Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Farmarligan AHL har tagit julledigt – så här har säsongen sett ut för finländarna som harvar på i skuggan av NHL-stjärnorna

Från 2019
Kevin Lankinen, Janne Kuokkanen, Aleksi Saarela, Veini Vehviläinen, Sami Niku och Eeli Tolvanen.
Bildtext Kevin Lankinen, Janne Kuokkanen, Aleksi Saarela, Veini Vehviläinen, Sami Niku och Eeli Tolvanen.
Bild: All Over Press

Ishockeyligan NHL:s farmarliga AHL har tagit julledigt. 44 finländare har under hösten fått dra på dig en AHL-tröja. Vissa kan när som helst få ett samtal från NHL, medan andra tvingas inse att drömmen ligger längre bort.

Nedan presenteras AHL-soldaterna, spelare för spelare.

Anfallare

Janne Kuokkanen, Charlotte Checkers
29. 7 + 13 = 20

Kuokkanen har fått spela NHL-hockey under sina två första säsonger i Carolinas organisation. Den här hösten har han fått nöja sig med AHL-hockey. Efter en trevande start verkar Kuokkanen ha kommit igång. Saldot i de 6 senaste matcherna är 3 + 6 = 9 poäng. Det räcker till en andraplats i Charlottes poängliga.

Kuokkanen har i de senaste matcherna spelat som vänsterytter i andrakedjan tillsammans med Steven Lorentz och Dave Gust.

Joel Kiviranta, Texas Stars
30. 6 + 9 = 15

Joel Kiviranta i Texas tröja.
Bildtext Joel Kiviranta i Texas tröja.
Bild: John Rivera/Icon Sportswire/AOP

Kiviranta imponerade på Dallas NHL-läger men förpassades till AHL där han fick en rätt så blygsam start. Under den senaste månaden har han noterats för 5 + 5 = 10 poäng på 12 matcher.

I Texas har Kiviranta huvudsakligen spelat som ytter i tredjekedjan.

Kristian Vesalainen, Manitoba Moose
33. 6 + 9 = 15

Vesalainen inledde förra säsongen i NHL-laget Winnipeg men har fått hålla till i AHL och Manitoba under hela hösten, trots att Winnipeg har dragits med skadeproblem.

I slutet av november analyserade Manitobatränaren Pascal Vincent finländarens insatser i en intervju med The Athletic (bakom betalmur).

Winnipegs Kristian Vesalainen i en duell mot Calgarys Elias Lindholm.
Bildtext Winnipegs Kristian Vesalainen i en träningsmatchduell mot Calgarys Elias Lindholm.
Bild: imago images/Larry MacDougal/ All Over Press

Vincent sa att Vesalainen är en mogen människa, sin unga ålder till trots, som klarar av att kritiskt analysera sina insatser.

– Han vet vad han behöver jobba på för att bli en permanent NHL-spelare. Han gör fler mål och skjuter mer eftersom han vet hur han ska röra sig och hitta de öppna ytorna. Då vi spelar med fyra mot fyra eller tre mot tre är Vesalainen dominant.

– Just nu går han framåt och på rätt sätt.

Plus/minus-saldot i de sex senaste matcherna är dåligt: -8. I söndags drog Vesalainen på sig en skada.

– Det är en skada på den nedre delen av kroppen. Vi vet inte hur länge det kommer att ta, sa tränaren Vincent enligt sajten Illegal Curve.

Henrik Borgström, Springfield Thunderbirds
25. 8 + 6 = 14

Borgström inledde säsongen som Floridas tredjecenter men fick nöja sig med fyra NHL-matcher i säsongsinledningen. Efter det har 22-åringen spelat AHL-hockey i Springfield.

P.K. Subban försöker täcka Henrik Borgströms skott.
Bildtext P.K. Subban försöker täcka Henrik Borgströms skott.
Bild: Rich Graessle/Icon Sportswire/AOP

Det har gått så där: 14 poäng på 25 matcher.

Borgström, vars utveckling har stampat på stället, sitter på ett utgående NHL-kontrakt.

