Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals abonnemang för fast telefoni har försvunnit i år – men sagan är inte all för de fasta telefonerna riktigt än

Från 2019
En gul trådtelefon på ett bord.
Bildtext Fasta telefonerna bedöms ännu ha några år kvar.
Bild: Unsplash

Under höstens gång har teleoperatören Telia gjort sig av med sina abonnemang för fast telefoni. Konkurrenterna erbjuder fortfarande sina kunder motsvarande abonnemang, men enligt en bedömning kommer de fasta telefonerna att vara borta om fem-sex år.

I början av året meddelade Telia att man stegvis kommer att göra sig av med alla abonnemang för fast telefoni. Under hösten har abonnemangen avslutats, meddelar bolaget. Men fortfarande finns det tiotusentals fasta telefoner i bruk i Finland.

Av de stora telebolagen erbjuder Elisa och DNA ännu sina kunder abonnemang för fast telefoni, och de har inga planer på att aktivt avsluta abonnemangen, så som Telia har gjort.

Elisa erbjuder för tillfället ungefär 95 000 abonnemang för fast telefoni, men efterfrågan minskar hela tiden, berättar Jan Virkki, chef för telefonabonnemang på Elisa.

- Efterfrågan har nog minskat kraftigt, till den grad att vi slutade med nyförsäljningen till konsumenter redan år 2013, säger Virkki.

DNA har 34 000 kunder som valt fast telefon, och enligt Cedric Kamtsan, affärsverksamhetsdirektör vid DNA, finns det inga planer på att köra ner abonnemangen.

Abonnemangen avslutas inte aktivt – men framtiden kan förändra situationen

Enligt Virkki kan Elisa i framtiden ställas inför en situation där man måste se över beslutet.

- Om antalet kunder blir försvinnande litet i något skede tror jag att vi kommer att konstatera att vi saknar möjligheter att fortsätta upprätthålla den här tjänsten.

Virkki uppskattar de fasta telefonernas livstid, baserad på den nuvarande trenden.

- Matematiskt skulle man kunna tänka sig att de finns kvar i maximalt fem till sex år. Men en liten grupp människor som ännu aktivt använder fasta telefoner och har behov av dem kan finnas kvar, så det kan hända att den här matematiska formeln inte direkt gäller i det här sammanhanget.

Tusentals abonnemang har avslutats under hösten

Teleoperatörbolaget Telia säger att folk avslutat abonnemangen som planerat, ungefär 6 000 har gjort det. De sista abonnemangen för fast telefon avslutades redan i oktober i år.

- Ungefär hälften av abonnemangen för fast telefoni har ersatts av abonnemang för bordstelefon som fungerar i gsm-nätet och som har samma telefonnummer. En tredjedel av kunderna ersatte inte sin telefon alls, säger Jari Collin, teknologichef på Telia, i ett pressmeddelande.

Orsaken till att Telia har gjort sig av med abonnemangen är att tekniken är dyr att upprätthålla – och att det är så få kunder som fortfarande använder fast telefon.

I början av år 2019 stod de fasta telefonerna för endast tre procent av telefontrafiken i Finland, enligt Telias uppgifter.

Frågar man Statistikcentralen hade bara sex procent av de finländska hushållen fast telefon i slutet av förra året.

Diskussion om artikeln