Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Spela turneringen 100 gånger och Lejonen vinner exakt en enda gång" – VM-bragden i Bratislava var årets största sporthändelse

Från 2019
Lejonen firar VM-guld i klunga.
Bildtext "Sättet som Lejonen skapade guldyra på i VM var unikt."
Bild: imago images / Newspix/ All Over Press

Ishockey, ishockey, ishockey. Finlands populäraste sport dominerade 2019 – och framför allt herrlandslagets VM-sensation. Sättet som Lejonen skapade guldyra på i VM i våras var unikt, konstaterar Christoffer Herberts i Yle Sportens sammanfattning av sportåret.

Sportens årsdiskussion del 1/4

18:35

Sportens årsdiskussion del 2/4

8:59

Sportens årsdiskussion del 3/4

10:49

Sportens årsdiskussion del 4/4

9:04

När Yle Sportens panel ska knyta ihop sportåret 2019 är de stora finländska höjdpunkterna lika enkla som givna.

2019 var lagidrottens maktdemonstration – och herrarnas guld i ishockey-VM var något alldeles unikt.

– Jag kan fortfarande inte förstå att det där laget vann tre raka utslagsmatcher mot riktigt tufft motstånd. Om den här turneringen skulle spelas hundra gånger skulle Finland inte vinna mer än en enda gång, säger Christoffer Herberts.

Herberts var på plats när Finland chockade hockeyvärlden i Slovakien. Efter ett lovande gruppspel fällde Lejonen i tur och ordning Sverige, Ryssland och Kanada.

– Att blixten slog ner tre gånger i rad visar att lagidrott är så otroligt mycket mer än individerna. Utan någon överdrift vill jag påstå att ingen finländsk spelare skulle ha platsat i Sverige, Ryssland eller Kanada.

Finland firar segern mot Kanada.
Bildtext Lejonen besegrade Kanada med 3–1 i VM-finalen i Bratislava.
Bild: Peter Schatz / imago images / All Over Press

”Tycker jag upplevde tre VM-guld”

Lejonen avslutade några makalösa hockeymånader. Direkt efter årsskiftet vann Juniorlejonen VM-guld, i april skrev Damlejonen historia när man gick till final (och var så oerhört nära VM-guldet) och i maj fick hela Finland hockeyfeber.

– Alla tre hockeytriumferna färgade starten på året. Jag funderade nyligen på damfinalen och den eufori man hann uppleva, den ovisshet som man sedan svävade i och den besvikelse man landade i, säger Antti Koivukangas.

– Jag tycker jag fick uppleva tre finländska VM-guld i ishockey.

Det enskilt mest magiska finländska sportögonblicket under 2019 hittar panelen också under VM.

– För mig är det när Marko Anttila sätter segermålet mot Ryssland i semifinalen, säger Herberts.

– Jag plockar fram VM-finalen och egentligen all den glädje som hockeyguldet skapade, säger Felicia Grönholm.

Marko Anttila firar mål.
Bildtext Marko Anttila.
Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press

”Självklart att Pukki ska bli årets idrottare”

I mitten av januari ska årets bästa idrottsprestationer hyllas på Idrottsgalan. Ishockeyn och fotbollen är lågoddsare till att sopa hem de största priserna.

Ishockeyn har sina guld, fotbollen har herrlandslaget som kvalade in till EM – en historisk bedrift.

– Enligt mig är det helt självklart att Teemu Pukki ska bli årets idrottare. Annars kan man fråga sig vad som krävs för att han ska bli vald. Han har överträffat alla förväntningar i Premier League och gjorde tio mål i EM-kvalet, säger Sebastian Backman.

Teemu Pukki i Norwich.
Bildtext Självklart ska Teemu Pukki väljas till årets idrottare, tycker Sebastian Backman.
Bild: EPA

Ingen fotbollsspelare har blivit vald till årets idrottare i Finland sedan Sami Hyypiä 2001. Yle Sportens panel är överens om att Pukki sätter punkt för den trenden.

I en gedigen genomgång av The Guardian blev Pukki nyligen utsedd till den 84:e bästa spelaren i världen. Det räcker för att vara årets idrottare, tycker Herberts.

– Jag tycker inte att det finns någon riktigt bra kandidat, men jag har kliat mig i huvudet och kommit fram till att Teemu Pukki är bäst. Är man 84:e bäst i världen i den utan konkurrens mest globala sporten och dessutom lyckats i landslaget är det tillräckligt i år.

Jalonen favorit till årets tränare

I valet av årets tränare blir det en kamp mellan fotbollslandslagets förbundskapten Markku Kanerva och Lejonens förbundskapten Jukka Jalonen.

Båda två har vunnit priset tidigare – Kanerva så sent som 2018 – och har fina meriter. Kandidaterna delar också panelens åsikter.

– I våras skulle ha varit självklart med Pasi Mustonen efter Damlejonens VM-final. Sedan kom Jalonen och Kanerva. Mitt val faller på Kanerva. Han är den första någonsin som tar Finland till ett herrslutspel i fotboll, säger Backman.

– Jag tror att ett gäng tränare skulle ha kunnat ta Finland till fotbolls-EM med de här förutsättningarna. Kanerva har gjort det väldigt bra, men han är inte totalt unik. Däremot vågar jag påstå att det inte finns en enda människa i världen som skulle ha gjort Finland till världsmästare i hockey förutom Jukka Jalonen, säger Herberts.

Även Grönholm och Koivukangas sätter sin slant på Jalonen.

Finlands bytesbänk firar.
Bildtext Jukka Jalonen.
Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press

Kräftgången i individuella sporter oroar

Om lagidrotterna var en succésaga för Finland under 2019, gick det desto sämre för de individuella sporterna.

I skidsporterna tog Iivo Niskanen den enda VM-medaljen och Grönholm lyfter fram att Kaisa Mäkäräinen gjorde sin sämsta säsong på länge i skidskytte. I friidrotts-VM var utdelningen – som väntat – mager.

– Det mest frustrerande är att se läget i friidrott. När förbundets ordförande Sami Itani säger att vi inte är bättre och VM kom för tidigt känns det tungt. Det känns som att VM och OS alltid kommer för tidigt för finländarna, säger Backman.

När 2010-talet startade hade finländsk idrott som vision att vara bäst i Norden 2020. Med facit på hand var det en helt orealistisk tanke.

– Nu kan vi slå fast att ingenting någonsin har slagit lika fel, säger Herberts.

Kommer lagidrotten att fortsätta dominera i framtiden? Inte otänkbart, förutspår Backman och Koivukangas.

– Nu är det fokus på lagsporter – idrotter som man framför allt som manlig idrottare kan försörja sig på under karriären. Exempelvis lever ju många friidrottare vid fattigdomsgränsen, säger Backman.

– Lagsporterna har ett otroligt sug och drar till sig talangerna. Vem vill inte bli nästa Kaapo Kakko eller Teemu Pukki? Superstjärnorna sätter agendan för barnen, och våra nationalhjältar nu är till exempel Pukki och Anttila, säger Koivukangas.

Sportens årsdiskussion del 1/4

18:35

Sportens årsdiskussion del 2/4

8:59

Sportens årsdiskussion del 3/4

10:49

Sportens årsdiskussion del 4/4

9:04

Diskussion om artikeln