Aleksi Saarela, Rockford IceHogs / Springfield Thunderbirds
28. 5 + 9 = 14

Saarela var inför säsongen unik i bemärkelsen att han som enda finländare hade spelat i NHL-slutspelet men inte i grundserien. I december kom äntligen grundseriedebuten då han spelade tre matcher med Florida.

Aleksi Saarelas grundseriedebut skedde i Floridas tröja.
Bildtext Aleksi Saarelas grundseriedebut skedde i Floridas tröja.
Bild: Joel Auerbach/Icon Sportswire/AOP

22-åringen har tillhört tre organisationer i år: Carolina, Chicago och Florida. Saarela har med andra ord varit involverad i två olika spelaraffärer, ofta sett som ett dåligt tecken eftersom klubbarna skeppar vidare spelare som de precis har värvat.

Många har redan dragit paralleller till Teemu Pulkkinen. Liksom Pulkkinen lever Saarela på sitt farliga skott.

Eeli Tolvanen, Milwaukee Admirals
31. 7 + 6 = 13

Tolvanen förväntades knipa en NHL-plats i höstas men 20-åringen har fått nöja sig med AHL-spel, samtidigt som en drös lagkamrater har varit uppkallade till NHL.

Nashvilles Eeli Tolvanen jagar en puck i en träningsmatch mot Florida.
Bildtext Eeli Tolvanen fick spela träningsmatcher med NHL-laget.
Bild: Steve Roberts/CSM/All Over Press

Efter en svag start hade Tolvanen en produktiv sekvens mellan den 23 november och 6 december. Då blev det 5 +  4 = 9 poäng på 6 matcher. Nu har Tolvanen lämnat isen poänglös i sex raka matcher.

– Jag vet inte vad det beror på. Skulle jag veta skulle resultaten komma. Såklart är det frustrerande. Det har varit svårt och gått upp och ner, sa Tolvanen till Ilta-Sanomat i december.

– Alla förväntar sig mål och poäng. Jag vill spela i NHL. Jag har inte kommit hit för att hålla till i AHL under hela säsongen. Jag är ändå bara 20 år. Det här är bara en dålig period av säsongen och i livet.

Tolvanen kan åtminstone glädja sig åt att hans lag Milwaukee går som tåget. Laget har tagit 49 poäng på 31 matcher, mest i AHL.

Tolvanen är en offensiv spelare som behöver producera för att bli aktuell för en NHL-kommendering.

Eetu Luostarinen, Charlotte Checkers
23. 5 + 7 = 12

Världsmästaren Luostarinen fick VM förstört på grund av en knäskada men var trots det väl förberedd då säsongen drog igång. Luostarinen tillbringade nästan hela november med Carolina och gjorde väl ifrån sig.

Eetu Luostarinen blev snabbt uppkallad till NHL.
Bildtext Eetu Luostarinen blev snabbt uppkallad till NHL.
Bild: Allan Dranberg/Icon Sportswire/AOP

Luostarinen spelar som förstakedjans center med Max McCormick och Julien Gauthier på kanterna. Efter comebacken till AHL i slutet av november har det bara blivit 0 + 4 = 4 poäng på 11 matcher.

Joona Koppanen, Providence Bruins
23. 6 + 5 = 11

En av höstens blåvita överraskningar. Förra säsongen blev det bara 2 + 0 på 45 matcher i Providence.

Trots att Koppanen spelar som vänsterytter i fjärdekedjan har han producerat regelbundna poäng.

Amatörscoutkontot Bruins Network anser att Koppanen har gjort stora framsteg.

– 21-årige Koppanen är en 196 cm lång försvarsorienterad center som har förbättrat sin åkning och rörlighet.

Eetu Tuulola, Stockton Heat
23. 5 + 6 = 11

I november missade Tuulola två veckor på grund av skada. Efter att ha repat sig blev det poäng i fem raka matcher. Efter att poängsviten bröts har Tuulola gått poänglös i fem raka matcher.

