Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny biogasanläggning byggs i Hangö – företaget Adven fick miljonstöd från staten

Från 2019
Uppdaterad 27.12.2019 10:50.
Advens flisverk vid Genencors fabrik i Hangö.
Bildtext I Hangö har Adven sedan tidigare bland annat ett flisverk vid Genencors fabrik.
Bild: Yle/Minna Almark

Energibolaget Adven har beviljats ett investeringsstöd på drygt 2,5 miljoner euro för att bygga en biogasanläggning i Hangö. Stödet beviljades av Arbets- och näringsministeriet.

Företaget ska bygga den första storskaliga biogasanläggningen i Finland där kväverikt slam från enzymindustrin används som råmaterial. Var i Hangö anläggningen byggs är tillsvidare oklart.

- Vi har inte ännu bestämt vid vilken fabrik vi bygger anläggningen, säger Hanna Litendahl som är försäljningschef på Adven.

Hon berättar inte heller vilka de totala byggkostnaderna är för anläggningen.

Biogasanläggningen skall vara klar om två och ett halvt år

Biogasanläggningen kommer att sysselsätta en handfull människor. Anläggningen torde stå färdig om två och ett halvt år, under sensommaren 2022.

- Efter årsskiftet görs en miljökonsekvensbedömning och det tar upp till ett år. Därefter ansöker vi om miljölov och sedan inleds byggarbetena, säger Litendahl.

Också två andra finländska företag får investeringsstöd från Arbets- och näringsministeriet. Energibolaget Helen i Helsingfors får nästan åtta miljoner euro och Lounavoima i Salo får nästan tre miljoner euro.

Helen får stöd för att bygga ett fem megawatts bioraffinaderi med förgasningsteknik i Helsingfors. Lounavoima ska bygga ett energilager för fjärrvärmenätet i Salo.

Adven är ett nästan 40 år gammalt bolag i energi- och vattenbranschen som enligt uppgifter på bolagets webbplats sysselsätter omkring 370 personer. Företaget har en omsättning på 200 miljoner euro.

Artikeln kompletterades 27.12 klockan 10.25 med uppgifter om de andra bolagen som beviljades investeringsstöd.

Diskussion om artikeln