Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ett bildcollage.

Prostitution, prästgårdar och ryska miljoner - missade du Yle Huvudstadsregionens mest lästa reportage i år?

Ryska miljoner, prostitution i barer, mögel i prästgård och hockeymammor var teman som engagerade våra läsare i år. Missade du Yle Huvudstadsregionens mest lästa reportage?

Från 2019

10. Kyrkoherde tvingades bo i giftig prästgård och ett initiativ gjordes för att han ska ersättas för det, men vad hände sedan?

Lars-Henrik Höglund bodde i egenskap av kyrkoherde i prästgården i Kyrkslätt i två år efter att gården renoverats. Som kyrkoherde hade han boendeplikt, vilket betyder att han måste bo i prästgården.

Höglund och hans fru började få neurologiska besvär av inomhusluften i huset, och det visade sig att huset hade omfattande mögelskador.

9. För sex år sedan blev vår reporter utslängd från den här nattklubben efter att gång på gång nekat till att köpa sex, men vad har hänt sedan dess?

Reporter Christoffer Gröhn besöker baren Soho i Helsingfors. För sex år sedan blev han utslängd efter att ha tackat nej till sju erbjudanden om att köpa sex. Inte mycket hade ändrat då han igen besökte baren år 2019.

8. Ny vändning kring den omtalade flyktingförläggningen i Evitskog, vad hände efter att flyktingarna lämnade stället?

Flyktingförläggningen i Evitskog väckte mycket diskussioner då den inrättades. Byggnaden har nu sålts till en granne som tidigare kontaktade myndigheterna om förläggningen.

7. Tapio Lehtinen seglade jorden runt på 322 dagar - kräftdjur fördröjde seglingen, men efter ett samtal via radio lät han dem åka med

Helsingforsaren Tapio Lehtinen seglade i 322 dagar ensam jorden runt. Den enda kontakten Lehtinen hade med omvärlden var då han dagligen fick väderrapporter via radioamatörer.

6. Inte våldtäkt då 26-åring hade samlag med 13-årig flicka, som bad honom sluta utan resultat – mannen dömdes däremot för grovt sexuellt utnyttjande av barn

Ett domstolsfall där en 26-årig man åtalades för våldtäkt. Västra Nylands tingsrätt menade att det 13 år gamla offret inte var i hjälplöst tillstånd och åtalet förkastades.

5. Henrik betalade inte medlemsavgiften till segelföreningen, som tog avgiften till indrivning: "Det är bara luft bakom, jag behöver inte betala"

Henrik Nyholm fick ett brev av en indrivningsbyrå då han inte betalat medlemsavgiften till en förening han inte varit aktiv i på 20 år. Det är ovanligt att låta en obetald medlemsavgift gå till indrivning, men inte olagligt.

4. Barnskyddet placerade Agnetas 10-åriga svenskspråkiga son i finsk enhet: "Om han behövde tala fanns det ingen som förstod vad han sa"

Agnetas 10-åriga son placerades i en finskspråkig barnskyddsenhet trots att han enbart talade svenska. Det finns inte svenskspråkiga eller tvåspråkiga enheter i Helsingfors eller huvudstadsregionen och därför kan språket i akuta fall bli en sekundär fråga då läget är akut.

3. Omtalad ö utanför Helsingfors såldes av utsökningsverket – tidigare ägare anser priset vara för lågt då ryskt bolag erbjudit nästan 13 miljoner dollar

Den tredje mest lästa artikeln år 2019 handlar om Skatakobben, den lilla ön utanför Skatudden som såldes av Helsingfors utsökningsverk. Den tidigare ägaren Mika Norring var missnöjd med köpesumman, särskilt då ett ryskt byggbolag hade erbjudit 12,9 miljoner dollar för ön.

2. Målvaktshjälten Kevin Lankinens mamma Christa Grönlund: "Jag gick ut med hunden då det blev för spännande"

Efter Finlands ishockeyherrar tagit guld i VM-spelen i Slovakien träffade vi målvakten Kevin Lankinens mamma Christa Grönlund. Bakom varje idrottsframgång står en förälder som skjutsar, betalar och uppmuntrar - och säljer korv under juniorturneringarna.

1. Nu också på Arenan: Slovenska Maria gifte sig med en stilig finlandssvensk man som sjöng i Akademen, men fick en kulturchock i Finland – ”Jag kände mig osynlig”

Årets mest lästa artikel handlar om Maria från Slovenien som flyttade efter kärleken till Finland, lärde sig svenska och fann ett nytt liv. Det kalla klimatet, både då det gäller vädret och människorna, överraskade henne först, men hon fann tröst bland annat i körsång.

Diskussion om artikeln