Ray Edwards ansvarar för Calgarys spelarutveckling och har snackat med The Athletic (bakom betalmur).

– Han förtjänar beröm för sitt mogna spel. Han har fått stort ansvar eftersom han är kapabel till ett ansvarsfullt spel över hela banan. Det syns att han har spelat seniorhockey. Därför har han ett försprång i jämförelse med de andra killarna.

– I FM-ligan får man inte istid om man inte klarar av att spela ett strukturerat spel. I avgörande lägen vet han vad som krävs och har därför haft tränarens förtroende.

Markus Hännikäinen, Cleveland Monsters
18. 4 + 6 = 10

Förra säsongen blev det 44 NHL-matcher och 0 AHL-matcher. I år är saldot 0 NHL-matcher och 18 AHL-matcher.

Markus Hännikäinen i Cleveland försöker skaffa sig ett friläge.
Bildtext Markus Hännikäinen i Cleveland försöker skaffa sig ett friläge.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

Trots att Columbus under våren och sommaren tappade anfallare som Matt Duchene, Ryan Dzingel, Anthony Duclair och Artemi Panarin sitter finländaren fast i AHL.

I nuläget dras Columbus dessutom med massiva skadeproblem i anfallet då Josh Anderson, Cam Atkinson, Emil Bemström, Oliver Bjorkstrand och Brandon Dubinsky är skadade.

Rasmus Kupari, Ontario Reign
27. 6 + 2 = 8

I Los Angeles organisation ses Kupari uppenbart som center eftersom han har fått hålla till i mitten under hela säsongen. Journalisten John Hoven, som följer laget, har många gånger påpekat att Kupari skulle kunna vara mer användbar som ytter.

19-åringen kommer att spela JVM med Finland i årsskiftet.

Otto Somppi, Syracuse Crunch
14. 3 + 5 = 8

2 + 2 = 4 på 27 matcher förra säsongen. 3 + 2 = 5 på de 6 första matcherna den här säsongen.

Trots den flygande starten har Somppi haft svårt att platsa i Syracuse under den senaste tiden. Efter att ha varit petad i sex raka matcher fick finländaren spela i veckoslutets två matcher. Han noterades för en assist i lördags.

Otto Koivula, Bridgeport Sound Tigers
17. 2 + 6 = 8

Har under hösten åkt hiss mellan ligorna för att ofta bara agera NHL-reserv. Den 19 november fick Koivula äntligen NHL-debutera och totalt har det blivit sex matcher i rampljuset.

Otto Koivula var ett stort utropstecken i Bridgeports AHL-lag.
Bildtext Otto Koivula håller till i AHL-laget Bridgeport.
Bild: Randy Litzinger/Icon Sportswire/AOP

Islanderstränaren Barry Trotz sa i november till Newsday att Koivula är bra defensivt men att han behöver jobba på sin anpassning till NHL.

– Allt går så mycket fortafare på den här nivån. Han tror att han mer tid och utrymme än han har. Det har skapat problem i några matcher.

Sedan ett par veckor tillbaka är den storväxta centern tillbaka i AHL.

Aleksi Heponiemi, Springfield Thunderbirds
26. 0 + 8 = 8

26 matcher – 0 mål. Var en nyckelspelare i FM-ligalaget Kärpät i fjol men har inte lyckats ta för sig på samma sätt i AHL-miljön. Har fått hålla till en hel del i fjärdekedjan och ibland suttit på läktaren.

I lördags spelade Heponiemi i tvåan tillsammans med Henrik Borgström och Jayce Hawryluk och noterades då för en assist – sin första poäng i december.

Antti Suomela, San Jose Barracuda
11. 4 + 3 = 7

Förra säsongen fick Suomela inleda i NHL och blev därefter nedskickad. I höst gick det tvärtom. Efter säsongens fem första AHL-matcher var saldot 0 + 0 = 0. Därefter radade Suomela upp 3 + 3 = 6 poäng på 6 matcher.

