano var matchens istidsetta med knapp marginal, 24:19 mot 24:12 för Dallasettan Esa Lindell. Miro Heiskanen spelade tredje mest i matchen, 23:18 minuter.

För Dallas var förlusten den tredje på fyra matcher. Calgary bröt i sin tur en tre matcher lång förlustsvit. Dallas och Calgary bemannar nu de två wild card-slutspelsplatserna i väst.

Rangers vann utan Kakko

New York Rangers och Anaheim gjorde upp i en tidig match som spelades på söndagskvällen finsk tid.

Rangers fick klara sig utan Kaapo Kakko som drogs med en skada som ändå inte befaras vara allvarlig. Det var småpotatis i jämförelse med Anaheims anfallaravbräck. I matchen mot Rangers saknades Ryan Getzlaf, Derek Grant, Rickard Rakell, Nick Ritchie, Jakob Silfverberg och Troy Terry.

Anaheim spelade på lördagen mot New York Islanders och efter Rangersmatchen började ett fyra dagar långt juluppehåll.

– Det här är inte det optimala läget att spela den andra matchen på två dagar och det mot ett lag som är så skickligt, analyserade Anaheimtränaren Dallas Eakins på NHL:s webbplats.

Rangers vann skotten med 41–20 och matchen med 5–1. Chris Kreider i Rangers utmärkte sig i poängprotokollet med sina två mål.

Resultat:

NY Rangers – Anaheim 5–1

Dallas – Calgary 1–5
DAL: Miro Heiskanen 0 + 0 = 0, +/- 0, 23:18
DAL: Roope Hintz 0 + 0 = 0, +1, 17:44
DAL: Esa Lindell 0 + 0 = 0, -1, 24:12

Detroit – Arizona 2–5
DET: Valtteri Filppula
ARI: Antti Raanta

San Jose – Vegas 1–3

Diskussion om artikeln