Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals islandshästar begravda i snöstormen på Island - bönderna får kritik för att ha låtit hästarna gå utomhus

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 16:24.
Islandshästar ute i vinterstormen - Spela upp på Arenan

En kraftig snöstorm som drog över Island förra veckan har begravt hundratals islandshästar som stått ute i ovädret. Fler än 80 hästar har hittats döda, och över 100 saknas fortfarande.

Island drabbades förra veckan av den tredje svåra snöstormen under december månad. Kring Reykjavik har det fallit åtminstone 42 centimeter snö, vilket är den största snömängden sedan 1937.

Stormen har slagit hårt mot de omkring 100 000 islandshästarna i landet. Hästarna är vana att gå utomhus året runt, så även under snöstorm.

Enligt det statliga tv- och radioföretaget RUV, har ändå åtminstone 80 hästar dött av kylan och arbetet med att hitta de över etthundra hästarna som försvunnit fortsätter.

Snömassorna har gjort att det inte går att ta sig fram till hästarna, som i flera dagar har varit utan mat och vatten. Man har också hittat hästar som begravts under flera meter snö.

- Vi hittar hästarna genom att delar av dem sticker upp över snön, men vi använder oss också av lavinsonder för att lokalisera dem. Det tar drygt tjugo minuter att få upp en häst, skriver Hjálmar Björn Guðmundsson på den frivilliga räddningsorganisationen Blanda till DN.

De hästar som överlevt är i väldigt dåligt skick. Räddningsarbetare och frivilliga har kunnat förse en del med vatten och mat, men de får ännu vänta på att bli framgrävda ur snön.

Räddningsteam jobbar nattetid med att rädda en islandshäst.
Bildtext Hästarna som länge varit utan mat och vatten är utmattade när räddningsteamet tar sig an dem.
Bild: Björgunarfélagið Blanda, Island.

Hästägarna får hård kritik

Jordbrukarna har fått hård kritik i medierna för att de låtit hästarna stå ute under snöstormen.

Jordbrukarna försvarar sig med att det ligger i hästarnas natur att vara utomhus i ur och skur och att de för tillfället gör allt för att nå fram till sina hästar.

Hästägarna får stöd av veterinären Ingunn Reynisdóttir som uttalar sig till RUV.

- Bönderna är extremt utmattade och kritiken de får utstå hjälper inte till. Jag vet att dessa bönder är exemplariska och gör vad dom helst för sina djur.

Källa: DN, RUV, Iceland review

Diskussion om artikeln