San Joses Antti Suomela i en duell mot Vegas Keegan Kolesar.
Bildtext San Joses Antti Suomela i en duell mot Vegas Keegan Kolesar.
Bild: Matt Cohen/Icon Sportswire/AOP

Suomela har varit uppkallad till San Jose under den senaste månaden men har gått skadad under en stor del av den tiden.

Miikka Salomäki, Milwaukee Admirals
17. 2 + 5 = 7

Efter fyra säsonger som mer eller mindre ordinarie i Nashville verkar Salomäki nu ha fastnat i AHL. Salomäki inledde säsongen i AHL, fick fem NHL-matcher i mitten av oktober men har under den senaste månaden igen fått nöja sig med farmarligahockey.

Miikka Salomäki i en träningsmatch mot Florida.
Bildtext Ska Miikka Salomäki lyckas ta sig tillbaka till NHL?
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

Har passerat waivers utan att väcka intresse på annat håll. Sista säsongen i Nordamerika?

Oula Palve, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
31. 1 + 6 = 7

30 matcher – 1 mål. I AHL har Palve fått nöja sig med en mer undanskymd roll. Det första målet kom turligt i början av december.

– Det träffade mitt lår, mina byxor och gick in, sa Palve till DK Pittsburgh Sports.

– Ibland då man inte får till det gäller det bara att söka sig in på mål och lita på turen. Det var vad som hände. Jag fick mitt mål och är glad över det.

Trots att Pittsburgh har dragits med stora skadeproblem har Palve inte varit aktuell för en NHL-kommendering.

Sebastian Repo, Springfield Thunderbirds
17. 3 + 3 = 6

Tecknade sommaren 2017 ett treårskontrakt med Florida som revs förra veckan. Kritade på för Lukko för den resterande delen av säsongen. I AHL blev det under två säsonger 15 + 11 = 26 poäng på 81 matcher.

Ville Meskanen, Hartford Wolf Pack
20. 0 + 4 = 4

Ville Meskanen.
Bildtext Ville Meskanen i Ilves.
Bild: Miikka Jäskeläinen/AOP

Fick inte alls till det i New York Rangers farmarklubb Hartford och bestämde sig för en vecka sedan att åtminstone tillfälligt lägga NHL-drömmen på is. Tecknade nyligen ett tvåårskontrakt med FM-ligaklubben Ilves.

Kasper Björkqvist, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
6. 1 + 0 = 1

Kasper Björkqvist fick dra på sig Pittsburghtröjan i en träningsmatch mot Columbus.
Bildtext Kasper Björkqvist fick dra på sig Pittsburghtröjan i en träningsmatch mot Columbus.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP

Drog på sig en knäskada efter bara sex AHL-matcher och befaras missa den resterande delen av säsongen.

Kalle Kossila, Toronto Marlies
1. 0 + 1 = 1

Missade hela hösten och gjorde i lördags säsongsdebut som lagets andrecenter. Noterades direkt för en assist.

Mikael Hakkarainen, Rockford IceHogs
3. 0 + 0 = 0

Hakkarainen spelade i Rockfords AHL-premiär, skadade sig direkt och missade två månader. Tog sats i ECHL-laget Indy Fuel innan han nyligen kallades upp igen.

Backar

Otto Leskinen, Laval Rocket
26. 1 + 12 = 13

Gör sin första säsong i Nordamerika och gjorde det så bra i AHL att det blev fem NHL-matcher med Montreal i början av december. Nu är 22-åringen ändå tillbaka i farmarlaget Laval i AHL.

Otto Leskinen i Lavals tröja den 17 december.
Bildtext Otto Leskinen i Lavals tröja den 17 december.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire

Det blev blygsamt med speltid i Montreal, bara drygt tio minuter per match. I AHL får Leskinen möjlighet att spela och fortsätta utvecklas.

Sami Niku, Manitoba Moose
16. 3 + 9 = 12

Många tycker att det är ett mysterium att Niku inte har fått chansen i Winnipegs anonyma försvarsbesättning. Till Winnipegtränaren Paul Maurices försvar kan sägas att defensiven har fungerat bra sett till förutsättningarna.

