Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reuters: 1 500 dog under demonstrationerna i Iran – högsta ledaren gav order att göra allt som krävs för att slå ned protesterna

Från 2019
Irans president Hassan Rouhani går förbi ett foto på den högsta ledaren Ali Khamenei
Bildtext Irans president Hassan Rouhani var en av politikerna som kallades till ayatolla Ali Khameneis möte under demonstrationerna.
Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Några dagar efter att demonstrationer mot höjda bränslepriser spridit sig över Iran samlade landets högsta ledare ayatolla Ali Khamenei landets högsta politiska och militära ledning till ett möte.

Khamenei gav under mötet säkerhetsstyrkorna order att ”göra allt som krävs för att stoppa demonstrationerna”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Reuters uppgifter har bekräftats av tre källor inom Khameneis närmaste krets och ytterligare en källa.

Ordern blev startskottet för den blodigaste attacken mot demonstranter sedan den islamska revolutionen 1979.

Kring 1 500 människor dödades under två veckor efter att demonstrationerna började den 15 november, rapporterar Reuters som fått siffrorna från tre iranska säkerhetskällor.

Protester i Iran
Bildtext Irans ledare såg demonstrationerna som ett hot mot staten.
Bild: EPA

Minst 17 av dödsoffren var tonåringar och 400 kvinnor. Poliser och soldater finns också med i siffran, som är en sammanställning av uppgifter från säkerhetsstyrkor, sjukhus och bårhus.

Reuters siffra är klart högre än tidigare uppskattningar. För en vecka sedan uppgav människorättsorganisationen Amnesty International att minst 304 personer dog under demonstrationerna.

Iranska regeringstalesmän har inte velat kommentera Reuters uppgifter.

Protester över prishöjning

Demonstrationerna började som en reaktion på regeringens beslut att plötsligt höja bränslepriserna i det ekonomiskt trängda landet.

Den 17 november hade demonstrationerna spridit sig till huvudstaden Teheran. Samtidigt hade protesterna omvandlats till ett uppror mot Irans ledare och den islamska republiken.

Demonstranter brände bilder på Khamenei och ropade slagord mot regeringen.

Samma kväll sammankallade Khamenei ett möte för landets viktigaste ledare. Khamenei, som har det sista ordet i alla viktiga beslut i Iran, kritiserade myndigheterna för hur de handskats med demonstrationerna.

– Den islamska republiken är i fara. Gör allt som krävs för att få slut på det. Ni har mina order, sa han enligt en av Reuters källor.

Khamenei sa att han kommer att hålla alla närvarande ansvariga om det inte blir ett omedelbart slut på demonstrationerna.

– Våra fiender försökte störta den islamska republiken och det krävdes omedelbara handlingar, säger en av källorna som var närvarande under mötet.

"Visa ingen nåd"

Nästa dag, den 18 november, verkade kravallpolisen i Teheran ha börjat skjuta skarpt mot slumpmässigt utvalda demonstranter, uppger en vittne.

Hon berättar att demonstranter föll skrikande till marken medan andra sökte skydd i butiker och hem.

En högt uppsatt medlem av Revolutionsgardet i provinsen Kermanshah berättar att provinsens guvernör vidareförmedlade order under ett möte sent på kvällen den 18 november.

– Vi fick order från höga ledare i Teheran att göra slut på protesterna, berättar källan.

– Visa ingen nåd längre. Deras mål är att störta den islamska republiken. Men vi kommer att utrota dem, sa guvernören enligt källan.

En av de värsta massakrerna verkar ha skett i Mahshahr i sydvästra Iran. Där gick revolutionsgardet till anfall mot demonstranter. När demonstranterna flydde till ett träskområde omringade soldaterna dem och öppnade eld med automatvapen.

Minst hundra personer ska ha dödats.

– Följande dag gick vi dit och området var fullt av döda demonstranter, främst unga människor. Revolutionsgardet lät oss inte föra bort kropparna, säger en tjänsteman från lokalstyret i området.

Diskussion om artikeln