Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

På stamväg 51 i Sjundeå blixtrar trafikövervakningskameran för var tionde bilist - här är andelen fortkörningar högst i hela landet

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 18:52.
Bildmontage som visar avtaget till Sjundeå från stamväg 51, samt placeringen av trafikövervakningskameran.
Bildtext Bildmontage som visar korsningen mot Sjundeå från stamväg 51, samt placeringen av trafikövervakningskameran.
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Vid korsningen mellan stamväg 51 och Sjundeåvägen är andelen fortkörningar högst i hela landet. Av de bilister som kör längs stamväg 51 mot huvudstadsregionen kör fler än var tionde för fort.

Vid korsningen finns två trafikövervakningskameror, en på vardera sida av vägen.

Kameran i korsningen mellan Timalavägen och stamväg 51, alltså den som övervakar trafiken från Västnyland mot huvudstadsregionen, är landets överlägset aktivaste plåtpolis.

Enligt statistik från polisen blixtrar den kameran 128 gånger per 1 000 bilar som kör förbi.

Kameran på andra sidan vägen (korsningen Sjundeåvägen och stamväg 51) hör också till landets aktivaste - här kör 21 bilister av 1 000 för fort.

Kameran i Sjundeå totalt överlägsen i den sorgliga statistiken

Ingen annan kamera kommer ens i närheten av de 128 fortkörningar per 1 000 bilister som kameran vid Timalavägen registrerar.

Tvåa på listan kommer en trafikövervakningskamera i Libelits i Norra Karelen med 63 fortkörningar per 1 000 bilister.

Därefter kommer en kamera i Leppävirta i Norra Savolax med 38 fortkörningar per 1 000 bilister, och på fjärde plats de 36 av 1 000 fortkörningar som en kamera i Högfors registrerar.

På sjunde plats på listan kommer som konstaterat kameran på andra sidan vägen i korsningen i Sjundeå med 21 blixtar per 1 000 bilister.

Trots statistiken på stamväg 51 kör finländarna generellt allt bättre

Överlag beter sig finländarna allt bättre i trafiken. Redan under flera års tid har antalet fortkörningar minskat, om man sätter antalet fortkörningar i förhållande till de ökande trafikmängderna.

Ser man till statistiken från trafikövervakningskamerorna i hela landet så körde i medeltal 6 av 1 000 bilister för fort i år.

Den siffran har alltså mer än halverats på fyra år. År 2015 blixtrade en trafikövervakningskamera 13 gånger per 1 000 förbipasserande bilar.

Om du är nyfiken på statistik över trafikövervakningskamerorna i hela landet kan du läsa Yle Uutisets artikel här (på finska).

Diskussion om artikeln