Niku har gått skadad i snart en månad och förväntas vara tillbaka senast i början av året. Rutinerade Winnipegbacken Dimitri Kulikov förväntas vara borta i ytterligare en månad och Niku kan så småningom igen få chansen i NHL.

I början av oktober fick Sami Niku spela en NHL-match mot Pittsburgh.
Bildtext I början av oktober fick Sami Niku spela en NHL-match mot Pittsburgh.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP

The Athletic-skribenten Mitch Brown tror att Niku snart är i NHL för att stanna.

– Jag är övertygad om att nästa samtal från NHL kommer att bli det sista, skriver han (bakom betalmur).

Urho Vaakanainen, Providence Bruins
29. 4 + 7 = 11

Hade en minst sagt lyckad novembermånad. Var först uppkallad till NHL där det blev fem matcher. I AHL-comebacken blev det 2 + 3 = 5 poäng och +6 i plus/minus på två matcher, vilket räckte till för utmärkelsen "veckans spelare" i AHL.

Boston har höga förväntningar på Urho Vaakanainen.
Bildtext Urho Vaakanainen i Bostons tröja.
Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/AOP

Framför allt offensivt har Vaakanainen gjort klara framsteg.

Olli Juolevi, Utica Comets
23. 1 + 8 = 9

Draftfemman från 2016 har dragits med enorma skadeproblem under de senaste säsongerna. Missade ett par träningsmånader sommaren 2018 och förra säsongen slutade med en knäoperation strax före jul.

För en dryg månad sedan skadades Juolevi igen och skadan spekulerades vara allvarlig. Det visade sig handla om en höftskada som bara höll honom ur spel i tre veckor.

I lördags gjorde Juolevi sitt första mål för säsongen då han avgjorde matchen mot Rochester med 01:27 kvar på klockan.

Oliwer Kaski, Grand Rapids Griffins / Charlotte Checkers
23. 3 + 5 = 8

Odraftade Kaski valde att krita på för Detroit i jakt på en NHL-plats. Kaski, som var en stjärna i FM-ligan men hade svårt att hänga med i VM-farten, fick under hösten hålla till i AHL-laget Grand Rapids där han hade svårt att platsa.

I början av december bytte Detroit och Carolina spelare. 24-årige Kaski flyttade till Carolinas organisation och 23-årige Kyle Wood till Detroits. Wood har inte noterats för några NHL-matcher trots att han har representerat fem NHL-organisationer.

Niko Mikkola, San Antonio Rampage
26. 2 + 6 = 8

Världsmästaren har förtjänstfullt harvat på i AHL i en och en halv säsong. Efter att Carl Gunnarsson skadats blev Mikkola den 13 december uppkallad till NHL men han väntar fortfarande på att få debutera.

Journalisten Jeremy Rutherford följer St. Louis.

– Mikkola har varit stabil och är en kopia av Gunnarsson (stor och defensiv), skrev han på Twitter.

Jani Hakanpää, San Diego Gulls
23. 0 + 8 = 8

Har fått hålla till i farmarligan AHL under hela säsongen trots sommarens envägskontrakt. Med 850 000 dollar hör han till en av de bättre avlönade spelarna i farmarligan. Sitter på ett utgående kontrakt och ingår av allt att döma inte i Anaheims framtidsplaner.

Teemu Kivihalme, Toronto Marlies
25. 2 + 4 = 6

Behövde hela tolv matcher för att öppna sitt poängsaldo. Efter den trevande starten blev det 2 + 4 på 9 matcher. Kivihalme har igen gått poänglös i fem raka matcher.

Teemu Kivihalme i Torontos tröja.
Bildtext Teemu Kivihalme i Torontos tröja.
Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/AOP

Hardev Lad som följer laget skrev för en månad sedan att Kivihalmes spel ser fantastiskt ut.

– Han gör allt som vi såg i Europa. Han är helt klart Marlies tredje bästa back.

Lagets nyckelbackar heter Rasmus Sandin och Timothy Liljegren och kommer från Sverige.

Joni Tuulola, Rockford IceHogs
23. 2 + 3 = 5

Gör sin andra hela säsong i Chicagos farmarklubb Rockford. I månadsskiftet november-december gjorde Tuulola mål i två raka matcher – hans enda för säsongen.

I mitten av december missade Tuulola fem matcher på grund av skada men har nu återhämtat sig.

Niclas Almari, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
24. 1 + 4 = 5

Niclas Almari i en träningsmatch med Pittsburgh.
Bildtext Niclas Almari i en träningsmatch med Pittsburgh.
Bild: Roy K. Miller/Icon Sportswire/AOP

Har varit anonym i Pittsburghs farmarlag Wilkes-Barre/Scranton. Saldot i de 10 senaste matcherna är 0 + 0 = 0 och -5 i plus/minus.

Vili Saarijärvi, Grand Rapids Griffins / Tucson Roadrunners
21. 0 + 5 = 5

Det blev tre säsonger i Detroit som har varit säsongens sämsta lag.

Den 30 november bar flyttlasset till Arizonas organisation då målvakten Eric Comrie gick åt motsatt håll. Det var ingen jätteskräll att Comrie tre veckor och tre NHL-matcher senare gick förlorad (till Winnipeg) via waivers, då Detroit försökte skicka ned honom till farmen.

Detroits Vili Saarijärvi kämpar om pucken med Pittsburghs Andrew Agozzino.
Bildtext I höstas fick Vili Saarijärvi dra på Detroits tröja i en träningsmatch.
Bild: Roy K. Miller/Icon Sportswire/AOP

Av allt att döma stod Saarijärvi inte alltför högt i kurs i Detroit. I lördags stod Saarijärvi för 0 + 3 i sin nya AHL-klubb Tucson där hans saldo nu är 0 + 4 på 8 matcher.

Saarijärvis Tucson har som enda AHL-lag vunnit över 80 procent av sina matcher.

Ville Heinola, Manitoba Moose
3. 0 + 1 = 1

18-åringens nordamerikanska äventyr bestod av åtta NHL-matcher i Winnipeg och tre AHL-matcher i Manitoba. Trots pigga tag återvände Heinola i början av november till Finland och Lukko.

Alex Lintuniemi, Charlotte Checkers
4. 0 + 0 = 0

Efter fem säsonger i Los Angeles organisation tecknaade Lintuniemi i juli på för Carolina.

– Carolina har färre backar, så jag tycker jag har en bättre chans där än i Kings, deklarerade Lintuniemi till Yle Sporten i augusti.

Los Angeles har i nuläget en av NHL:s sämsta backuppställningar, medan Carolinas hör till de bättre.

Lintuniemi hade svårt att ta en plats i AHL-laget Charlotte och spelade endast fyra matcher. I november tecknade han på för FM-ligalaget Pelicans.

Målvakter:

Kevin Lankinen, Rockford IceHogs
12: 2,57 / 92,2%

VM-guldhjälten var uppkallad i början av december men fick som väntat inte NHL-debutera. I AHL-laget Rockford har tre målvakter delat på målvaktsansvaret och rangordningen är klar: Kevin Lankinen, Collin Delia, Matt Tomkins.

Den 10 december stod Lankinen för en uppmärksammad insats då han räddade 55 av 56 skott i 2–1-segern mot Milwaukee. Milwaukee vann skotten med 56–14 i den matchen.

I Chicago sitter både Robin Lehner och Corey Crawford på utgående målvaktskontrakt. Chicago ser ut att missa slutspel och det är mycket möjligt att en av dem jagar Stanley Cup-bucklan i någon annan klubb senare under våren.

Veini Vehviläinen, Cleveland Monsters
14: 2,08 / 92,0%

Vehviläinen gör sin första säsong i Nordamerika och har inlett imponerande. I Cleveland har han den före detta HIFK-bekantingen Mike Eaves som tränare. I en intervju med Inside AHL Hockey prisar Eaves Vehviläinen lugn.

Cleveland Veini Vehviläinen sprutar vatten under ett spelavbrott.
Bildtext Cleveland Veini Vehviläinen sprutar vatten under ett spelavbrott.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

Samtidigt gör letten Elvis Merzlikins sin första säsong i Nordamerika i NHL-laget Columbus. I Columbus har ettan Joonas Korpisalo imponerat, medan Merzlikins tidvis har haft problem.

Journalisten Brian Hedger, som följer Columbus, har hunnit föreslå att Merzlikins och Vehviläinen kunde byta plats.

Vehviläinen är statistikfemma i kategorin insläppta mål per match med noteringen 2,08. Detta trots att Vehviläinen spelar i Cleveland som är ett mediokert lag.

Christopher Gibson, Bridgeport Sound Tigers
11: 2,40 / 91,8%

Har klart bäst statistik av målvakterna i Bridgeport. Gibson drog på sig en skada på den undre delen av kroppen i slutet av november och har inte spelat sedan dess. Pelicansbekantingen Jakub Skarek har vikarierat för Gibson.

Kasimir Kaskisuo, Toronto Marlies
13: 2,46 / 91,4%

Kaskisuo imponerade stort i vårens AHL-slutspel och fick i höstas spela sin första NHL-match. I december har Kaskisuos räddningsprocent varit dålig, 87 räddningar på 100 skott i fyra matcher.

Zach Aston-Reese bromsar framför Kasimir Kaskisuo.
Bildtext Kasimir Kaskisuos dröm gick i uppfyllelse då han fick spela en NHL-match mot Pittsburgh.
Bild: Icon Sportswire / AOP

NHL-laget har inte hittat någon lösning på sin målvaktssituation. Frederik Andersen är given etta och han har under säsongen haft sällskap av såväl Michael Hutchinson som Kaskisuo.

Kaskisuos NHL-saldo är en match och en förlust. Hutchinsons åtta matcher och sju förluster. Av allt att döma är NHL-laget ute efter att ta in en ny målvakt inför slutspelet, vilket också kan påverka målvaktssituatoinen i farmarlaget.

Kaapo Kähkönen, Iowa Wild
13: 2,49 / 91,1%

Kähkönen fick ny konkurrens i somras då rookien Mat Robson anslöt till laget. Kähkönen har spelat 15 AHL-matcher, Robson 13.

Minnesotas förstemålvakt Devan Dubnyks fru har drabbats av en sjukdom som befaras vara allvarlig. Därför har Kähkönen varit uppkallad till NHL där han har fått spela fem matcher.

Kaapo Kähkönen.
Bildtext Kaapo Kähkönen har fått spela NHL-hockey under hösten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Förmodligen får Kähkönen spela fler NHL-matcher under vårens lopp. Kähkönen är klar trea i Minnesotas målvaktsranking och har redan visat att han klarar av att prestera i NHL.

Ville Husso, San Antonio Rampage
22: 2,60 / 90,6%

Husso är klar målvaktsetta i San Antonio och har märkbart förbättrat sin statistik från ifjol. Förra säsongen räddade Husso endast 87,1 procent av skotten och släppte i snitt in 3,67 mål per match.

24-åringen har deklarerat att han vill fortsätta jaga NHL-drömmen. I St. Louis är stigen ändå snårig. Stanley Cup-hjälten Jordan Binnington är obestridlig etta och Jake Allen har den här säsongen varit en av ligans bästa reserver.

Emil Larmi, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
5: 4,43 / 86,1%

Den tidigare HPK-målvakten har inte haft någon vidare höst i Nordamerika. Casey DeSmith och Dustin Tokarski, som båda har NHL-rutin, har varit klart bättre än Larmi.

Larmi har endast fått spela fem AHL-matcher: tre i oktober, en i november och en i december.

Nyligen skickades Larmi till farmarligans farm, ECHL-laget Wheeling. I lördags höll han nollan i 3–0-segern mot Toledo.

Diskussion om artikeln